23948sdkhjf

Rekorddyrt vin säljs från Sverige

När Systembolaget höll dryckesauktion ropades det som kallas världens dyraste vin ut – köptes på Systembolaget i Malmö för 23 år sedan.
I september 1994 såldes den vinflaska som skulle sätta rekord, på Systembolaget i Malmö. Då kostade flaskan, den röda bourgognen Romanée-Conti från 1990, cirka 5 800 kronor.

Vid Systembolagets senaste dryckesauktion, som också var den största sedan man började med konceptet 2004, gick flaskan för 121 000 kronor – därmed blev det också det dyraste rödvinet man sålt hittills (räknat på en enskild flaska), skriver Dagens industri .

– Jag tror att oerhört få har provat det här vinet. Det är mer en trofé för samlare och en säker investering, säger Johan Blanche om vinet som brukar kallas världens dyraste, värderingsman för Systembolaget, till tidningen.

Utropspriset startade på 100 000 kronor, men den utlandsbaserade köparen tvingades till slut punga ut med ett pris som innebar en vinst på nära 2 000 procent för säljaren. Lägg därtill en inropsavgift på 20 procent, medan säljarens avgift uppgår till 15 procent.

Enligt Systembolaget var den senaste auktionen med sina 1 200 utrop ett tydligt tecken på den volymökning man sett gällande dryckesauktionerna, som arrangeras av Bukowskis efter ett byte från Stockholms Auktionsverk vid årskiftet.

Trots rekordnoteringen var rödvinet en bra bit ifrån det totala rekordet för Systembolagets dryckesauktioner – en flaska whisky av märket Macallan Lalique 60 years såldes förra året för cirka 240 000 kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068