23948sdkhjf

Tusentals kycklingar kvävdes – nu döms flera inblandade

Åkare döms för djurplågeri när hovrätten gör ny bedömning efter överklagan.
I februari 2015 kvävdes nära 4 000 kycklingar till döds under en transport på väg till ett slakteri i Skåne, något som Food Supply rapporterade om vid tillfället .

Orsaken fastställdes till att släpet inte hade tillräcklig ventilation, då skåpet som kycklingarna fraktades i endast hade några borrade hål i sidorna. I tingsrätten, där kammaråklagaren yrkade på fällande dom för djurplågeri, medgav åkaren att tillstånd för djurtransporter saknades samt att fordonet inte var godkänt för djurtransport.

Han vittnade också att han stannat till längs vägen för att kontrollera temperaturen, något som spelade in i tingsrättens beslut. Det, tillsammans med bedömningen om att avsaknaden av tillstånd i kombination av ett icke godkänt fordon inte kunde betecknas som djurplågeri, gjorde att åtalet ogillades av tingsrätten, skriver Laholms Tidning .

Kammaråklagaren överklagade senare till hovrätten, som ser annorlunda på saken – åkaren borde haft rätt tillstånd och dessutom insett att trailern inte borde använts för djurtransport. Därför anser man att det är bevisat att åkaren varit grovt oaktsam och att företaget som ägde kycklingarna dessutom var medvetna om bristerna.

Åkaren döms därför till villkorlig dom och 60 dagsböter för djurplågeri, medan åkeriet döms till att betala 100 000 kronor i företagsbot. Även kycklingföretaget döms till en företagsbot, som fastställs till 75 000 kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078