23948sdkhjf

HK Scan startar samverkansbolag i Kina

Tillsammans med bolaget Qinglian food ska man sälja produkter gjord på finländsk rapsgris, med planerad säljstart inom några månader.
I november fick HK Scan ett tillstånd man kämpat för under ett längre tag – då godkändes Finland för export till Kina och specifikt gällande fläskkött från koncernens anläggning i Forssa.

Det ledde till att man i måndags slöt ett avtal med kinesiska producenten Qinglian food om att tillsammans bilda ett samverkansbolag i Kina. Genom detta kommer man att sälja premiumprodukter gjorda på finländskt rapsgriskött mot den kinesiska marknaden, med planerad start under första halvåret i år.

– Samverkansbolaget öppnar upp en helt ny, unik marknad för finländskt fläskkött. Detta skapar nya inkomstmöjligheter genom hela vår produktionskedja och bygger förtroende för den internationella konkurrenskraften hos den finska livsmedelsproduktionen, säger Jari Latvanen, vd för HK Scan, i ett pressmeddelande.

Målvolymen för första året ligger på 3 miljoner kilo, en volym man beräknar tredubbla fram till 2020. Räknat utifrån dagens produktion skulle det innebära att minst 5 procent av alla grisar uppfödda i Finland går till konsumenter i Kina genom HK Scans exportkedja.

I dagsläget exporterar HK Scan till omkring 50 länder, däribland flertalet EU-länder såväl som Nya Zeeland och Japan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125