Ikea Food services lanserar globala inköpskriterier

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Krav för kycklingproduktion först ut när Ikea Food services lanserar program för hållbart jordbruk.

Ikea Food services, som utvecklar sortimentet globalt för varuhuskedjans restauranger och livsmedelsförsäljning, inför något man kallar Better-program. Syftet är att sätta upp kriterier för alla inköp av ägg, kyckling, fläsk, nötkött, mjölkprodukter och lax som i sin tur ska skapa ett mer hållbart jordbruk.

Programmen har tagits fram med hjälp av experter, ideella organisationer och leverantörer, och målet är att alla inköpen ska följa kriterierna i dessa från år 2025.

Första programmet riktar in sig på kyckling, där man sätter upp en rad globala inköpskrav på kycklingproduktionen. I programmet ingår bland annat utrymmeskrav och förbättrade miljöer för kycklingarna, samtidigt som man lägger kravet att antibiotika inte får användas rutinmässigt. Utöver gårdskriterierna kommer även kriterier för slakt och transport att införas.

Läs också: Enkel lösning ska halvera Ikeas matsvinn

– Efter två års forskning och utveckling är jag väldigt glad över att vi nu kan presentera vårt "Better Chicken"-program, det första av våra hållbara jordbruksalternativ för lantbruksdjur, som visar vårt engagemang för att driva på förändringar inom livsmedelsindustrin, säger Jacqueline Macalister, health and sustainability manager för Ikea Food services, i ett pressmeddelande.

Programmet rullas först ut i de för Ikea största regionerna – Nordamerika, Europa och Asien-Stillahavsregionen – där ytterligare kunskap och erfarenheter kommer ligga till grund för införandet i resten av regionerna. Man förväntar sig dock att alla regioner följer programmen år 2025.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Hon tar över Coops hållbarhetsarbete

Blir chef för nya hållbarhets- och kvalitetsenheten.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Nya riktlinjer för alkoholreklam

Vegangodis-företaget i två nya avtal

Svenska Ec-go gör utlandsdebut hos Nordisk films danska biografer. Samtidigt äntrar man Bergendahls butiker med City gott-konceptet.

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Fyra nya till Organic Sweden

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

2

Findus återkallar persilja – "Kan vara hälsorisk"

Klart för Göteborgs kex Riga-flytt

Efter förvarningen i januari kommer slutbeskedet – då flyttas den traditionsrika kextillverkningen till Lettland.

Fontana vann nyinstiftat pris

Axfood och Lidl naggar på Coop

Norrmejerier: Brist på Västerbottensost

Kopparbergs startar större produktion i Storbritannien

Brexit en av anledningarna till bryggeriets nya satsning.

Livsmedelsverket ryter ifrån i sillfråga

"Grundlöst larmande i media", kommenterar myndigheten angående uppgifter om bristande ursprungsmärkning för svenska sillburkar.

Di Luca kungligt prisad

Zeta-grundaren om näringslivsmedaljen: "Lite av kronan på mitt livsverk"

Beuc sätter europeiska etikett-trick i rampljuset

Europeiska konsumentorganisationen Beuc:s medlemmar rapporterar om tre vanliga trick som tillverkare använder sig av vid märkning av produkter. Nu uppmanar man till hårdare regler.

På nytt jobb
Hon ska hålla i hållbarheten

Svensk Dagligvaruhandel rekryterar före detta chef från Lidl.

Investering ska ge nytt liv åt spillbröd

Blekinge-bageriet brottades med tonvis av överblivet bröd – genom miljoninvestering ska det nu bli till ny produkt.

Destilleriet får tillstånd för att dubbla

På nytt jobb
Hero möblerar om i Semper

Sempers vd går vidare mot nya uppdrag hos ägarkoncernen – nya vd:n hämtas in från tyska livsmedelsföretaget Schwartauer Werke.

Förslag: Så kan sanktionerna för livsmedelsbrott se ut

Efter riksdagens beslut om ändring i livsmedelslagen har Livsmedelsverket nu tagit fram förslag på utformning av sanktionsavgifter.

Svegro fortsätter papperssatsning

Myndighetens varning: Släng inte chark i naturen

Utländska charkvaror kan sprida sjukdomen afrikansk svinpest. "Mycket stort hot mot svenska grisar och vildsvin", konstaterar Jordbruksverket.

Partnerskap i proteinets tecken

Bergfalk och Co sammanstrålar med Johan i Hallen för distribution av kött och fisk till restauranger – bildar ny koncern tillsammans.

Portal ska förenkla myndighetskontakter

Max lanserar klimatpositiva burgare

Två graders skillnad – nu förstörs kött för miljoner

Grillkedja förlänger med Menigo

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

På nytt jobb
Han blir ordförande för Svensk Dagligvaruhandel

Triumf glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande för Fiskbranschen

Dansk Supermarked byter namn

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Första färskpotatisen är här

Nu tar hon plats hos Lantmännen

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

NOVOnox Hygienic

AF Packaging Solutions

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

En fin sked i locket är inte en stad i Ryssland

Snabba leveranser, fri retur och hög service

Är era livsmedel säkra för de allra minsta?

Enkel styrning av skyddsgrindssystemet PSENslock

Nomo visar upp smarta lösningar för gruvindustrin

Ny broschyr

Effektivare packning utan luft

IMA dairy food HAMBA

IMA dairy food BENHIL

Ny säljare i vårt tyska bolag Lagafors GmbH

Säkerhetsbrytaren PSENmag i rostfritt stål – hög säkerhet och maximal tålighet för extrema förhållan

ebm-papst fläktvägg löste problem med Media Markts luftkonditionering i Berlin

Tara Pac

Spårbarhet under rengöringen bidrar till säkrare mat och bättre lönsamhet

IMA dairy food ERCA

Hyllsystem R3000 - en lösning för alla behov 

Lokala experter, världens bästa automation

BITO lanserar miljövänlig lagerlåda av solroskomposit

Förpackningen i centrum

Ekologiska vegetabiliska Proteiner

Kvalitet OnLine Storträff 2018

Bull Salicath ApS

Sänd till en kollega

0.196