23948sdkhjf

Svensk "rysk kaviar" fick nationellt pris

Störrom framställd i ett gammalt pappersbruk och kombinationen av tomat- och fiskodling belönades med priser under Nationella landsbygdsgalan.
Företaget Störodling i Strömsnäsbruk startades 2015, med målet att producera svensk störrom – nyligen flyttade man in de första störynglen i bassänger belägna i ortens nedlagda pappersbruk.

Genom att skapa en hållbar näring med mål om att producera 1 ton störrom per år, tillsammans med medföljande jobb i ett område med tidigare liten fiskenäring, utsågs man till vinnare i kategorin "Sysselsättning i blå näringar" på Nationella landsbygdsgalan i onsdags kväll.

Företaget ägs av 23 aktieägare, med totalt fem personer som arbetar i verksamheten i dagsläget.

På galan, som hölls i Tällberg utanför Leksand, utsågs vinnare i åtta olika kategorier med inriktning på företag och projekt som utvecklat sina hembygder.

I kategorin "Klimat och miljö" vann en annan fiskrelaterad satsning: Peckas naturodlingar, som kombinerar fisk- och tomatodling med ett hållbart kretsloppssystem.

I juryns motivering lyfter man fram resan från en försöksanläggning i liten skala till den nybyggda anläggning som ska producera 200 ton tomater och 20 ton fisk om året, med särskild inriktning på miljöaspekten.

"Produktion av livsmedel odlade på ett hållbart sätt som distribueras till konsumenterna i närområdet. Inga gifter, inga utsläpp och inga onödiga transporter," skriver juryn i sin motivering.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063