23948sdkhjf

Mjölkbönder oroliga efter sänkt pris

Under 2017 höjde Arla mjölkpriserna – en trend som nu är på nedgång igen.
I dag sänker Arla mjölkpriset med 23,90 öre, vilket gör att det nya priset blir 3,02 kronor per kilo – detta efter att man under 2017 ökat betalningen med 27 procent.

Därmed bryts den uppåtgående trenden, vilket gör intresseorganisationen Sveriges mjölkbönder pessimistiska inför framtiden, rapporterar Dagens industri . Enligt organisationen borde ett rimligt pris snarare ligga närmare 4,20 kronor per kilo.

– Uppgången som var, var under alldeles för kort period för att beta av det som blött ur företagen under perioden med låga priser. Vi kommer att få leva med upp och nedgångar hela tiden, säger organisationens ordförande Stefan Gård till tidningen.

Något som organisationen särskilt kritiserar är den prismodell som Arla använder – något som innebär att svenska bönder får lika mycket betalt för sin mjölk som producenter i andra länder.

Det är inte gångbart med det generellt högre skattetrycket som finns i Sverige jämfört med andra länder, menar mjölkbonden och styrelsemedlemmen Claes Jonsson, som till DI säger att det antagligen kommer få konkurser och underhållsstopp som följder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158