23948sdkhjf

Kan äppelrester bli nästa förpackningsmaterial?

Konceptet tog en första framgång genom förstapriset i Krinovas tävling för hållbar hantering av mat.
Under helgen arrangerade Krinova Incubator and science park första delen av tävlingen Greater CPH Food Hack – ett så kallat hackathon, där fokus den här gången låg på hur mat kan produceras, distribueras och konsumeras mer hållbart.

Av de tolv deltagande lagen stod laget Apple girl till slut på förstaplatsen, som också innebar en prissumma på 50 000 kronor. Konceptet som de presenterade utgjordes av en förpackning tillverkad av resterna som blir över efter att äpplen pressats till juice.

Resultatet blir ett biologiskt nedbrytbart förpackningsmaterial liknande läder. Det fick juryn (bestående av bland andra EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt och Krinovas vd Charlotte Lorentz Hjorth) att motivera vinsten så här: "En produkt där steget ut till marknaden ligger nära i tiden och som har potential att hitta sin niche mycket snart".

På andra plats placerade sig en grupp vars koncept bestod av tryffelpärlor – tryffelsvamp som blandats med smör och belagts med en gel, för att på så sätt hindra smak och lukt att försvinna vid uppvärmning.

I början av maj hålls andra delen av tävlingen, där man kommer att utse en vinnare baserat på deltagares prototyper.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08