23948sdkhjf

Allt sjunker – utom mjölken

Ny rapport från LRF Konsult visar att mjölkföretagens lönsamhet pekar uppåt igen. Men överlag är det få lantbrukare som når långsiktig lönsamhet.
Samtliga produktionsgrenar inom lantbruket ligger under den långsiktigt hållbara nivån för lönsamhet, som krävs för att skapa tillväxt och mer sysselsättning, skriver LRF Konsult i sin nya rapport "Lantbrukets lönsamhet".

Alla produktioner visar upp tecken på en fallande lönsamhet, utom mjölkföretagen som repar sig från förra årets bottennotering av mjölkpriset. I samband med det börjar de nu närma sig en nivå som gör att företagarna kan ta ut en rimlig lön, menar LRF Konsult.

Men trots att mjölkpriset gått upp med mer än en krona sedan förra året, känner branschen fortfarande av svallvågorna från de senaste årens prissvängningar, och många dras med gamla leverantörsskulder, ser man i rapporten.

LRF ser samtidigt att lönsamheten pekar neråt för växtodlingsföretagen efter ett år med svåra väderförhållanden och låga spannmålspriser.

Både gris- och nötköttsföretagen kan även räkna med sjunkande lönsamhet, då köttpriserna stabiliserar sig medan omkostnaderna fortsätter stiga, påpekar man i rapporten. Trots detta har en god efterfrågan på svenskt kött lagt grund för en framtidstro hos köttföretagen, där flera planerar investeringar.

– Även om det tycks finnas en framtidstro hos företagarna är det ännu ingen inriktning som når nivån för långsiktig lönsamhet. Nuvarande lönsamhetsnivå kan exemplifieras genom att växtodlingsföretaget och nötköttsföretaget endast klarar att betala konkurrenskraftiga löner för 60 procent av företagets nedlagda tid. Resterande tid får göras utan arbetsersättning, säger Jimmy Larsson, segmentschef för skog och lantbruk på LRF Konsult.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08