23948sdkhjf

Bekämpningsmedel i flera importerade livsmedel

Sju av 15 importerade livsmedel innehöll spår av glyfosat i nytt test från SVT och Testfakta. I samtliga fall rör det sig endast om låga halter, under gränsvärdena.
Glyfosat, den aktiva substansen som används i världens vanligaste bekämpningsmedel, är förbjudet att använda på växande grödor i Sverige. I många andra länder är det dock tillåtet att bespruta med ämnet hela vägen fram till skörd.

Det var utifrån de premisserna som SVT Nyheter och analysföretaget Testfakta i en stickprovsundersökning valde att analysera 15 importerade livsmedel som är vanligt förekommande i Sverige.

Efter testet som omfattade produkter som linser, kikärtor, knäckebröd samt frukostflingor kunde man fastställa att sju av de 15 testade livsmedlen innehöll glyfosat. Produkterna som testades var bland annat från Tyskland, Kanada och Argentina. De produkter som visade på spår av glyfosat innehöll dock låga nivåer, under de gränsvärden som satts.

I Sverige får glyfosat användas före sådd och efter skörd, men inte där emellan. När det kommer till ekologiskt jordbruk är det helt förbjudet att använda substansen.

Ämnet är omstritt och har tidigare klassats som cancerframkallande av WHO, en fråga man senare ändrat uppfattning i. I Sverige har begränsningar införts av försiktighetsskäl, säger Peter Bergkvist, utredare på Kemikalieinspektionen, till SVT.

Från Livsmedelsverkets sida bedömer man att spår av glyfosat är ofarliga att konsumera om nivåerna inte överstiger satta gränser.

– Även om man har hittat glyfosat i maten och det finns i importerade livsmedel så är det inget man behöver oroa sig för som konsument, säger Annelie Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket, till SVT.

Följande testade varor innehöll glyfosat, med halter under gränsvärdet:
Risenta, Röda linser (ursprungsland Kanada)
Risenta, Gröna linser (Kanada)
Kellogs, All Bran, bran flakes (Storbritannien eller Spanien)
Nestlé, Cheerios Multigrain (Europa)
Wasa, Knäckebröd delikatess Sesam (Tyskland)
Eldorado, Torkade kikärter (Argentina)
Garant, Bran Flakes (Europa)
Källa: SVT och Testfaktas undersökning
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11