23948sdkhjf

Mer arbete ska skapas inom svenska livsmedelskedjan

Ett nytt projekt som ska lägga grunden för bland annat en fördubblad livsmedelsexport.
I och med den nationella livsmedelsstrategin har mål satts upp för att livsmedelskedjan i landet ska växa – något som ska ske genom ökad svensk konsumtion av svenska livsmedel, men också genom en fördubblad export på området.

För att nå målen behövs också mer arbetskraft inom livsmedelsförädling, jordbruk och trädgårdsnäring, vilket gör att flertalet organisationer går ihop i ett nytt projekt.

Med finansieringshjälp från Europeiska socialfonden ska nu Livsmedelsföretagen, LRF, SLA Arbetsgivarna, Hushållningssällskapet samt Arbetsförmedlingen och Bemanningsföretagen i en förstudie tillsammans reda ut var de nya jobben kan komma att behövas och vilka utbildningsinsatser som behövs dra igång.

Enligt de inblandade aktörerna ska projektet på sikt leda till att arbetsgivarna ska kunna få den arbetskraft som behövs för att växa.

– På Arbetsförmedlingen ser vi att branschen kan erbjuda nya ingångar till arbetsmarknaden, till exempel för ungdomar och nyanlända personer. Förstudien kommer att ge värdefull information så vi kan planera utbildning och andra insatser för att effektivt matcha arbetssökande mot jobben som kommer, säger Daniel Warelius, chef för Arbetsförmedlingen i Skåne.

Det är LRF och Arbetsförmedlingen som står som projektägare, medan de andra tidigare nämnda organisationer är med i styrgruppen. Totalt är 63 organisationer inom primärproduktion och förädling delaktiga i projektet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094