23948sdkhjf

Flera leverantörer slutar sälja äkta vanilj

På flera håll har svenska lager av äkta vanilj börjat ta slut, rapporterar SVT Nyheter.
I mars förra året slog orkanen Enawo till mot Madagaskars nordöstra kust, vilket innebar stora skador på öns vaniljodlingar. Ungefär en tredjedel av odlingarna skadades, vilket påverkat tillgången av vanilj globalt då öns odlingar står för nästan hälften av all vaniljproduktion i världen.

I somras nådde priset för äkta vanilj den högsta nivån någonsin, och de höga priserna har bestått.

Det innebär att flera leverantörer slutat sälja vaniljstänger, då de svenska lagren börjar ta slut, rapporterar SVT Nyheter . En av dem är Kockens, som just nu ser att det är svårt att få tag på vaniljstänger av god kvalitet.

– Vi har just nu ingen försäljning av vaniljstänger. Det är en otroligt turbulent marknad och svårt att få tag i volymer som håller den kvalitet som vi behöver, säger Johan Tornakull, vice vd på Kockens, till tv-kanalen.

Samtidigt kommer det fortfarande finnas vaniljstänger tillgängliga, men priserna kommer fortsatt att vara höga då leverantörerna har sett prisökningar på flera hundra procent. Ett av företagen som kommer att fortsätta sälja är Santa Maria.

– Det är en stor efterfrågan på vaniljstänger och priset har ökat mycket, men vi har inga planer på att sluta sälja vaniljstänger, säger Christopher Westerberg på Santa Maria, till SVT.

Eftersom det tar flera år för vaniljplantor att växa upp och mogna är de höga priserna något att räkna med de närmsta åren. I augusti förra året sa Tim McCollum, grundare av Madécasse Chocolate & Vanilla, till Financial Times att priserna kommer ligga kvar på en hög nivå de närmsta fyra åren.

– Vi får vänta ännu tre till fyra år tills marknaden återvänder till en hållbar nivå på cirka 1 000 kronor per kilo, sade han då .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078