Jokkmokks korv tar sig an italienskt

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Ny satsning ska ge produktion av lufttorkad skinka.

Jokkmokks korv och rökeri håller på med en ny satsning där italiensk chark har fått stå som förebild. Nästa produkt ligger nämligen närmast en parmaskinka.

Med hjälp av två italienska rådgivare, ett temperaturskiftande rum och en ny produktionslinje ska man göra lufttorkad skinka, säger vd Magnus Kvickström till Svenskt Näringsliv.

Läs också: Atria-avtalet bäddar för tillväxt

– Vi tar efter deras långsamma metod som för vissa produkter betyder att det dröjer ett halvår innan de är klara, för andra upp till ett år, säger han i ett reportage på organisationens sajt.

Själva lufttorkningen görs i ett rum där temperaturen skiftar mellan kallt och varmt, enligt italiensk tradition. Genom satsningen på det som går under arbetsnamnet ”den fjälltorkade skinkan från Jokkmokk” blir man också först i landet med att använda just denna metod, uppger vd:n i intervjun.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Kommentarer

Daniel S
Hansens Charkuteri i Umeå släppte en lufttorkad skinka för ungefär ett år sedan.

Niklas Kallin Thander, redaktör
Se där! Vet du om det är enligt samma metod Daniel?

Daniel S
Det kan jag inte svara på. Men hur man gör en lufttorkad skinka är ganska standard var man än gör den. Är väll kryddningen som skiljer. Rimma skinkan. Häng den i ett rum/skåp du kan kontrollera temperatur och luftfuktighet.
här hittar ni kontaktuppgifter till dem http://hansenchark.se/kontakt/

Verkar även som att nyhlens hugossons har en lufttorkad skinka. http://nyhlenshugosons.se/sortiment/char...

Niklas Kallin Thander, redaktör
Ja, att fler företag har egenproducerad lufttorkad skinka är väl en sak. I citatet säger vd:n att man är först i landet med just denna metod, inte lufttorkad skinka i sig.

Daniel S
Vad i deras metod är det som är unikt? I orginalartikeln står det "De förvaras i rum där det är skiftande varmt och kallt, precis som i italienska rummen. Vi blir först i landet som använder deras metod, säger Magnus Kvickström."
Det är som att säga "vi är först i landet med att använda deras recept." Jag ser inte det unika i det. Det är självklart jättekul att det kommer mer svensk lufttorkad skinka (Så länge den är gjord på svenska råvaror) så vi slipper importera charkuterier från länder som pumpar sina djur med antibiotika. Men det är svårt att försvara att metoden ska vara unik.

Niklas Kallin Thander, redaktör
Ok, Daniel. Tack för din synpunkt.

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De kan påverkas av EU:s skärpta listeriakontroll

Frysta grönsaker från Polen, som bearbetats i Ungern, låg bakom stort listeriautbrott i Europa. Nu vill EU-kommissionen skärpa kontrollen av listeria i förkokta grönsaker.

Livsmedelsverket skärper kontrollen för "fri från"

Från och med i höst måste alla företag som märker sina produkter med "fri från" följa nya krav.

Axfood slog förväntningarna

Sommarvädret gynnsamt under andra kvartalet.

Optifreeze i stort avsiktsavtal

Stora brister hos osttillverkare ledde till säljförbud på plats

Inspektör om bristerna i produktionslokalerna: ”Det var det värsta jag sett”.

Lagerköp ska säkra tillväxt för Kavli

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Butiker slopar utländskt kött i torkan

"Hedervärt", säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) om initiativet.

Grossist i Sundsvall förbjuds att släppa ut livsmedel

680 000 Marine harvest-laxar på flykt

Ostföretag lägger ner för att satsa

Tre butiker ska bli två när Norins ost lägger mer fokus på grossistverksamhet och näthandel.

Miljontals flaskor spanskt vin under falsk fransk flagg

Fynd i fransk bedrägeriutredning orsakar vinskandal – cirka 7 miljoner liter billigare spanskt vin såldes som franskt.

Förpackningsmiss tvingar Coop till återkallelse

Bucht om torkan: "Mycket allvarlig situation"

Regeringen samtalar med EU-kommissionen om möjligheten om att få krisstöd. "Det handlar om att vända på alla stenar", säger landsbygdsministern.

Zoéga satsar mot nollutsläpp

Svensk cater utökar i Malmö

Snacksföretag slår sina påsar ihop

En avsiktsförklaring om ett samgående mellan Rootfruit och Exotic snacks är undertecknat – tillsammans vill man bli marknadsledare inom premiumsnacks.

Regeringen: Mer vildsvinskött till folket

Handelsspänningar sänker matpriser

Många slakterier fullbokade året ut

Västkustens musselodlingar stängs efter giftlarm

Nervgiftsproducerande alger har ökat snabbt – Livsmedelsverket stänger ner odlingar tills vidare.

Grossisten ska utreda om återkallade jordgubbar

Menigo om jordgubbarna: "Vi ser detta som en mycket allvarlig händelse och kommer att följa upp och utreda det inträffade".

Lägsta kaffepriset på mer än två år

Svenska foodtechbolaget i ny investeringsrunda

Ecoliving vill ta in upp till 3 miljoner kronor inför lansering av nordiskt odlad quinoa.

Polska jordgubbar bakom utbrott av hepatit A

Totalt 13 personer i södra Sverige har smittats av samma typ av hepatit A-virus – nu återkallar Menigo jordgubbarna.

På nytt jobb
Kavli värvar Orkla-direktör

"Nordens bästa" – nu går stjärnkrogen Esperanto i konkurs

Fyra nya till Organic Sweden

Axfood och Lidl naggar på Coop

Max lanserar klimatpositiva burgare

Två graders skillnad – nu förstörs kött för miljoner

Grillkedja förlänger med Menigo

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

På nytt jobb
Han blir ordförande för Svensk Dagligvaruhandel

Se alla Företagens egna nyheter

IMA dairy food ERCA

SSI SCHÄFER realiserar high-tech distributionscenter för IKEA

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Update nr 32 ute nu

Ny kvalitetsansvarig hos Hallins Production AB

Bull Salicath ApS

Flygande start för KUKA smartPAD-2 – smidigare hårdvara.

Lagafors gjorde processen kort på kvalitetsinriktat slakteri

Följ loppet minut för minut

Sommarkampanj Lagerlådor

IMA dairy food HASSIA

Dansk härdningsteknik til rostfritt stål lösa utmaningar hos MAN Diesel & Turbo.

Lagafors stöttar teamet från Rynkeby både i cykelsadeln och på juicefabriken i Danmark

Vårt ständigt växande serviceteam utökas igen...

Borgeby Fältdagar 27-28 juni

IMA dairy food GASTI

Skyddsgrindssystemet PSENmlock - nu med nödöppning och seriekoppling

Maskinsäkerhet: Hitta rätt produkt med några få klick!

Din förpackningsavdelning

Seminarie i Norge

NOVOnox Hygienic

AF Packaging Solutions

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

En fin sked i locket är inte en stad i Ryssland

Snabba leveranser, fri retur och hög service

Sänd till en kollega

0.191