Livsmedelsverket: Producenter måste göra mer

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Höga salthalter i färdigrätter bör sänkas, anser Livsmedelsverket, som ser att svensken äter dubbelt så mycket salt än rekommendationen.

Både Livsmedelsverket och Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att äta som mest 5–6 gram salt om dagen – men i Sverige ligger intaget på runt 11-12 gram om dagen.

När det kommer till högt saltinnehåll ligger flera typer av färdigrätter på höga nivåer, rapporterar SVT.

Flera av färdigrätterna som finns i butik ligger redan på ett saltinnehåll som motsvarar det rekommenderade dagliga intaget, och vissa ligger över den mängden. Det ser Livsmedelsverket som ett problem som behöver åtgärdas av producenterna.

Läs också: Stora brister hos osttillverkare ledde till säljförbud på plats

– I förhållande till hur farligt saltet är och hur mycket sjukdom det leder till är så är det väldigt lite debatt och diskussion om det bland konsumenter. Jag tycker naturligtvis att livsmedelsproducenterna borde arbeta för att sänka salthalten. De borde ta det ansvaret, innan det kommer en eventuell lagstiftning eller så, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, till SVT.

Just salt ses en ingrediens där ett för högt intag leder till högre blodtryck – vilket i sin tur kan leda till bland annat hjärtsvikt, hjärtinfarkt och för tidig död.

Läs också: Regeringen: Mer vildsvinskött till folket

Arbetet mot att sänka salthalten inom matindustrin syns redan på flera ställen. Förutom bland enskilda producenter har det också startats ett mer övergripande projekt, efter att Folkhälsomyndigheten publicerade en rapport i maj förra året där en hög saltkonsumtion kopplades ihop med flera typer av sjukdomar i Sverige.

Det möttes med ett gemensamt projekt från forskningsinstitutet Rise och ett antal aktörer inom livsmedelssektorn – bland annat branschorganisationerna Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel. Då handlade det om en budget på 10 miljoner kronor för ett tvåårigt projekt.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Svenska ägg kan bli dyrare efter extrema värmen

Anledningen: Ökat pris på foder.

Algavtal för sydkoreansk marknad

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott.

Max vd hoppas på 50 år till

Richard Bergfors i intervju om kedjans framtid.

Köttkriget igång: ”Priset rekordlågt”

Sommarens torka har tvingat bönderna till nödslakt. Nu driver hela Ica-blocket en kraftig prispress på svenskt kött.

Ica släpper världsunik tjänst

Nu kan Icas kunder mäta sin egen klimatpåverkan.

Ny packlösning för minskat matsvinn

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Grillentusiast JO-anmäler länsstyrelsen

Sommarens totala eldningsförbud gjorde många grillentusiaster besvikna. En man från Ramdala, strax utanför Karlskrona, anmäler nu länsstyrelsen till JO, Justitieombudsmannen, efter att ha fått semestern förstörd.

Hon blir Spoons nya försäljningschef

" Att få chansen att driva affären framåt känns spännande och roligt"

Konsum i Karlstad bygger om

Lidl slutar sälja engångsartiklar av plast

Misstänkt grov mordbrand hos Coop Extra i Fagersta

Nu brygger Guinness öl på amerikansk mark

Satsningen är den första i USA på 60 år.

Han blir ny CTO för Matsmart

Ska bygga matjättens nästa plattform.

Ölmärket Coronas ägare mångmiljardinvesterar i cannabis

Ett nytt sätt att hitta intäkter under svag tillväxt.

Nu kan du prata med MonICA

Kinnevik satsar på norsk nätmat

Vill främja hållbart fiske

Kocken och kreativa ledaren kan numera också titulera sig som ambassadör för hållbart fiske.

Värmen sänker tron på framtiden

Axfood: ”Torkan får långvariga och kraftiga effekter på handeln”

Sommarens hetta och torka har tvingat många köttbönder till nödslakt. - Detta får långvariga och kraftiga effekter på handeln, säger Claes Salomonsson, presschef hos Axfood.

Ny nod för life science och livsmedel

Alkoholfri öl mer populärt än någonsin

Det visar en undersökning framtagen på uppdrag av Carlsberg.

Livsmedelskedjor bygger laddstationer i Tyskland

Flera detaljhandelskedjor i Tyskland satsar nu på att kunna erbjuda snabbladdstationer utanför sina varuhus.

Hon valde Ica före Dramaten

Svenska Dagbladets före detta vd blir ny marknadsdirektör.

Hon blir Brand and Category Manager för Oumph

Kommer närmast från Orkla.

Sommaren innebar hög tillväxt för Alvestaglass

Importföretag firar framgångar

Domsjö fabrikers nya produkt kan göra korvskinn av trä

Klassisk korv får klimatsmart kompanjon

Nu startar äppelskörden

Ölen kan bli dyrare

Torkan tvingar kedjan till småpotatis

Fransk jätte köper ekokedja

Rekordsommar – för konkurser

Kunderna får övernatta i sval butik

Rekordsommar – för konkurser

Planerad 10 miljoner kronors omsättning

Se alla Företagens egna nyheter

SSI Schäfer 40 år

Mirit Glas erbjudar kemiskt härdat glas som gorillaglas

IMA dairy food HASSIA

Träffa AxFlow på Euro Expo Umeå 29-30 Augusti 2018

Seminarium: Ny utgåva av ISO 22000 – Ledningssystem för livsmedelssäkerhet

Minskat spill till glädje för miljön

Världens bästa automationslösningar

Härdat glas är en stark lösning - Kontakt Mirit Glas

Vägen till innovativa lösningar går genom produktutveckling

Har du ett nytt projekt?

Besök os på FachPack 2018 i September

IMA dairy food GASTI

AF Packaging Solutions

Compact I/O 5069 ger högre prestanda och diagnostik för smarta maskiner

IMA dairy food HAMBA

Nyemission ger Tyringe ny delägare

IMA dairy food BENHIL

IMA dairy food ERCA

SSI SCHÄFER realiserar high-tech distributionscenter för IKEA

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Update nr 32 ute nu

Ny kvalitetsansvarig hos Hallins Production AB

Bull Salicath ApS

Flygande start för KUKA smartPAD-2 – smidigare hårdvara.

Lagafors gjorde processen kort på kvalitetsinriktat slakteri

Sänd till en kollega

0.243