23948sdkhjf

Nya systemet ska ge snabbare livsmedelsvarningar

Kommunikation och rapportering i syfte att stoppa osäkra livsmedel när ny lagstiftning träder i kraft i mars.
I mars träder en ny lagstiftning i kraft om användandet av ett varningssystem, som i sig ska leda till stopp för potentiellt hälsofarliga livsmedel snabbare än tidigare.

Via systemet ska de olika myndigheter som arbetar med livsmedelskontroll i Sverige kunna informera varandra om upptäckter av osäkra livsmedel snabbare och därmed också följa upp hur problemet hanteras.

Under det senaste året har kontrollmyndigheterna kunnat ansluta sig till systemet, som går under namnet iRASFF. Det är ett webbaserat system som används för kommunikation av meddelanden inom RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), där varningar om osäkra livsmedel skickas mellan EU-länder.

Efter att systemet vidareutvecklats kan nu myndigheter i Sverige också använda sig av systemet för att skicka varningar mellan varandra.

– Nu kan myndigheterna snabbare tillsammans följa upp att företagen gör allt i sin makt för att livsmedel som kan vara en risk för människors hälsa försvinner från till exempel butikerna, och det är bra för både konsumenter och företagare, säger Joakim Meuller Bäckman, statsinspektör på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Från och med 1 mars träder den nationella lagstiftningen i kraft, där alla berörda kontrollmyndigheter – Livsmedelsverket, kommunerna, länsstyrelserna och försvarsinspektören för hälsa och miljö – måste vara anslutna till iRASFF.

Dessa myndigheter ska genom systemet meddela om de upptäcker livsmedel som kan vara hälsofarliga. Via systemet ska myndigheterna dessutom rapportera om vilka åtgärder man vidtagit till följd av upptäckten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11