23948sdkhjf

Glutamat ska begränsas av EU

EU-myndigheten Efsa ser att användningen av glutaminsyra och glutamat är för hög. Nu ska förhandlingar i EU-kommissionen leda till någon form av begränsning.
I en ny riskbedömning utförd av Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, drar man slutsatsen att konsumenter får i sig mer av tillsatserna glutaminsyra och glutamat än vad man tidigare beräknat. Därför startar nu EU-kommissionen ett arbete för att se över användningen av tillsatserna i livsmedel.

I dag är smakförstärkarna godkända i många olika kategorier av livsmedel, och förekommer även naturligt i mat. Det är något som Efsa också räknat med i sin värdering. När de förekommer som tillsatser måste de anges i ingrediensförteckningen – men när det kommer till exempelvis jästextrakt, som har höga halter glutaminsyra naturligt, syns det inte i förteckningen.

Det gör att det är svårt för konsumenter att själva välja bort ämnet, säger Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog vid Livsmedelsverket – en av myndigheterna som nu är med i de förhandlingar som hålls i EU-kommissionen om hur ämnena ska begränsas.

Hur begränsningarna kan komma att se ut är inte fastlagt, men det kan både röra sig om en minskad mängd i vissa typer av mat och att förbjuda dem helt i vissa kategorier.

– Syftet med begränsningarna är att skydda de känsligaste grupperna, exempelvis barn. Men i likhet med många andra ämnen i maten så påverkas inte hälsan av den mängd glutaminsyra och glutamat man får i sig vid normal konsumtion, säger Nils-Gunnar Ilbäck i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094