Bubbliga tedrycker – årets smakutvecklare

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Kombucha-producenten Roots of Malmö är årets vinnare av Livsmedelsföretagen och White Guides pris.

Fermenterade tedrycker, gjorda på svart te och med smaker som älggräs, gurkmeja och ingefära, är produkterna som gör att Roots of Malmö vinner pris som årets smakutvecklare.

Dryckerna, som kallas kombucha, har konsumerats en lång tid tillbaka i olika delar av världen, men har först de senare åren dykt upp i Sverige på bredare front. När nu Livsmedelsföretagen och White Guide tilldelar en av de svenska producenterna av drycken årets pris kan utbredningen kanske få ytterligare fart.

– Det är helt uppenbart att det är ett passionerat gäng som verkligen älskar sin produkt och drivs av att få utveckla nya spännande och utmanande smaker. Jag ser fram emot att följa deras fortsatta resa och framgångar, säger Anders Canemyr, tillförordnad vd för Livsmedelsföretagen, om årets vinnare.

Och precis som prisets namn påpekar är det just de olika smakerna som producenten använder som fångat uppmärksamheten. Förutom ovan nämnda smaker har man även smaksatt dryckerna med till exempel salvia och honung samt citronverbena, vilket fick juryn att motivera priset på detta sätt:

Läs också: Livsmedelsföretagen: Ekotrenden mattas av

"För att med inspiration från en mångtusenårig tradition av fermenterade tedrycker ha skapat en bubblande törstsläckare packad med nyttigheter och präglad av nyskapande smaksättningar från naturens skafferi."

Efter några år på marknaden (man bestämde sig 2015 för att satsa fullt ut) har man nu nått ut till butiker i flera delar av Sverige, och även utländska marknader i form av Danmark och Tyskland.

Läs också: Svensk tar hög post i europeisk branschorganisation

– Allt fler upptäcker kombucha, och vi hoppas att priset gör att konsumenterna förstår att det är skillnad på äkta kombucha och på massproducerade drycker som bara säljs under det namnet. Vi ser utmärkelsen som en belöning för att vi skippar genvägar i tillverkningsprocessen, säger Matthias Lehner, medgrundare till Roots of Malmö, i ett pressmeddelande.

Övriga nominerade till priset var Pastejköket, Jesses Deli och Tweek. Genom sin vinst av årets pris placerar sig Roots of Malmö bland en vinnarskara som bland annat består av Sorunda korvfabrik, Wapnö gård och Findus.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Culinars nya såsfabrik invigd

Nybygge för 21 miljoner kronor tredubblar produktionskapaciteten för flytande smaksättare.

Risk för metall i danska tillverkarens godis

Danska Toms gruppen återkallar godis i både Sverige och Danmark efter risk för metallbitar.

Svenska forskare lyfter naturbeteskött

Ännu en ny marknad för chipstillverkaren

Efter intåget på Island är det dags för Rootfruit att söka sig söderut.

Mindre miljögift i ekoägg

På nytt jobb
Vd-byte hos Reitan convenience

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

På nytt jobb
Arla UK-chef till dansk dagligvaruhandel

Tomas Pietrangeli byter brittisk chefspost mot toppuppdraget hos Dagrofa.

Unilever tar stark ställning mot fejkföljare

Livsmedelsjätten bryter med alla influencers som köpt följare – vill främja transparens i annonseringen.

42 sätt att minska matsvinnet

Ny svensk handlingsplan går under namnet "Fler gör mer" – ska halvera matsvinnet fram till 2030.

Rootfruit till Island via Danmark

Färskpotatis – en förlustaffär

En riklig tillgång ger så lågt kilopris att odlare går back.

På nytt jobb
Hon tar över Coops hållbarhetsarbete

Blir chef för nya hållbarhets- och kvalitetsenheten.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Vegangodis-företaget i två nya avtal

Svenska Ec-go gör utlandsdebut hos Nordisk films danska biografer. Samtidigt äntrar man Bergendahls butiker med City gott-konceptet.

Fyra nya till Organic Sweden

Nya riktlinjer för alkoholreklam

2

Findus återkallar persilja – "Kan vara hälsorisk"

Klart för Göteborgs kex Riga-flytt

Efter förvarningen i januari kommer slutbeskedet – då flyttas den traditionsrika kextillverkningen till Lettland.

Fontana vann nyinstiftat pris

Axfood och Lidl naggar på Coop

Kopparbergs startar större produktion i Storbritannien

Brexit en av anledningarna till bryggeriets nya satsning.

Norrmejerier: Brist på Västerbottensost

Livsmedelsverket ryter ifrån i sillfråga

"Grundlöst larmande i media", kommenterar myndigheten angående uppgifter om bristande ursprungsmärkning för svenska sillburkar.

Max lanserar klimatpositiva burgare

Två graders skillnad – nu förstörs kött för miljoner

Grillkedja förlänger med Menigo

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

På nytt jobb
Han blir ordförande för Svensk Dagligvaruhandel

Triumf glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande för Fiskbranschen

Dansk Supermarked byter namn

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Första färskpotatisen är här

Nu tar hon plats hos Lantmännen

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Seminarie i Norge

NOVOnox Hygienic

AF Packaging Solutions

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

En fin sked i locket är inte en stad i Ryssland

Snabba leveranser, fri retur och hög service

Är era livsmedel säkra för de allra minsta?

Enkel styrning av skyddsgrindssystemet PSENslock

Nomo visar upp smarta lösningar för gruvindustrin

Ny broschyr

Effektivare packning utan luft

IMA dairy food HAMBA

IMA dairy food BENHIL

Ny säljare i vårt tyska bolag Lagafors GmbH

Säkerhetsbrytaren PSENmag i rostfritt stål – hög säkerhet och maximal tålighet för extrema förhållan

ebm-papst fläktvägg löste problem med Media Markts luftkonditionering i Berlin

Tara Pac

Spårbarhet under rengöringen bidrar till säkrare mat och bättre lönsamhet

IMA dairy food ERCA

Hyllsystem R3000 - en lösning för alla behov 

Lokala experter, världens bästa automation

BITO lanserar miljövänlig lagerlåda av solroskomposit

Förpackningen i centrum

Ekologiska vegetabiliska Proteiner

Kvalitet OnLine Storträff 2018

Sänd till en kollega

0.253