23948sdkhjf

Äggproducent drabbad av fågelinfluensa igång efter nystart

Aniagra och Stjärnäggs gemensamma packeribolag Skåneägg siktar mot en halv miljon närproducerade ägg om dagen.
I november förra året drabbades en av Sveriges största äggproducenter, Aniagra baserade utanför Helsingborg, av fågelinfluensa. Det ledde till att man var tvungen att slakta ut hela sin värphönsbesättning på cirka 230 000 värphöns.

Eftersom man tidigare haft planer på att starta ett större äggpackeri för närproducerade ägg, valde man att satsa på den idén i samband med att en nystart krävdes. Tillsammans med KG:s ägg, som är huvudägare av sammanslutningen Stjärnägg, bildade man det gemensamma packeribolaget Skåneägg och satte samtidigt igång en modernisering av produktionen.

Tidigare i år satte man in första kullen värphöns och i somras började Skåneägg packa de första äggen (som kommer både från egen och andra skånska äggproducenter) i det nya packeriet, för att levereras till närliggande kunder.

Äggproduktionen på gården i Mörarp utanför Helsingborg beräknas att vara helt återställd i februari nästa år.

– Vi räknar med att kunna leverera ett fullt sortiment av ägg från samtliga produktionsformer, från totalt 300 000 skånska höns. I packeriet räknar vi med att packa 400 000-500 000 ägg om dagen, säger Anders Lindberg, vd för Skåneägg, i Stjärnäggs egna publikation Äggstra-bilagan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.329