23948sdkhjf

Orkla överväger utlandsflytt av Göteborgs kex

Efter 130 år av produktion i Kungälv norr om Göteborg kan fabriken istället flyttas till Lettland.
Klassiska Göteborgs kex tid i Kungälv kan vara på väg mot sitt slut. Ägaren Orkla Confectionery and snacks Sverige sneglar nämligen på alternativet att flytta fabriken utomlands – närmare bestämt Riga.

Orkla menar att det geografiska läget i Kungälv är den största anledningen till en möjlig flytt. Enligt Confectionery and snacks-vd:n Malin Jennerholm ligger anläggningen i dag på ett för begränsat område för en fortsatt utveckling, med vatten på ena sidan och stadsmiljö på den andra.

– I vår förstudie har vi tittat på flera olika alternativ och så vitt analysen visar, är det bästa alternativet att flytta produktionen i Kungälv till en ny och modern fabrik utanför Riga, säger hon i ett pressmeddelande, och förtydligar att det inte handlar om ett slutgiltigt beslut.

Orkla har sedan tidigare kexproduktion i Riga och menar därför att en koncentration av tillverkningen skulle kunna stärka konkurrenskraften. Om en flytt beslutas ligger det "flera år framåt i tiden" och själva produktutvecklingen kommer i så fall att ligga kvar i Sverige.

Totalt arbetar 350 personer på anläggningen i Kungälv, där majoriteten arbetar inom produktionen.

– Fackliga förhandlingar inleds nu i vilka analysen kommer att beskrivas. Ett eventuellt beslut fattas när förhandlingarna är avslutade, säger Malin Jennerholm.

Livsmedelsarbetareförbundet reagerar starkt på uppgifterna om en eventuell flytt av produktionen:

– Det är ett totalt feltänk att kalla sig hela Sveriges kexfabrik och samtidigt flytta produktionen utomlands. Det går helt enkelt inte ihop, säger Eva Guovelin, ordförande för Livsmedelsarbetareförbundet, i en kommentar.

Göteborgs kex produktion i Kungälv startade 1888 och produkterna som tillverkas på anläggningen i dag omfattar bland annat Ballerina, Mariekex och Singoalla. Sedan 1994 är man en del av Orkla Foods, som 2013 slog samman OLW och Göteborgs kex för att bilda Orkla Confectionery and snacks Sverige.
Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094