Livsmedelsverket: Producenter måste göra mer

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Höga salthalter i färdigrätter bör sänkas, anser Livsmedelsverket, som ser att svensken äter dubbelt så mycket salt än rekommendationen.

Både Livsmedelsverket och Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att äta som mest 5–6 gram salt om dagen – men i Sverige ligger intaget på runt 11-12 gram om dagen.

När det kommer till högt saltinnehåll ligger flera typer av färdigrätter på höga nivåer, rapporterar SVT.

Flera av färdigrätterna som finns i butik ligger redan på ett saltinnehåll som motsvarar det rekommenderade dagliga intaget, och vissa ligger över den mängden. Det ser Livsmedelsverket som ett problem som behöver åtgärdas av producenterna.

Läs också: Mindre miljögift i ekoägg

– I förhållande till hur farligt saltet är och hur mycket sjukdom det leder till är så är det väldigt lite debatt och diskussion om det bland konsumenter. Jag tycker naturligtvis att livsmedelsproducenterna borde arbeta för att sänka salthalten. De borde ta det ansvaret, innan det kommer en eventuell lagstiftning eller så, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, till SVT.

Just salt ses en ingrediens där ett för högt intag leder till högre blodtryck – vilket i sin tur kan leda till bland annat hjärtsvikt, hjärtinfarkt och för tidig död.

Läs också: 42 sätt att minska matsvinnet

Arbetet mot att sänka salthalten inom matindustrin syns redan på flera ställen. Förutom bland enskilda producenter har det också startats ett mer övergripande projekt, efter att Folkhälsomyndigheten publicerade en rapport i maj förra året där en hög saltkonsumtion kopplades ihop med flera typer av sjukdomar i Sverige.

Det möttes med ett gemensamt projekt från forskningsinstitutet Rise och ett antal aktörer inom livsmedelssektorn – bland annat branschorganisationerna Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel. Då handlade det om en budget på 10 miljoner kronor för ett tvåårigt projekt.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ännu en ny marknad för chipstillverkaren

Efter intåget på Island är det dags för Rootfruit att söka sig söderut.

Culinars nya såsfabrik invigd

Nybygge för 21 miljoner kronor tredubblar produktionskapaciteten för flytande smaksättare.

Risk för metall i danska tillverkarens godis

Danska Toms gruppen återkallar godis i både Sverige och Danmark efter risk för metallbitar.

Svenska forskare lyfter naturbeteskött

Mindre miljögift i ekoägg

På nytt jobb
Vd-byte hos Reitan convenience

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

På nytt jobb
Arla UK-chef till dansk dagligvaruhandel

Tomas Pietrangeli byter brittisk chefspost mot toppuppdraget hos Dagrofa.

Unilever tar stark ställning mot fejkföljare

Livsmedelsjätten bryter med alla influencers som köpt följare – vill främja transparens i annonseringen.

42 sätt att minska matsvinnet

Ny svensk handlingsplan går under namnet "Fler gör mer" – ska halvera matsvinnet fram till 2030.

Rootfruit till Island via Danmark

Färskpotatis – en förlustaffär

En riklig tillgång ger så lågt kilopris att odlare går back.

På nytt jobb
Hon tar över Coops hållbarhetsarbete

Blir chef för nya hållbarhets- och kvalitetsenheten.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Nya riktlinjer för alkoholreklam

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Vegangodis-företaget i två nya avtal

Svenska Ec-go gör utlandsdebut hos Nordisk films danska biografer. Samtidigt äntrar man Bergendahls butiker med City gott-konceptet.

Fyra nya till Organic Sweden

2

Findus återkallar persilja – "Kan vara hälsorisk"

Klart för Göteborgs kex Riga-flytt

Efter förvarningen i januari kommer slutbeskedet – då flyttas den traditionsrika kextillverkningen till Lettland.

Fontana vann nyinstiftat pris

Axfood och Lidl naggar på Coop

Kopparbergs startar större produktion i Storbritannien

Brexit en av anledningarna till bryggeriets nya satsning.

Norrmejerier: Brist på Västerbottensost

Livsmedelsverket ryter ifrån i sillfråga

"Grundlöst larmande i media", kommenterar myndigheten angående uppgifter om bristande ursprungsmärkning för svenska sillburkar.

Max lanserar klimatpositiva burgare

Två graders skillnad – nu förstörs kött för miljoner

Grillkedja förlänger med Menigo

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

På nytt jobb
Han blir ordförande för Svensk Dagligvaruhandel

Triumf glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande för Fiskbranschen

Dansk Supermarked byter namn

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Första färskpotatisen är här

Nu tar hon plats hos Lantmännen

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Seminarie i Norge

NOVOnox Hygienic

AF Packaging Solutions

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

En fin sked i locket är inte en stad i Ryssland

Snabba leveranser, fri retur och hög service

Är era livsmedel säkra för de allra minsta?

Enkel styrning av skyddsgrindssystemet PSENslock

Nomo visar upp smarta lösningar för gruvindustrin

Ny broschyr

Effektivare packning utan luft

IMA dairy food HAMBA

IMA dairy food BENHIL

Ny säljare i vårt tyska bolag Lagafors GmbH

Säkerhetsbrytaren PSENmag i rostfritt stål – hög säkerhet och maximal tålighet för extrema förhållan

ebm-papst fläktvägg löste problem med Media Markts luftkonditionering i Berlin

Tara Pac

Spårbarhet under rengöringen bidrar till säkrare mat och bättre lönsamhet

IMA dairy food ERCA

Hyllsystem R3000 - en lösning för alla behov 

Lokala experter, världens bästa automation

BITO lanserar miljövänlig lagerlåda av solroskomposit

Förpackningen i centrum

Ekologiska vegetabiliska Proteiner

Kvalitet OnLine Storträff 2018

Sänd till en kollega

0.328