23948sdkhjf

Foderbrist ökar på slaktköerna

Tufft väderår ger foderbrist – lantbrukare vill slakta fler djur
Förra året gav både kall vår och blöt höst vilket gör att det är brist på foder i stora delar mellan- och östra Sverige, rapporterar P4 Östergötland .

Bristen gäller både grovfoder och hö, men framförallt är det brist på halm, något som gör att lantbrukare med djurbesättningar fått leta efter andra strömedel för djuren att ligga på. Det i sig har gjort att kostnaderna ökat, samtidigt som foderbristen gör att många lantbrukare väljer att slakta fler av sina djur.

Det har nu lett till ökade köer hos slakterierna.

– En annan konsekvens av foderbristen som vi faktiskt ser det är att vi har väldigt mycket djur i långa slaktköer på väg till slakteriet. De står hos bonden för att slakterierna kan inte, vill inte, eller har inte möjligheten att slakta så mycket som bönderna vill leverera, säger Peter Borring, regionordförande LRF Östergötland, till radiokanalen.

Han kallar situationen "tuff" och extraordinär, och ser att djurägare i regionerna i större utsträckning fått vända sig till leverantörer i andra delar av landet för att få tag på mer grovfoder och hösilage.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08