23948sdkhjf

WWF: Matens klimatpåverkan måste minskas kraftigt

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Med ett nytt måltidskoncept vill organisationen att kött ska bli "kryddan" för att på så vis minska matens klimatpåverkan med nära tre fjärdedelar. Främst vill man med konceptet nu nå restauranger, offentliga kök och måltidsleverantörer.

I dagsläget står maten i Sverige för utsläpp motsvarande cirka 2 ton koldioxidekvivalenter per person och år. Men för att nå Parisavtalets mål om högst 1,5 graders global uppvärmning måste svenska hushåll minska matens klimatpåverkan med upp till tre fjärdedelar, menar Världsnaturfonden (WWF).

Som ett verktyg för att nå närmare detta lanserar man därför ett måltidskoncept som framhäver mer växtbaserad mat och en kraftigt minskad köttkonsumtion.

Konceptet, som går under namnet "One planet plate", riktas i första hand mot restauranger, offentliga kök och måltidsleverantörer. Och redan nu har man hittat villiga testobjekt: i mitten av mars blir Karlstad kommun först ut med att använda konceptet i flertalet skolor.

– Vi hoppas nu att fler och fler restauranger, skolor och måltidsleverantörer ansluter sig, säger Anna Richert, matexpert på WWF.

Läs också: ICES: Nordhavsräkan tål fiskeökning

Bland annat ska man i konceptet använda sig av en "klimatbudget" för måltiderna, där max 11 kilo växthusgaser per vecka släpps ut. Beräkningarna utgår från menyer vars basvaror kommer från växtriket – proteinerna ska vara gröna och köttet helst en "krydda", säger WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén.

I det förslag till veckomeny som WWF tagit fram har endast några få av rätterna animaliska produkter, och bara en innehåller nötkött.

Läs också: WWF: "Oroväckande att förbrukningen av kött ökar"

Samtidigt lanserar man även en digital matkalkylator riktad mot privatpersoner, där man kan testa olika sammansättningar av rätter för att se klimatpåverkan.

One planet plate har enligt WWF tagits fram i samråd med och beräkningar från forskare på SLU, Rise och Stockholm resilience centre och kommer att uppdateras och utvecklas när ny kunskap kommer fram via forskare och universitet, meddelar organisationen.
Mer om: klimatpåverkan | WWF
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu
2

Ekologisk mat är sämre för klimatet

Det visar en ny studie från Chalmers.

Dole säljer i Sverige och Finland

Godiva lanserar nytt i sitt sortiment av exklusiv belgisk choklad

Säljs lagom till jul.

Lanserar ersättning för plastsugrör

Alla gräver inte guld vid gränsen

Gottekungen.se lägger ned. Kunderna rasar: "Kända bland de flesta banker nu".

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Avser Pucko med bäst före datum den 26 september 2019.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

De vann Matverk Värmland

”En sensorisk väl framtaget produkt med många användningsområden som kan vandra från skogen till krogen.”

Ekologisk julskinka bjöd på fettchock

Icakuriren har granskat en rad julskinkor.

Bayns sockerersättare i choklad som säljs i svenska butiker

Så mycket måste matpriserna höjas för att täcka upp sommarens torka

Chefsekonomen: "Dock en snittsiffra"

Löfbergs nominerat till hållbarhetspris

Vinnaren utses 31 januari 2019.

Svenska matjordar blir allt bördigare

Ökad odling av gräs till betande djur som leder till ökad mullhalt.

Priserna fortsätter att dala

De har hälsa och miljö i fokus

De är nominerade i kategorin Årets Hjärta i Fast Food Awards.

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

Orkla säljer Mrs Cheng’s till Continental Foods

Nytt samarbete stärker Löfbergs i Finland

Rosteriet knyter band med te-huset Nordqvist.

Nya matkoncept till Täby centrum

Anrik lanthandel lägger ner

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Två toppar årets julöl

Test av årets julöl och andra juldrycker – två öl i topp bland många fina brygder.

Årets livsmedelshalvdag på Empack

Jäst gör fiskfoderolja av halm

Matsmart och Blossa räddar 24 000 flaskor glögg

"Att slänga den fantastiska drycken var aldrig ett alternativ för oss"

Han är ny vd på Sales Support

Kavlis medarbetare delar ut miljonbelopp till välgörenhet

Matsmart retirerar från Norge

Delicato byter säljbolag

Matleveranstjänst till Malmö

Saffran hamnar på kryddhyllan

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Student öppnar obemannad butik

Han bjöd snattarna på lunch - då minskade stölderna

Här är årets bästa matböcker

Orkla lägger bud på Kotipizza

Se alla Företagens egna nyheter

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Automatiserat lager Postnord/ Apoteket Hjärtat i Norrköping.

Eurolådor

Konfigurerbara säkerhetsreläer - nu även med simulering offline

Synglas från Mirit Glas till process industrin

Ytterligare en ny Servicetekniker till Lagaforsteamet

Nytt fryslager åt GB-Grossisten

Kombinera fritt med nästa generations modulära drivsystem

Naturliga köldmedel i kylanläggningar ställer krav på säkra fläktar

IMA DAIRY & FOOD Erca är förhandlad av Bull Salicath ApS

Trevlig helg

Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknader

EC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärande med hjälp av Artificiell Intelligens

ebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligence

Mirit Glas har ett av det största och mest välsorterade utbud av glasrör och glasstavar

Bull Salicath ApS

Julkalender SSI Schäfer

SSI Schäfer Julkalender 2018

Motordrivna membranpumpar för livsmedelsindustrin

Naturliga "clean label" färger och extrakt för drycker

Carlsson & Möller AB

Universal koppling till IO-Link

Enkel och praktisk IO-Linklösning

Spara energi för en halv miljon kronor per år

Frystorkad avokadopulver - lätt, hälsosamt och minimalt svinn

Sänd till en kollega

0.45