23948sdkhjf

Brittisk kedja testar nytt grepp – säljer mat efter "bäst före"

East of England Co-ops butiker ska sälja ris, pasta och konserverad mat som passerat bäst före-datum för att motverka svinn.
Butikskedjan East of England Co-op, som har omkring 125 butiker i området East Anglia i östra delen av Storbritannien, har nyligen avslutat ett testprojekt i 14 av sina butiker.

Med syftet att minska matsvinnet har man sålt torkade och konserverade produkter som passerat sitt bäst före-datum, till exempel pasta, chips och ris, för 10 pence per vara (motsvarande drygt 1 krona), skriver East Anglian Daily Times . Bemötandet blev så positivt att man nu kommer att rulla ut konceptet i alla sina butiker.

Enligt Roger Grosvenor, vd för kedjan, sålde man slut produkterna bara timmar efter de blivit nedsatta, och ibland ännu snabbare. Att donera bort maten är inte en möjlighet, då "livsmedelsbankerna" inte tar emot mat som passerat bäst före-datum.

– Detta är inte ett sätt att tjäna pengar, men ett förnuftigt sätt att minska matsvinnet och hålla ätbar mat kvar i livsmedelskedjan. Genom att sälja helt och hållet ätlig mat kan vi spara mer än 50 000 varor om året som annars skulle slängts, säger han till tidningen.

Totalt räknar man med att undvika två ton matsvinn om året genom projektet, som endast omfattar varor med en bäst före-märkning. Mat som säljs efter sitt bäst före-datum kommer inte att vara ute för försäljning i mer än en månad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094