23948sdkhjf

Allt fler mjölkbönder ställer om till ekologiskt

Både antalet ekologiska mjölkböner och andelen producerad ekologisk mjölk ökar i Sverige.
Allt fler ställer om till produktion av ekologisk mjölk och hittills i år har produktionen ökat med 10 procent, enligt Mjölkrapporten från LRF Mjölk. I dag står den ekologiska mjölken för cirka 15 procent av den totala mjölkproduktionen i Sverige, för tio år sedan var den 6 procent.

Antalet ekologiska mjölkgårdar har i år ökat med 45 nya gårdar. Totalt utgör de ekologiska mjölkgårdarna 16 procent av landet alla mjölkgårdar – 2007 var motsvarande siffra 7 procent.

Enligt Lennart Holmström, expert på marknadsanalys och branschstatistik på LRF Mjölk, är det främst en ökad efterfrågan som ligger bakom omställningen.

– Mejeriföretagen har uppmuntrat allt fler konventionella mjölkbönder att ställa om till ekologisk produktion, säger han i ett pressmeddelande.

En annan anledning till att allt fler väljer att producera ekologisk mjölk är, enligt rapporten, den ekonomiska aspekten. Jämfört med konventionellt producerad mjölk, där priserna ligger på 3,70 kronor per kilo, ligger priset för ekologisk mjölk på 4,70 kronor.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094