23948sdkhjf

Ny nationell arena för innovation inom livsmedel får miljoner

Inkubera och Krinova beviljas 9 miljoner kronor för projektet Foodinova, som ska satsa på innovation och tillväxt för livsmedelsföretag.
Inkubatorerna Krinova i Kristianstad och Inkubera i Örebro har tillsammans fått 9 miljoner kronor under en treårsperiod för ett projekt som går under namnet Foodinova.

De båda inkubatorerna får därmed i uppdrag att skapa en nationell innovationsarena som ska fokusera på livsmedel, mat, måltider och hälsa.

– Projektet ska hjälpa fler företag att starta och se till att de företagen som redan finns kan växa, säger Krinovas vd Charlotte Lorentz Hjorth till Kristianstadbladet .

Satsningen kommer som en del i det åtgärdspaket regeringen lagt för att stärka konkurrenskraften i livsmedelskedjan, där fokus ska vara just på innovationsarbete och inkubation.

Totalt ingår ett 20-tal projektpartners i ett nätverk kring projektet, bland annat LRF och Rise. Med hjälp av pengarna ska man nu stödja och vidareutveckla livsmedelsindustrin, till exempel genom att sammanföra nya samarbetspartners och introducera ny teknik.

Tidigare i år satsade Region Skåne och Kristianstads kommun 22,5 miljoner kronor för att skala upp Krinovas innovations- och utvecklingsstöd till matföretag regionalt, något man beräknar skapa minst 600 jobb i Skåne och lika många i resten av landet under de närmsta tre åren. Foodinova ses som något av en fortsättning på den satsningen.

– Vi ser fram emot att nu tillsammans med Inkubera och övriga partners kunna stärka och vidareutveckla stödet till nästa nivå. Vi har sett en spännande startup-scen födas i Skåne och är redo att ta nästa steg genom det nationella samarbetet, säger Charlotte Lorentz Hjorth i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11