Originalbagarn redo att köpa Polarbröds bageri

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Polarbröd vill sälja bageriet i Omne när man istället väljer att fokusera på sina två större bagerier. Affären med EMV-leverantören Originalbagarn är i slutspurten, och förväntas slutföras i nästa vecka.

Polarbröds bageri i Omne har under en tid dragits med låg beläggning och lönsamhetsproblem – senast i februari 2016 beskrev koncern-vd:n Karin Bodin situationen för bageriet som tuff, men att man inte ville lägga ner enheten.

Nu är man redo att sälja bageriet, vilket tillsammans med ett samarbete med köparen skulle ge bageriet bättre förutsättningar för fortsatt produktionen och därmed också arbetstillfällen på orten, enligt Polarbröds vd Anders E Johansson.

På andra sidan affären står EMV-bageriet Originalbagarn. I och med ett köp skulle Originalbagarn gå från två till tre anläggningar, då man sedan tidigare har fabriksbagerier i Växjö och Nynäshamn.

Hittills har parterna skrivit en avsiktsförklaring, enligt Rolf Hagen Norling, vd för Originalbagarn, som säger att förhandlingarna pågått sedan november och att man lärt känna Polarbröd väl under den tiden.

– Allt är villkorat av deras styrelses beslut på fredag och vår styrelses beslut samma dag. Vi har inte skrivit det slutliga avtalet än, det har vi för avsikt ska ske måndag nästa vecka, säger han till Food Supply.

Kan man kalla det som sker under den här veckan för formaliteter?

– Ja, det skulle jag vilja säga. Samtidigt har man respekt för att det inte är skrivet än och att styrelserna faktiskt ska ta besluten, säger Rolf Hagen Norling och tillägger att bägge styrelser varit informerade under hela processen.

Produktionsförändringar inom företaget
Han berättar vidare att Originalbagarn under en tid kunnat arbeta utifrån att ett köp ska ske, vilket innebär att man har en del förändringar på gång. Bageriet i Nynäshamn kommer från fredag att fungera som ett rent kaffebrödsbageri, förutom några mindre produkter som langos och pizzabottnar som kommer vara kvar.

Bageriet i Växjö kommer därmed fokusera på limpproduktion, medan man planerar att producera portionsbröd i Omne, då man ser att maskinparken där passar för det.

– Det här gör vi för att bli verkliga specialister, eftersom de vi konkurrerar med på marknaden är specialister.

Läs också: Snacksföretag slår sina påsar ihop

En fördyrande omständighet till följd av köpet skulle bli transporter av insatsvaror, eftersom det inte är självklart att bilar till Omne får leveranser tillbaka, på grund av ortens läge och storlek.

– Däremot kommer vi få billigare transporter på färdiga produkter, eftersom vi kan köpa transporter i bilar som annars skulle gått tomma från Norrland till Stockholmsområdet. Så det vi förlorar på gungorna tar vi igen på karusellerna.

EMV-samarbete i kikaren
I samband med affären diskuteras också ett samarbete, som skulle innebära att Originalbagarn producerar åt Polarbröd.

– Då får vi med en grundproduktion av leveranser som motsvarar det man producerar i dag, som vi kommer leverera som EMV-leverantör till Polarbröd. Det kommer vara vår grund och därifrån ska vi växa. säger Rolf Hagen Norling, och fortsätter:

Läs också: Torkan en risk för svenska livsmedel

– Eftersom det kan vara väldigt långa ledtider – det kan ta 8-9 månader från att man tar i hand om ett bröd tills att det ligger i hyllorna – har vi redan agerat i förtid för att det ska hända saker där redan under 2018. Vi har sikte på att expandera i Omne.

Enligt vd:n ser man att affären skulle öka företagets potential att vara en marknadsledande EMV-leverantör – för Skandinavien ser man att marknaden kan att växa från några hundra miljoner kronor i dag till 2 miljarder. För egen del tar Rolf Hagen Norling upp ett par exportkontrakt till Norge som exempel, där ett av dem är till Norgesgruppen.

– De köper vårt kaffebröd i enorma volymer – de har ju 1 800 butiker i Norge. Där ligger prognosen på 5 miljoner kanelbullar om året.

