23948sdkhjf

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.
Havs- och vattenmyndigheten (HaV) föreslår ett fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan 1 november 2018 och 31 januari 2019.

Det kommer efter att EU:s fiskeministrar i december beslutade om nya regler under 2018 för att skydda ålen. Det beslutet innebär ett förbud för yrkesfiske efter ål i havet under en valfri sammanhängande period på tre månader, mellan den 1 september 2018 och den 31 januari 2019.

Sedan 2007 krävs ett särskilt tillstånd för att fiska ål – det har lett till att fisket minskat med cirka 80 procent längs svenska kustområden. Perioden som nu föreslagits beräknas minska fisket än mer.

– Utifrån tidigare års fångster bedömer vi att ett fiskeförbud från november till och med januari kommer minska det svenska kustfisket efter ål med ytterligare 22 procent, vilket motsvarar cirka 35 ton, säger Ingemar Berglund, avdelningschef på Hav, i ett pressmeddelande.

Förslaget går nu ut på remiss till fiskets organisationer, länsstyrelser, myndigheter och olika intresseorganisationer och beslut väntas tas i maj.

I dag fiskas ål i svenska kustområden från maj till december, där det största fisket sker i Kalmar, Blekinge och Skåne.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078