23948sdkhjf

Världens dyraste whisky var fejk

En kinesisk miljonär öppnade plånboken för vad han trodde var den dyraste whiskyn i världen – men den visade sig vara nästan hundra år yngre än vad som påstods.
Kinesiske miljonären och fantasyförfattaren Zhang Wei slog till när han såg vad hotellet i schweiziska Sankt Moritz beskrev som en Macallan single malt – en skotsk whisky med årgången 1878. Priset för 2 cl från den tidigare oöppnade flaskan landade på knappt 10 000 schweizerfranc, eller drygt 84 000 kronor.

Det hisnande priset innebar att whiskyn därmed blev dyrast i världen, vilket därför också skapade rubriker. Men när experter i whiskybranschens såg bilder på flaskan i artiklarna anade flera oråd – det fanns nämligen diskrepanser i både kork och etikett som lade grund för misstankar om äktheten, skriver BBC .

Hotellet skickade därmedett prov till specialisterna Rare Whisky 101 i Skottland, som i sin tur lät forskare från Oxford-universitetet koldatera whiskyn. Man kom då fram till att det fanns en 95 procents stor chans att den var gjord mellan 1970 till 1972.

Ytterligare tester visade att det antagligen rörde sig om en blended whisky, och inte en single malt – Rare Whisky 101:s slutsats blev att flaskan var nästintill värdelös.

Hotellets ägare säger till BBC att man inte hade någon aning om att whiskyn, som hade köpts in av hotellägarens far på 1990-talet, var oäkta. Upptäckten ledde till att ägaren personligen åkte till Beijing för att betala tillbaka summan till Zhang Wei, skriver BBC.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08