Semmelkriget vill inte ta slut

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Fettisdagen infaller i år den 13 februari men semlorna har knappast lyst med sin frånvaro. Redan i slutet av sommaren tävlade bagerierna och butikerna om att vara ”först ute” med de populära bakverken och kort efter den sista julskinkan lämnade handeln började specialsemlorna att dyka upp.

Varje år dyker allt fler varianter upp och i år har inte varit ett undantag. Den mest omtalade varianten kan nog vara nachossemlan som Fri Köpenskap skrivit om tidigare men butikerna och konditorierna har även fyllts med ölsemlor, norrlandssemlor med hjortron, marängsviss-semlor och falukorvssemlor. På Hornstull i Stockholm har även en särskild semmelläsk sett dagens ljus.

Ica Maxi Eurostop i Örebro kan dock ha tagit priset, iallafall gällande mastighet, när de i år introducerade Overloadsemlan, en vetebulle med nutella och en kladdkaka på.

  • På fettisdagen, den 13 februari i år, äter 58 procent av svenskarna minst en semla (källa GfK).
  • 94 procent av semlorna säljs under januari till mars.
  • Under fettisdagen äts mellan 5 och 6 miljoner semlor. Det går åt smör och mjölk från totalt 98 000 kossor.
  • Under fettisdagen ägnar Sveriges bagare ungefär 50 000 timmar åt att baka semlor. Motsvarande 5 500 timmars arbete krävs för att arbeta ihop till arbetsgivaravgifterna bara under fettisdagen.

    Källa: Sveriges bagare och konditorer

– Vi tyckte att det var en rolig idé och då körde vi på den, och det verkar ha gått hem. Bara sen vi lanserade den förra veckan har vi sålt cirka 600 stycken, säger Sandra Karlsson, konditor på Ica Maxi.

Några som verkligen gått in för semlorna är personalen på Ica Maxi i Haninge där de tillsammans med butikerna i Linköping, Västerås och Örebro gemensamt tävlade med varandra och sen med hjälp av en jury korade årets specialsemla; briochesemlan.

– Vi ville ha en semla som framförallt var god och inte bara galen, säger Marika Edberg, marknadschef Ica Maxi Haninge som var med och bestämde årets semla.

Förra året sålde Ica Maxi i Haninge 47 523 semlor i olika tappningar och i år lär inte bli sämre, samtidigt som varje såld semla blir till en donerad krona till Barncancerfonden.

Förutom briochesemlan har även butiken semlor med bland annat nutella och pistage och Sören Resare, försäljningschef för bageri och konditori tror inte trenden kommer att avta framöver.

– Det är väl kul att hitta på nya grejer, även om man kan tycka att det blivit lite väl hysteriskt med åren. Men jag tror alltid att folk vill dribbla till det lite och hitta på något nytt, säger han.

Varför experimenteras det så mycket med just semlor?

– Jag tror den varit lite ensam under den här perioden och sen är det ju inte så många smaker, det är en fyllning och ett bröd och det kan man variera lite hur som helst. Jag tror att det går att spåra ur hur långt som helst egentligen, bara man vågar prova, säger Sören Resare.

– Men hur det än är så är det den klassiska semlan som säljer bäst, tillägger han.



Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fotbollsfejs pryder läskburkar

Produktnytt
Ölbröd och laxkorv bland veckans nyheter

Food Supply samlar ihop de produktlanseringar som skett under senaste veckan.

Mackmyra startar i Storbritannien

Västerbottnisk falafel tar sig in i dagligvaruhandeln

I maj utökar Orientfalafel fokus från restaurang och storhushåll och går in i Coop- och Ica-butiker i Umeå samt Göteborg. Delägaren: "Det är otroligt stimulerande".

Arla ska spara in drygt 4 miljarder

Mejerikoncernen ska göra kraftiga nedskärningar och inför anställningsstopp. Vd Peder Tuborgh säger att man "helt säkert är färre om tre år".