Förutom bageriet i Omne har Polarbröd ytterligare två bagerier – ett i Älvsbyn och ett i Bredbyn.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Orkla Foods återkallar ravioli – kan orsaka allergiska reaktioner

"Våra kunder och konsumenter ska alltid kunna lita på att den mat och dryck vi levererar har rätt innehåll"

Ny mejerimärkning stoppar svinn

Nu inför Arla en ny datummärkning för att konsumenterna ska slänga mindre mat.

Läskgigant köper Sodastream

Köper kolsyreföretaget för miljarder.

Ica: ”Prispress är det sista vi vill ha”

Spannmålsbrist ger prissmäll i butikshyllorna

Algavtal för sydkoreansk marknad

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Svenska ägg kan bli dyrare efter extrema värmen

Anledningen: Ökat pris på foder.

Max vd hoppas på 50 år till

Richard Bergfors i intervju om kedjans framtid.

Ica släpper världsunik tjänst

Nu kan Icas kunder mäta sin egen klimatpåverkan.

Köttkriget igång: ”Priset rekordlågt”

Sommarens torka har tvingat bönderna till nödslakt. Nu driver hela Ica-blocket en kraftig prispress på svenskt kött.

Hon blir Spoons nya försäljningschef

" Att få chansen att driva affären framåt känns spännande och roligt"

Ny packlösning för minskat matsvinn

Grillentusiast JO-anmäler länsstyrelsen

Sommarens totala eldningsförbud gjorde många grillentusiaster besvikna. En man från Ramdala, strax utanför Karlskrona, anmäler nu länsstyrelsen till JO, Justitieombudsmannen, efter att ha fått semestern förstörd.

Konsum i Karlstad bygger om

Lidl slutar sälja engångsartiklar av plast

Misstänkt grov mordbrand hos Coop Extra i Fagersta

Nu brygger Guinness öl på amerikansk mark

Satsningen är den första i USA på 60 år.

Nu kan du prata med MonICA

Han blir ny CTO för Matsmart

Ska bygga matjättens nästa plattform.

Ölmärket Coronas ägare mångmiljardinvesterar i cannabis

Ett nytt sätt att hitta intäkter under svag tillväxt.

Kinnevik satsar på norsk nätmat

Vill främja hållbart fiske

Kocken och kreativa ledaren kan numera också titulera sig som ambassadör för hållbart fiske.

Värmen sänker tron på framtiden

Alkoholfri öl mer populärt än någonsin

Det visar en undersökning framtagen på uppdrag av Carlsberg.

Ny nod för life science och livsmedel

Sommaren innebar hög tillväxt för Alvestaglass

Importföretag firar framgångar

Domsjö fabrikers nya produkt kan göra korvskinn av trä

Klassisk korv får klimatsmart kompanjon

Nu startar äppelskörden

Ölen kan bli dyrare

Torkan tvingar kedjan till småpotatis

Fransk jätte köper ekokedja

Rekordsommar – för konkurser

Kunderna får övernatta i sval butik

Rekordsommar – för konkurser

Se alla Företagens egna nyheter

Mer ljusintensitet även med diffust ljus

Kräsna katter väljer ... en Paintainer®-hink.

SSI Schäfer 40 år

Mirit Glas erbjudar kemiskt härdat glas som gorillaglas

IMA dairy food HASSIA

Träffa AxFlow på Euro Expo Umeå 29-30 Augusti 2018

Seminarium: Ny utgåva av ISO 22000 – Ledningssystem för livsmedelssäkerhet

Minskat spill till glädje för miljön

Världens bästa automationslösningar

Härdat glas är en stark lösning - Kontakt Mirit Glas

Vägen till innovativa lösningar går genom produktutveckling

Har du ett nytt projekt?

Besök os på FachPack 2018 i September

IMA dairy food GASTI

AF Packaging Solutions

Compact I/O 5069 ger högre prestanda och diagnostik för smarta maskiner

IMA dairy food HAMBA

Nyemission ger Tyringe ny delägare

IMA dairy food BENHIL

IMA dairy food ERCA

SSI SCHÄFER realiserar high-tech distributionscenter för IKEA

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Update nr 32 ute nu

Ny kvalitetsansvarig hos Hallins Production AB

Bull Salicath ApS

Sänd till en kollega

0.268