23948sdkhjf

Ny fiskodling ska bli startskottet för många fler

Bolaget Cibum först ut när Ljusdals kommun vill skapa odlingskluster – slutlig beräkning landar på 14 000 ton fisk om året.
Ljusdals kommun har under de senaste åren arbetat för att ett industriområde i regionen ska bli nytt centrum för hållbar livsmedelsproduktion, där fokus ligger på grönsaker och fisk.

Nu har man lockat till sig en första aktör när man skriver markanvisningsavtal om ett sex hektar stort område med Cibum AB. Bolaget, som fortfarande är under bildande, kommer i en första etapp att etablera en landbaserad cirkulär fiskodling med en kapacitet på 2 000 ton regnbåge om året.

Man räknar med att anställa mellan 20 till 30 personer i produktionen, som beräknas dra igång vid årskiftet.

– Därefter planeras ytterligare en utbyggnad i flera etapper vilket innebär att det på sikt beräknas bli hundratals anställda. Förhoppningen är också att en vidareförädling av fisk ska ske i Ljusdal, säger Martin Steen, vd för Cibum och dess systerbolag Blå Eken, i ett pressmeddelande.

Enligt SVT Nyheter Gävleborg rör det sig om totalt sju moduler i liknande storlek som Cibums, vilket innebär att man räknar med att producera 14 000 ton fisk om året och därmed skapa ett stort antal arbetstillfällen. Den sista av modulerna kommer att byggas senast 2021.

Framöver kommer kommunen nu att arbeta för att hitta fler odlare som vill starta upp i området.

– Vi hoppas att den investering som nu är på gång följs av fler. Det finns mer mark och resurser. Så pågående kontakter med tänkbara odlare kommer att intensifieras och vidareutvecklas, säger Lasse Molin (M), kommunstyrelsens ordförande i Ljusdal.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11