Risk för mättad ölmarknad

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

De senaste sju åren har lokalproducerad öl ökat i försäljning med 2 miljoner liter – enligt Systembolaget kan man fortfarande tillmötesgå nya producenter, men man ser början till en mättning.

Sedan 2010 har försäljningen av lokalproducerad öl från småskaliga bryggerier hos Systembolaget ökat från cirka 220 000 liter till 2,2 miljoner liter. Samtidigt har antalet små producenter som sålt via Systembolaget under samma period gått från 30 till 235.

Både branschorganisationen Sveriges bryggerier och Systembolaget ser att tillväxten av små bryggerier fortsätter, skriver TT. Under 2016 startades 68 nya bryggerier, och i år har hittills 35 registrerats enligt statistik från Sveriges bryggerier. Det totala antalet bryggerier uppgick förra året till 281 stycken, och kombinerat med de nya registreringar som gjorts i år räknar organisationen med att årets totalsiffra uppgår till minst 313 bryggerier.

Enligt kommentarer från Staffan Adin, inköpare på Systembolaget, ser man fortfarande att det går att tillmötesgå nya producenter, främst tack vare modellen där de småskaliga producenterna får en plats hos de butiker som ligger närmast tillverkningsstället.

Trots en fortsatt stor efterfrågan ser man samtidigt att gränsen för nya bryggerier börjar nås.

"Sett till antalet bryggerier och den totala svenska ölkonsumtionen så är det inte realistiskt att tro att det finns utrymme för precis alla som vill tillverka öl, även om efterfrågan är fortsatt stor. Marknaden börjar mättas", skriver Staffan Adin i en kommentar till TT.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det att 28 nya bryggerier registrerats under året. Efter november månad ligger siffran på 35, vilket nu är ändrat i artikeln.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Kommentarer

Robert Dykes
Vore intressant att höra hur stor andel av försäljning (i procent) svenska mikrobryggerier står för kontra makrobryggerier. Två miljoner liter låter mycket utan referensram.

Niklas Thander
Hej Robert,
Enligt Systembolagets statistik uppgick den totala försäljningen av svensk öl under 2016 till cirka 191,3 miljoner liter. Räknat utifrån den siffran utgör försäljningen av den lokalproducerade ölen drygt 1 procent.

//Niklas Thander, redaktör Food Supply.

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Vd-byte hos Reitan convenience

Arla UK-chef till dansk dagligvaruhandel

Tomas Pietrangeli byter brittisk chefspost mot toppuppdraget hos Dagrofa.

42 sätt att minska matsvinnet

Ny svensk handlingsplan går under namnet "Fler gör mer" – ska halvera matsvinnet fram till 2030.

Unilever tar stark ställning mot fejkföljare

Livsmedelsjätten bryter med alla influencers som köpt följare – vill främja transparens i annonseringen.

Färskpotatis – en förlustaffär

En riklig tillgång ger så lågt kilopris att odlare går back.

Rootfruit till Island via Danmark

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Hon tar över Coops hållbarhetsarbete

Blir chef för nya hållbarhets- och kvalitetsenheten.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Vegangodis-företaget i två nya avtal

Svenska Ec-go gör utlandsdebut hos Nordisk films danska biografer. Samtidigt äntrar man Bergendahls butiker med City gott-konceptet.

Nya riktlinjer för alkoholreklam

Fyra nya till Organic Sweden

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

2

Findus återkallar persilja – "Kan vara hälsorisk"

Klart för Göteborgs kex Riga-flytt

Efter förvarningen i januari kommer slutbeskedet – då flyttas den traditionsrika kextillverkningen till Lettland.

Fontana vann nyinstiftat pris

Axfood och Lidl naggar på Coop

Norrmejerier: Brist på Västerbottensost

Kopparbergs startar större produktion i Storbritannien

Brexit en av anledningarna till bryggeriets nya satsning.

Livsmedelsverket ryter ifrån i sillfråga

"Grundlöst larmande i media", kommenterar myndigheten angående uppgifter om bristande ursprungsmärkning för svenska sillburkar.

Di Luca kungligt prisad

Zeta-grundaren om näringslivsmedaljen: "Lite av kronan på mitt livsverk"

Beuc sätter europeiska etikett-trick i rampljuset

Europeiska konsumentorganisationen Beuc:s medlemmar rapporterar om tre vanliga trick som tillverkare använder sig av vid märkning av produkter. Nu uppmanar man till hårdare regler.

På nytt jobb
Hon ska hålla i hållbarheten

Svensk Dagligvaruhandel rekryterar före detta chef från Lidl.

Investering ska ge nytt liv åt spillbröd

Blekinge-bageriet brottades med tonvis av överblivet bröd – genom miljoninvestering ska det nu bli till ny produkt.

Destilleriet får tillstånd för att dubbla

Max lanserar klimatpositiva burgare

Två graders skillnad – nu förstörs kött för miljoner

Grillkedja förlänger med Menigo

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

På nytt jobb
Han blir ordförande för Svensk Dagligvaruhandel

Triumf glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande för Fiskbranschen

Dansk Supermarked byter namn

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Första färskpotatisen är här

Nu tar hon plats hos Lantmännen

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Seminarie i Norge

NOVOnox Hygienic

AF Packaging Solutions

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

En fin sked i locket är inte en stad i Ryssland

Snabba leveranser, fri retur och hög service

Är era livsmedel säkra för de allra minsta?

Enkel styrning av skyddsgrindssystemet PSENslock

Nomo visar upp smarta lösningar för gruvindustrin

Ny broschyr

Effektivare packning utan luft

IMA dairy food HAMBA

IMA dairy food BENHIL

Ny säljare i vårt tyska bolag Lagafors GmbH

Säkerhetsbrytaren PSENmag i rostfritt stål – hög säkerhet och maximal tålighet för extrema förhållan

ebm-papst fläktvägg löste problem med Media Markts luftkonditionering i Berlin

Tara Pac

Spårbarhet under rengöringen bidrar till säkrare mat och bättre lönsamhet

IMA dairy food ERCA

Hyllsystem R3000 - en lösning för alla behov 

Lokala experter, världens bästa automation

BITO lanserar miljövänlig lagerlåda av solroskomposit

Förpackningen i centrum

Ekologiska vegetabiliska Proteiner

Kvalitet OnLine Storträff 2018

Sänd till en kollega

0.17