Insekter på Vikings meny

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

I vår introducerar Viking Line en insektsmeny på sina båtar – Det blir bland annat larver, maskar och annat ekologiskt hållbart protein.

På rederiet Viking Lines restauranger kan resenärerna under våren prova på morgondagens smaker, när temamenyn Future Food bjuder på delikatesser från insektsvärlden. Menyn passar in som en naturlig del av företagets miljövärden, eftersom insekter är en bra och ekologisk proteinkälla. En trerätters insektmeny planerad av Anders Karlsson från Sveriges kocklandslag dukas upp på Röda båtarna under perioden 5 april till 31 maj i år.

Vi vill fördomsfritt prova på nya alternativ. Insekter är både ett naturligt och miljövänligt val och en rik proteinkälla. När det gäller användningen av insekter som livsmedel är åsikterna förstås ännu delade och medan kampanjen pågår kommer vi naturligtvis även att bjuda på mer traditionella smakupplevelser, säger Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Som råvara är insekter något nytt för Viking Lines köksmästare, vilket har varit såväl en utmaning som en chans till kreativitet för Anders Karlsson från det svenska kocklandslaget, som har planerat Future Food-menyn för Viking Line.

Insektsmenyn består av förrätt, huvudrätt och dessert. Förrätten består bland annat av lättrökt algrimmad torskrygg, syrad fänkål och friterade gräshoppor. Huvudrätten är lamm som har fått sällskap av kryddrostade mjölmaskar. Andra tillbehör, förutom maskarna, är bl.a. frasig jordärtskocka och en ärt- och fårostkräm. I desserten förenas exempelvis mandelmazarin, jordgubbar och syrsor samt en kardemummagranola gjord av skalbaggslarver.



Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 restauranginspektioner genomföras i landet – blodiga hamburgare är i fokus.

Culinars nya såsfabrik invigd

Nybygge för 21 miljoner kronor tredubblar produktionskapaciteten för flytande smaksättare.

Ännu en ny marknad för chipstillverkaren

Efter intåget på Island är det dags för Rootfruit att söka sig söderut.

Svenska forskare lyfter naturbeteskött

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Risk för metall i danska tillverkarens godis

Danska Toms gruppen återkallar godis i både Sverige och Danmark efter risk för metallbitar.

Mindre miljögift i ekoägg

På nytt jobb
Vd-byte hos Reitan convenience

På nytt jobb
Arla UK-chef till dansk dagligvaruhandel

Tomas Pietrangeli byter brittisk chefspost mot toppuppdraget hos Dagrofa.

42 sätt att minska matsvinnet

Ny svensk handlingsplan går under namnet "Fler gör mer" – ska halvera matsvinnet fram till 2030.

Unilever tar stark ställning mot fejkföljare

Livsmedelsjätten bryter med alla influencers som köpt följare – vill främja transparens i annonseringen.

Färskpotatis – en förlustaffär

En riklig tillgång ger så lågt kilopris att odlare går back.

Rootfruit till Island via Danmark

På nytt jobb
Hon tar över Coops hållbarhetsarbete

Blir chef för nya hållbarhets- och kvalitetsenheten.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Vegangodis-företaget i två nya avtal

Svenska Ec-go gör utlandsdebut hos Nordisk films danska biografer. Samtidigt äntrar man Bergendahls butiker med City gott-konceptet.

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Nya riktlinjer för alkoholreklam

2

Findus återkallar persilja – "Kan vara hälsorisk"

Fyra nya till Organic Sweden

Klart för Göteborgs kex Riga-flytt

Efter förvarningen i januari kommer slutbeskedet – då flyttas den traditionsrika kextillverkningen till Lettland.

Fontana vann nyinstiftat pris

Axfood och Lidl naggar på Coop

Max lanserar klimatpositiva burgare

Två graders skillnad – nu förstörs kött för miljoner

Grillkedja förlänger med Menigo

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

På nytt jobb
Han blir ordförande för Svensk Dagligvaruhandel

Triumf glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande för Fiskbranschen

Dansk Supermarked byter namn

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Första färskpotatisen är här

Nu tar hon plats hos Lantmännen

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Maskinsäkerhet: Hitta rätt produkt med några få klick!

Din förpackningsavdelning

Seminarie i Norge

NOVOnox Hygienic

AF Packaging Solutions

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

En fin sked i locket är inte en stad i Ryssland

Snabba leveranser, fri retur och hög service

Är era livsmedel säkra för de allra minsta?

Enkel styrning av skyddsgrindssystemet PSENslock

Nomo visar upp smarta lösningar för gruvindustrin

Ny broschyr

Effektivare packning utan luft

IMA dairy food HAMBA

IMA dairy food BENHIL

Ny säljare i vårt tyska bolag Lagafors GmbH

Säkerhetsbrytaren PSENmag i rostfritt stål – hög säkerhet och maximal tålighet för extrema förhållan

ebm-papst fläktvägg löste problem med Media Markts luftkonditionering i Berlin

Tara Pac

Spårbarhet under rengöringen bidrar till säkrare mat och bättre lönsamhet

IMA dairy food ERCA

Hyllsystem R3000 - en lösning för alla behov 

Lokala experter, världens bästa automation

BITO lanserar miljövänlig lagerlåda av solroskomposit

Förpackningen i centrum

Sänd till en kollega

0.182