Jokkmokks korv tar sig an italienskt

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Ny satsning ska ge produktion av lufttorkad skinka.

Jokkmokks korv och rökeri håller på med en ny satsning där italiensk chark har fått stå som förebild. Nästa produkt ligger nämligen närmast en parmaskinka.

Med hjälp av två italienska rådgivare, ett temperaturskiftande rum och en ny produktionslinje ska man göra lufttorkad skinka, säger vd Magnus Kvickström till Svenskt Näringsliv.

Läs också: Atria-avtalet bäddar för tillväxt

– Vi tar efter deras långsamma metod som för vissa produkter betyder att det dröjer ett halvår innan de är klara, för andra upp till ett år, säger han i ett reportage på organisationens sajt.

Själva lufttorkningen görs i ett rum där temperaturen skiftar mellan kallt och varmt, enligt italiensk tradition. Genom satsningen på det som går under arbetsnamnet ”den fjälltorkade skinkan från Jokkmokk” blir man också först i landet med att använda just denna metod, uppger vd:n i intervjun.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Kommentarer

Daniel S
Hansens Charkuteri i Umeå släppte en lufttorkad skinka för ungefär ett år sedan.

Niklas Kallin Thander, redaktör
Se där! Vet du om det är enligt samma metod Daniel?

Daniel S
Det kan jag inte svara på. Men hur man gör en lufttorkad skinka är ganska standard var man än gör den. Är väll kryddningen som skiljer. Rimma skinkan. Häng den i ett rum/skåp du kan kontrollera temperatur och luftfuktighet.
här hittar ni kontaktuppgifter till dem http://hansenchark.se/kontakt/

Verkar även som att nyhlens hugossons har en lufttorkad skinka. http://nyhlenshugosons.se/sortiment/char...

Niklas Kallin Thander, redaktör
Ja, att fler företag har egenproducerad lufttorkad skinka är väl en sak. I citatet säger vd:n att man är först i landet med just denna metod, inte lufttorkad skinka i sig.

Daniel S
Vad i deras metod är det som är unikt? I orginalartikeln står det "De förvaras i rum där det är skiftande varmt och kallt, precis som i italienska rummen. Vi blir först i landet som använder deras metod, säger Magnus Kvickström."
Det är som att säga "vi är först i landet med att använda deras recept." Jag ser inte det unika i det. Det är självklart jättekul att det kommer mer svensk lufttorkad skinka (Så länge den är gjord på svenska råvaror) så vi slipper importera charkuterier från länder som pumpar sina djur med antibiotika. Men det är svårt att försvara att metoden ska vara unik.

Niklas Kallin Thander, redaktör
Ok, Daniel. Tack för din synpunkt.

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Västerbottnisk falafel tar sig in i dagligvaruhandeln

I maj utökar Orientfalafel fokus från restaurang och storhushåll och går in i Coop- och Ica-butiker i Umeå samt Göteborg. Delägaren: "Det är otroligt stimulerande".

Oatly dubbel pristagare i reklamtävlingen

Reklamkampanj kritiserad – företaget ändrar

Arla ska spara in drygt 4 miljarder

Mejerikoncernen ska göra kraftiga nedskärningar och inför anställningsstopp. Vd Peder Tuborgh säger att man "helt säkert är färre om tre år".

På nytt jobb
Ny färskvaruchef på Coop

Arlas nya system ger ny produktserie

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Dryckesdistributör flyttar verksamheten

Galateas dotterbolag KGA Logistik får dubblad lagerkapacitet med större anläggning – flyttar med cirka 60 anställda.

Kycklingproducent har expansion i sikte

Åbros satsning blir en av landets största

I en investering på cirka fem miljoner kronor får Åbros bryggeri i Vimmerby tusentals kvadratmeter solpaneler. Energin ska innebära att man framöver bara nyttjar förnybara energikällor.

Färska kryddor utan krukor

Litauen stoppar Icas storköp

Det litauiska konkurrensverket stoppar Rimi Baltics förvärv av IKI-kedjan.

Sverige och Finland ska exportera mer tillsammans

Länderna presenterar en avsiktsförklaring med syfte att samarbeta för att öka exporten av livsmedel och drycker. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ser att det kan ge möjligheter för livsmedelsföretag i både Sverige och Finland.

På nytt jobb
Hon ska basa över äggorganisationen

Branschorganisationen Svenska ägg rekryterar ny verksamhetsledare från LRF.

Tusentals Starbucks håller stängt en eftermiddag efter kritik

Mindre parti majspuffar dras tillbaka

Internationell prisskörd för svensk producent

På nytt jobb
Flera förändringar inom säljbolaget

Movement group rekryterar ny koncernchef från Essity, etablerar bolag i Norge och byter namn på ett av dotterbolagen.

Nu ska kunderna följa sina klimatavtryck

På nytt jobb
Hon vill skapa nästa Daimtårta

Almondy rekryterar Sveriges mästerkock-vinnaren Catarina König som ny produktutvecklare.

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Så äter svenskarna

Kommunikationsbyrån Food and friends har publicerat sin årliga matrapport och konstaterar att de svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Livsmedelsverket: Mer D-vitamin i fler livsmedel

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

Originalbagarn och Polarbröd är överens

Affären i hamn – EMV-producenten köper ett av Polarbröds tre bagerier och ökar därmed kapaciteten med 30 procent.

På nytt jobb
Ny direktör för inköp hos Coop

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Arla planerar för växtbaserat

På nytt jobb
Vitamin Well-chef byter jobb

På nytt jobb
Från matlandet till måltidsturism

Coop i samarbete med matsvinnsföretag

Dagligvaruhandeln: Endast fossilfri plast 2030

Malmögrossist i konkurs

Lidl vill minska plasten

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

På nytt jobb
Stjärnkocken blir herrgårds-vd

Nu öppnar Jureskogs

Se alla Företagens egna nyheter

Träffa oss på GastroNord

Den perfekta juiceflaskan

Positivt för er som handlar med kommuner, stat och landsting.

Hannovermässan 2018: Pilz nyheter för framtidens fabrik

Missade du ebm-papst på Nordbygg? Se det bästa från montern!

Perfekt ventilation ger stor hampaskörd för laglig cannabis i Schweiz

SSI Schäfer 40 år i Sverige - 4 dagar kvar

IMA dairy food ERCA

Välkommen att besöka oss på Euro Expo mässan i Karlskrona 25-26 April

Ny karamell med noter av frukt

ebm-papst fläkt i luftridåenheter för Sushi-barer

Nomo är på plats i Skellefteå för Euro Expo

Vi satsar på ett hållbart samhälle!

Centrifugalfläkt för kommersiella kök där EC-motorn skyddas från fettångor och het luft

AxFlow presenterar ny dubbelskruvpump från Waukesha Cherry-Burrell

FTNF naturliga flavours baserade på fruktkoncentrat

Tara Pac ännu starkare!

Så sparar RPC Superfos Randers energi

Nu lanseras vår nya större säckklämma WeLoc Gripper 150

Nivåmätning utan flottör

Seminarium - Organisatorisk och social arbetsmiljö, stress och hitta styrka...

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellef...

Bull Salicath ApS

Starkare kontrast med nytt gult bläck

Mark filter - hög kvalitet och låg pris

Sänd till en kollega

0.177