23948sdkhjf

Reaktioner på förbundens vildsvins-förslag

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Bucht och regeringen ser förslaget som intressant – branschorganisationen Svenskt viltkött kallar det naivt.

LRF och Svenska jägareförbundets förslag till regeringen, där man vill underlätta för jägare att sälja vildsvinskött till konsumenter och företag, har nu bemötts med reaktioner från flera håll.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger till Land Lantbruk att man tagit emot förslaget och kommer titta vidare på det. Enligt Bucht är det bra att jägare och lantbrukare och kommit med ett gemensamt förslag, då han ser det som en fråga som behöver ett helhetsgrepp.

– Det är positivt med en ökad avskjutning där köttet tas tillvara. Köttet måste vara fritt från trikiner och ha hanterats med samma höga hygieniska kvalitet som vildsvinskött från godkända vilthanteringsanläggningar, säger Sven-Erik Bucht till Land Lantbruk.

I LRF och Svenska jägareförbundets förslag pekar man specifikt mot Tysklands modell som exempel, en modell ministern kallar "intressant".

Branschorganisationen Svenskt viltkött är dock av en annan åsikt – i ett svar kallar de förslaget "en återgång till tidigare, delvis hälsovådlig hantering och försäljning" och pekar mot att det skulle innebära att enskilda jägare och mindre jaktlag ska få sälja vildsvinskött utan veterinärbesiktning och kvalitetskontroll.

Läs också: Från Arla till LRF

I förslaget menar LRF och Svenska jägareförbundet att jägare ska utbildas för att på så sätt få kunskaper kring livsmedelshantering och vilda djurs sjukdomar – något förbunden kallar viktiga kunskaper som är enkla att lära sig.

Där håller Svenskt viltkött inte med och skriver i sitt svar:

Läs också: Många slakterier fullbokade året ut

"Att tro att en enskild jägare skall kunna utbildas för att genomföra dessa besiktningar själv för att säkerställa livsmedelskvalitén är naivt."

Istället hänvisar man till de cirka 140 certifierade vilthanteringsanläggningar som finns i landet, ett system som man menar innebär att endast kvalitetskött når marknaden.

"Dessa anläggningar är väl utbredda i vildsvinstäta områden. På dessa finns i de flesta fall också möjlighet till så kallat ”återtag”. Det vill säga: jägaren lämnar in sitt vilt, får det besiktigat, styckat, förpackat och märkt och kan därefter välja att konsumera det själv eller sälja det vidare," skriver organisationen.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Utvecklingsmarknader lyfte Unilever och Nestle

Keso i ny förpackning

"Enorm potential med havren som råvara"

Mats Liedholm vd på Fazer Sverige berättar i Chefsintervjun om hur anrika företag blir innovativa och om hur fler borde testa att jobba på Ica.

Kvinnan bakom tallriksmodellen: "Livsmedelsverket är alldeles för flata"

Njie köper Sveriges största hinderbana i stadsmiljö

Bättre än väntat för Pepsi

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Anamma med ny plattform - recept blir till färdig matkasse

Han får fängelse för hästköttsskandalen

Världsrekord i whiskyprovning

Guinness World Records har godkänt rekordet.

De tävlar om att uppdatera kostråden

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

1

Ägg ökar - men inte de Krav-märkta

En tredjedel av den svenska potatisen har försvunnit

Pilotprojekt ska göra bönder koldioxidneutrala

Trendbrottet: Vi äter mer fisk

Köttföretag får böta efter sågolycka

Slakteri skållade levande kycklingar

De slopar burägg i EMV

Picadeli fortsätter expandera

Priserna stod stilla under mars

Vill korta livsmedelskedjorna – Livsmedelsverket utlyser miljoner

Atria satsar på Lönneberga – går in i nya kategorier

Hälsingestintan i samarbete med Glada utegrisar

Menigo köper ut Arla

Änglamark och Lantmännen hållbarast i branschen

Kafferabatt minskar engångsmuggar

"Larvigt" bröd en succé i Norge

Picadeli tar bort knivarna – och lanserar nytt protein

Orkla köper bagerileverantör

Coopbutik levererar svinnmat till finmiddag

Efter köttkrig – restauranggrossist i konkurs

Reitan ser kraftigt minskat resultat

Gateau poppar upp hos H&M i påsk

På nytt jobb
Han blir inköpsansvarig på Urban Deli

På nytt jobb
Ny marknadschef på Pernod Ricard

Tre blir ett - certifieringsbolag går ihop

Se alla Företagens egna nyheter

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Sänk kostnaderna med Balluffs in-/utgångshubbar och IO-Link teknik!

Varför använda mikrovågsgivare?

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

Innovation inom livsmedelsindustrin!

Reducerad utvecklingstid och ökad produktivitet för maskinbyggare

Hållbara lösningar: RPC Superfos-hink i toppkvalitet med återvunnen plast

USON Matavfallskvarn - Waste Queen

Vad är egentligen en Logimat?

-Hur kan IO-Link öka prestandan i ert nätverk?

Mirit Glas framställer kemiskt härdat glas till industrier

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Norrköping 10-11 april

Försäkra dig om att du inte har några fula fiskar i ditt sortiment

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Lenze har medverkat på Hannover mässan med spännande nyheter

Vässa era interna revisioner - Webinarium 26/4

Webinar Motion Analyzer Online Tool

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Norrköping 10-11 april

Alla behöver en hylla

ebm-papst fläktar AxiCool kyler nytt distributionscenter i Kapstaden

Nomo investerar i en lagerautomat

Träffa AxFlow i Norrköping 10-11 april 2019

TREFA marshmallow-linje

Politiker på besök hos RPC Superfos Ja tack till en mer nyanserad plastdeba...

Mirit Glas leverar glasrör och glasstavar

Sänd till en kollega

0.151