Spendrups storsatsar i Grängesberg

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Ny tappningslinje för retur- och engångsglas är installerad hos bryggeriet – investeringen beräknas till ungefär 165 miljoner kronor.

Sedan i september förra året har något varit i görningen hos Spendrups bryggeri i Grängesberg. Och för några veckor sedan stod resultatet av den senaste satsningen klar – en ny tappningslinje, samt en anläggning för ekologiskt socker.

Investeringen landar totalt på runt 180 miljoner kronor – 165 miljoner för tappningslinjen och 15 miljoner för sockeranläggningen, rapporterar Dalarnas tidningar.

Enligt Spendrups var det en nödvändig investering, då den nya tappningslinjen ersätter den gamla linjen för returglas. Den var från 1988, utsliten och redo att pensioneras.

Den senaste linjen, som varit igång ett par veckor och just nu trimmas in, har en hög kapacitet för både returglas och engångsglas – två kategorier som vardera står för cirka 7-8 procent av försäljningen.

Läs också: Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

– Det är komplicerat och tar tid att ställa in för högre hastigheter, men när det är klart så har linjen en kapacitet för 50 000 engångsglas i timmen eller 40 000 returglas. Det är på grund av att vi inte får in en större diskmaskin i lokalerna som kapaciteten för returglas är begränsad till 40 000, säger produktionschef Jörgen Forsberg till Dalarnas tidningar.

För att få plats med den nya linjen placerade man om burklinjen, flyttade anläggningen för glassortering och minskade antalet förpackningsmaskiner. Därefter följde bland annat ett nytt golv till en yta av av cirka 1 500 kvadratmeter.

Läs också: Dansk innovation: Glass med ölsmak

Maskinerna för linjen levererades från Tyskland, som enligt Spendrups beräknas ha en livslängd på max 25 år. Den satsning som lades för en ny sockeranläggning kommer möjliggöra tillverkning av en ekologisk läsk, som snart kommer synas på marknaden.

Investeringarna innebär inte att bryggeriet är i behov av mer personal, skriver tidningen.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ännu en ny marknad för chipstillverkaren

Efter intåget på Island är det dags för Rootfruit att söka sig söderut.

Culinars nya såsfabrik invigd

Nybygge för 21 miljoner kronor tredubblar produktionskapaciteten för flytande smaksättare.

Risk för metall i danska tillverkarens godis

Danska Toms gruppen återkallar godis i både Sverige och Danmark efter risk för metallbitar.

Svenska forskare lyfter naturbeteskött

Mindre miljögift i ekoägg

På nytt jobb
Vd-byte hos Reitan convenience

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

På nytt jobb
Arla UK-chef till dansk dagligvaruhandel

Tomas Pietrangeli byter brittisk chefspost mot toppuppdraget hos Dagrofa.

Unilever tar stark ställning mot fejkföljare

Livsmedelsjätten bryter med alla influencers som köpt följare – vill främja transparens i annonseringen.

42 sätt att minska matsvinnet

Ny svensk handlingsplan går under namnet "Fler gör mer" – ska halvera matsvinnet fram till 2030.

Rootfruit till Island via Danmark

Färskpotatis – en förlustaffär

En riklig tillgång ger så lågt kilopris att odlare går back.

På nytt jobb
Hon tar över Coops hållbarhetsarbete

Blir chef för nya hållbarhets- och kvalitetsenheten.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Nya riktlinjer för alkoholreklam

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Vegangodis-företaget i två nya avtal

Svenska Ec-go gör utlandsdebut hos Nordisk films danska biografer. Samtidigt äntrar man Bergendahls butiker med City gott-konceptet.

Fyra nya till Organic Sweden

2

Findus återkallar persilja – "Kan vara hälsorisk"

Klart för Göteborgs kex Riga-flytt

Efter förvarningen i januari kommer slutbeskedet – då flyttas den traditionsrika kextillverkningen till Lettland.

Fontana vann nyinstiftat pris

Axfood och Lidl naggar på Coop

Kopparbergs startar större produktion i Storbritannien

Brexit en av anledningarna till bryggeriets nya satsning.

Norrmejerier: Brist på Västerbottensost

Livsmedelsverket ryter ifrån i sillfråga

"Grundlöst larmande i media", kommenterar myndigheten angående uppgifter om bristande ursprungsmärkning för svenska sillburkar.

Max lanserar klimatpositiva burgare

Två graders skillnad – nu förstörs kött för miljoner

Grillkedja förlänger med Menigo

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

På nytt jobb
Han blir ordförande för Svensk Dagligvaruhandel

Triumf glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande för Fiskbranschen

Dansk Supermarked byter namn

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Första färskpotatisen är här

Nu tar hon plats hos Lantmännen

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Seminarie i Norge

NOVOnox Hygienic

AF Packaging Solutions

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

En fin sked i locket är inte en stad i Ryssland

Snabba leveranser, fri retur och hög service

Är era livsmedel säkra för de allra minsta?

Enkel styrning av skyddsgrindssystemet PSENslock

Nomo visar upp smarta lösningar för gruvindustrin

Ny broschyr

Effektivare packning utan luft

IMA dairy food HAMBA

IMA dairy food BENHIL

Ny säljare i vårt tyska bolag Lagafors GmbH

Säkerhetsbrytaren PSENmag i rostfritt stål – hög säkerhet och maximal tålighet för extrema förhållan

ebm-papst fläktvägg löste problem med Media Markts luftkonditionering i Berlin

Tara Pac

Spårbarhet under rengöringen bidrar till säkrare mat och bättre lönsamhet

IMA dairy food ERCA

Hyllsystem R3000 - en lösning för alla behov 

Lokala experter, världens bästa automation

BITO lanserar miljövänlig lagerlåda av solroskomposit

Förpackningen i centrum

Ekologiska vegetabiliska Proteiner

Kvalitet OnLine Storträff 2018

Sänd till en kollega

0.155