23948sdkhjf

Nytt Lidl-samarbete förbereder för självkörande transporter

Efter ett avtal med bolaget Einride, som utvecklat eldrivna och förarlösa fordon, förbereder kedjan nu en ansökan om att få testa lastbilstransporter.
Lidl och svenska Einride har tecknat ett samarbetsavtal, som skulle kunna leda till att dagligvarukedjan i framtiden kan gå över till eldrivna och självkörande lastbilstransporter.

Företaget Einride, baserade i Stockholm, har utvecklat fordonet T-pod, som är batteridriven och förarlös – det är dessa som Lidl vill börja testköra, men först måste man ansöka om tillstånd.

Sedan i somras kan Transportstyrelsen tillåta just försök med självkörande fordon på allmänna vägar, och det är detta kedjan planerar att söka för. Enligt Lidl har man tillsammans med Einride inlett en dialog med myndigheten och har som mål om att lämna in en ansökan i november.

Lidl har sedan tidigare gjort åtgärder för att minska klimatpåverkan inom logistiken, där man uppskattar att de senaste årens övergång till alternativa bränslen har inneburit en minskning med 25 procent.

– Genom att ta nästa steg och gå över till elektriska lastbilstransporter kan transportens utsläpp minska med uppemot hundra procent. Einrides självkörande T-pod kan göra detta jättesteg i vårt arbete mot fossilfria transporter, säger Johannes Fieber, vd för Lidl Sverige, i ett uttalande.

Om man får tillstånd att testa fordonen planerar företagen att komma igång med försök i Halmstad under tredje kvartalet nästa år. Utvecklaren Einrides vd Robert Falck, som satt målet om att deras T-pod ska stå för 40 procent av svenska vägtransporter senast år 2035, ser samarbetet med Lidl som viktigt för att kunna nå utsatt mål.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094