Oatly dubbel pristagare i reklamtävlingen

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Reklamkampanj kritiserad – företaget ändrar

På nytt jobb
Ny färskvaruchef på Coop

Kycklingproducent har expansion i sikte

Arlas nya system ger ny produktserie

Åbros satsning blir en av landets största

I en investering på cirka fem miljoner kronor får Åbros bryggeri i Vimmerby tusentals kvadratmeter solpaneler. Energin ska innebära att man framöver bara nyttjar förnybara energikällor.

Dryckesdistributör flyttar verksamheten

Galateas dotterbolag KGA Logistik får dubblad lagerkapacitet med större anläggning – flyttar med cirka 60 anställda.

Färska kryddor utan krukor

Litauen stoppar Icas storköp

Det litauiska konkurrensverket stoppar Rimi Baltics förvärv av IKI-kedjan.

Sverige och Finland ska exportera mer tillsammans

Länderna presenterar en avsiktsförklaring med syfte att samarbeta för att öka exporten av livsmedel och drycker. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ser att det kan ge möjligheter för livsmedelsföretag i både Sverige och Finland.

På nytt jobb
Hon ska basa över äggorganisationen

Branschorganisationen Svenska ägg rekryterar ny verksamhetsledare från LRF.

Tusentals Starbucks håller stängt en eftermiddag efter kritik

Internationell prisskörd för svensk producent

Mindre parti majspuffar dras tillbaka

På nytt jobb
Flera förändringar inom säljbolaget

Movement group rekryterar ny koncernchef från Essity, etablerar bolag i Norge och byter namn på ett av dotterbolagen.

På nytt jobb
Hon vill skapa nästa Daimtårta

Almondy rekryterar Sveriges mästerkock-vinnaren Catarina König som ny produktutvecklare.

Nu ska kunderna följa sina klimatavtryck

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Så äter svenskarna

Kommunikationsbyrån Food and friends har publicerat sin årliga matrapport och konstaterar att de svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

På nytt jobb
Ny direktör för inköp hos Coop

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Arla planerar för växtbaserat

På nytt jobb
Vitamin Well-chef byter jobb

På nytt jobb
Från matlandet till måltidsturism

Coop i samarbete med matsvinnsföretag

Dagligvaruhandeln: Endast fossilfri plast 2030

Malmögrossist i konkurs

Lidl vill minska plasten

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

På nytt jobb
Stjärnkocken blir herrgårds-vd

Nu öppnar Jureskogs

Se alla Företagens egna nyheter

Allen + All-Print förstärker sin säljorganisation

Träffa oss på GastroNord

Den perfekta juiceflaskan

Positivt för er som handlar med kommuner, stat och landsting.

Hannovermässan 2018: Pilz nyheter för framtidens fabrik

Missade du ebm-papst på Nordbygg? Se det bästa från montern!

Perfekt ventilation ger stor hampaskörd för laglig cannabis i Schweiz

SSI Schäfer 40 år i Sverige - 4 dagar kvar

IMA dairy food ERCA

Välkommen att besöka oss på Euro Expo mässan i Karlskrona 25-26 April

Ny karamell med noter av frukt

ebm-papst fläkt i luftridåenheter för Sushi-barer

Nomo är på plats i Skellefteå för Euro Expo

Vi satsar på ett hållbart samhälle!

Centrifugalfläkt för kommersiella kök där EC-motorn skyddas från fettångor och het luft

AxFlow presenterar ny dubbelskruvpump från Waukesha Cherry-Burrell

FTNF naturliga flavours baserade på fruktkoncentrat

Tara Pac ännu starkare!

Så sparar RPC Superfos Randers energi

Nu lanseras vår nya större säckklämma WeLoc Gripper 150

Nivåmätning utan flottör

Seminarium - Organisatorisk och social arbetsmiljö, stress och hitta styrka...

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellef...

Bull Salicath ApS

Starkare kontrast med nytt gult bläck

Sänd till en kollega

0.135