23948sdkhjf

Nytt SVT-program undersöker svensk köttkonsumtion

I "Köttets lustar" ska Henrik Schyffert syna vår relation till kött – bland annat genom att praoa på slakteri.
Bo med två grisar under en period för att sedan slakta dem samt jobba inom köttindustrin – det är några av uppdragen komikern Henrik Schyffert tar på sig i nya SVT-serien "Köttets lustar" som sänds med start i december.

Tanken med programmet är just att undersöka vår relation till köttet, och problematisera en ökande svensk köttkonsumtion. Valet av Henrik Schyffert som programledare kan kanske härledas till en händelse förra året, då han drog till sig uppmärksamhet genom att på Facebook posta en bild på en död kronhjort han skjutit.

I samband med detta fick han flera starka reaktioner mot sig, men valde att svara med kritik tillbaka: "Om ni på riktigt tycker att industriell köttproduktion är vettigare än att skjuta en hjort en gång i halvåret och laga mat på till barnen hemma? Ni har tyvärr helt fel", skrev han då som svar.

Och det är just det industriella köttet som kommer vara en av delarna i fokus i programmet, där programledaren testar på att arbeta en dag på ett slakteri.

Att bo med grisar är en del i samma tankeled, där syftet är att undersöka om han – som köttätare och jägare – klarar av att vara en del av processen bakom produkterna.

– Idén med grisarna kom med tidigt i produktionen. Man har ju glömt bort det här med att även en leverpastejmacka kräver att man dödar ett djur. Därför ville vi ställa frågan: Skulle man klara av att döda ett djur som man har lärt känna? säger han till TT .

Se ett klipp ur den kommande serien via SVT här . "Köttets lustar" sänds i tre timslånga avsnitt med start 7 december.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094