23948sdkhjf

Spendrups storsatsar i Grängesberg

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Ny tappningslinje för retur- och engångsglas är installerad hos bryggeriet – investeringen beräknas till ungefär 165 miljoner kronor.

Sedan i september förra året har något varit i görningen hos Spendrups bryggeri i Grängesberg. Och för några veckor sedan stod resultatet av den senaste satsningen klar – en ny tappningslinje, samt en anläggning för ekologiskt socker.

Investeringen landar totalt på runt 180 miljoner kronor – 165 miljoner för tappningslinjen och 15 miljoner för sockeranläggningen, rapporterar Dalarnas tidningar.

Enligt Spendrups var det en nödvändig investering, då den nya tappningslinjen ersätter den gamla linjen för returglas. Den var från 1988, utsliten och redo att pensioneras.

Den senaste linjen, som varit igång ett par veckor och just nu trimmas in, har en hög kapacitet för både returglas och engångsglas – två kategorier som vardera står för cirka 7-8 procent av försäljningen.

Läs också: Willys introducerar ”Bröl”

– Det är komplicerat och tar tid att ställa in för högre hastigheter, men när det är klart så har linjen en kapacitet för 50 000 engångsglas i timmen eller 40 000 returglas. Det är på grund av att vi inte får in en större diskmaskin i lokalerna som kapaciteten för returglas är begränsad till 40 000, säger produktionschef Jörgen Forsberg till Dalarnas tidningar.

För att få plats med den nya linjen placerade man om burklinjen, flyttade anläggningen för glassortering och minskade antalet förpackningsmaskiner. Därefter följde bland annat ett nytt golv till en yta av av cirka 1 500 kvadratmeter.

Läs också: Ölbrist är inte ett problem – ännu

Maskinerna för linjen levererades från Tyskland, som enligt Spendrups beräknas ha en livslängd på max 25 år. Den satsning som lades för en ny sockeranläggning kommer möjliggöra tillverkning av en ekologisk läsk, som snart kommer synas på marknaden.

Investeringarna innebär inte att bryggeriet är i behov av mer personal, skriver tidningen.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här möter livsmedelsförpackningen framtiden

Ny vd för Indevex Watertech

Kommer närmast från en tjänst med fokus på support och problemlösning i livsmedelsindustrin.

Ekologisk mat är sämre för klimatet

Det visar en ny studie från Chalmers.

Lantmännen Lantbruk på väg mot en helt fossilfri produktion

"Förutsättningarna är goda för att allt ska gå enligt plan"

Energidryck kan komma att begränsas

Brott mot livsmedelslagen kan ge fängelse

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

100 procent hållbar choklad från Fazer till jul

Inspirerat av spanska saluhallar

Klartecken för ny Lidl i centrum

Alla gräver inte guld vid gränsen

Gottekungen.se lägger ned. Kunderna rasar: "Kända bland de flesta banker nu".

Dole säljer i Sverige och Finland

Godiva lanserar nytt i sitt sortiment av exklusiv belgisk choklad

Säljs lagom till jul.

Alla gräver inte guld vid gränsen

Gottekungen.se lägger ned. Kunderna rasar: "Kända bland de flesta banker nu".

Lanserar ersättning för plastsugrör

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Avser Pucko med bäst före datum den 26 september 2019.

De vann Matverk Värmland

”En sensorisk väl framtaget produkt med många användningsområden som kan vandra från skogen till krogen.”

Ekologisk julskinka bjöd på fettchock

Icakuriren har granskat en rad julskinkor.

Bayns sockerersättare i choklad som säljs i svenska butiker

Så mycket måste matpriserna höjas för att täcka upp sommarens torka

Chefsekonomen: "Dock en snittsiffra"

Löfbergs nominerat till hållbarhetspris

Vinnaren utses 31 januari 2019.

Priserna fortsätter att dala

Svenska matjordar blir allt bördigare

Ökad odling av gräs till betande djur som leder till ökad mullhalt.

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

De har hälsa och miljö i fokus

De är nominerade i kategorin Årets Hjärta i Fast Food Awards.

Orkla säljer Mrs Cheng’s till Continental Foods

Nya matkoncept till Täby centrum

Anrik lanthandel lägger ner

Jäst gör fiskfoderolja av halm

Han är ny vd på Sales Support

Kavlis medarbetare delar ut miljonbelopp till välgörenhet

Matsmart retirerar från Norge

Delicato byter säljbolag

Matleveranstjänst till Malmö

Saffran hamnar på kryddhyllan

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Se alla Företagens egna nyheter

USON Ultimato ® matavfallssystem

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Eurolådor

Konfigurerbara säkerhetsreläer - nu även med simulering offline

Synglas från Mirit Glas till process industrin

Ytterligare en ny Servicetekniker till Lagaforsteamet

Nytt fryslager åt GB-Grossisten

Kombinera fritt med nästa generations modulära drivsystem

Naturliga köldmedel i kylanläggningar ställer krav på säkra fläktar

IMA DAIRY & FOOD Erca är förhandlad av Bull Salicath ApS

Trevlig helg

Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknader

EC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärande med hjälp av Artificiell Intelligens

ebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligence

Mirit Glas har ett av det största och mest välsorterade utbud av glasrör och glasstavar

Bull Salicath ApS

Julkalender SSI Schäfer

SSI Schäfer Julkalender 2018

Motordrivna membranpumpar för livsmedelsindustrin

Naturliga "clean label" färger och extrakt för drycker

Carlsson & Möller AB

Universal koppling till IO-Link

Enkel och praktisk IO-Linklösning

Spara energi för en halv miljon kronor per år

Frystorkad avokadopulver - lätt, hälsosamt och minimalt svinn

Sänd till en kollega

0.3