23948sdkhjf

Tuff tillvaro för tryffelfans

Torrt väder och klimatförändringar skjuter tryffelpriserna i höjden – nu får du betala närmare 60 000 kronor kilot.
Under de senaste 25 åren har tillgången av lyxvaran vit tryffel minskat med 30 procent – något som också ger avtryck i priset.

Vid den årliga vit tryffel-auktionen i italienska Alba landade det vinnande budet för årets största tryffel på 75 000 euro, för en knöl på 850 gram, skriver Reuters. Det spiller också över i normalpriset, som ligger på den högsta nivån någonsin: kilopriset snittar nu cirka 58 000 kronor.

Klimatförändringar, tillsammans med både torka och stormar under året, har gjort att tryffeljakten varit dålig även i år.

– Det är ett dåligt år, med väldigt höga priser och väldigt få tryfflar, säger tryffeljägaren Gianluca Sacchetto till Reuters.

Auktionen, som hålls i samband med en festival för den vita tryffeln, har blivit något av en internationell händelse. Med hjälp av satellitlänk kan intressenter från Dubai och Hong Kong delta, och det var just ifrån Hong Kong som det vinnande budet kom ifrån. Alla intäkter vid auktionen går, precis som de tidigare 17 åren, till välgörenhet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172