23948sdkhjf

Potatismjölk kan bli ny havreutmanare

Potatis och rapsolja är basen i ny växtmjölk – som kan nå butikerna redan nästa år.
Eva Tornberg, professor i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola, är upphovsperson till det som kan utmana både soja- och havredryck. Genom att värma protein och stärkelse från potatis på ett speciellt sätt och sedan blanda dessa med rapsolja, skapas en emulsion som kan bli ett nytt vegetabiliskt alternativ till mjölk.

Patentet för tekniken ligger under företagsnamnet Veg of Lund, och den färdiga produkten har testats i både laboratorium och fabrik – något som man hoppas kan lägga grund för en lansering redan nästa år.

Produkten ska enligt Eva Tornberg rikta sig mot veganer, där förekomsten av fettet omega 3 som finns i rapsoljan ska göra den ett alternativ till bland annat linfrö- och rapsolja eller hälsotillskott.

Det första man riktar in sig på att göra är en smoothie, där emulsionen blandas med äppelmust och frukt – men man hoppas också att basen ska kunna användas för alternativ till allt från mjölk och yoghurt till glass och grädde.

– Tanken är att den (smoothien, red. anm.) ska vara ett gott och närande mellanmål, säger Eva Tornberg, i ett uttalande.

Ett annat företag som sedan tidigare gjort anspråk på potatismjölken är kanadensiska företaget Veggemo, som i slutet av 2015 lanserade en växtbaserad mjölk av potatis, ärtprotein och kassava.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094