23948sdkhjf

Fiskfrakt i fukttålig träförpackning

Ett nystartat projekt ska ta fram temperaturisolerande förpackningar av träråvara – bland annat för fisktransporter.
Projektet går under namnet Plasticel och är ett samarbete mellan forskningsinstitutet Rise PFI, Mittuniversitetet och More research. Ett flertal industripartners finns involverade såsom bland annat SCA och Domsjö fabriker.

Målet är att ta fram en biobaserad förpackning som ska hålla för till exempel långa fisktransporter. Forskarna hoppas kunna utveckla nanocellulosa- och cellulosakompositer som kan verka som en barriär med isolerande egenskaper som kan bibehålla låg temperatur i förpackningen.

– Cellulosa är biologiskt nedbrytbart och en bra alternativ råvara till plastfilm och isolerande skum som används i emballage, säger Malin Brodin, projektansvarig vid RISE PFI, i ett pressmeddelande.

Att få bort den fossilbaserade plasten och att minska mängden plastavfall i haven är en viktig aspekt i forskningen.

– För att reducera de stora mängder av plastavfall som hamnar i världshaven är det viktigt att byta ut plast i alla applikationer där det är möjligt. säger Malin Brodin.

Projektet är ett svenskt-norskt forskningsprojekt som finansieras med stöd från EU:s regionala utvecklingsfond Interreg, som syftar till att uppmuntra gränsöverskridande utvecklingsarbete.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109