Från hamburgare till biokol – och tillbaks igen

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Hamburgerkedjan Max är tillsammans med bland andra KLS Ugglarp med i ett cirkulärt pilotprojekt – där ska matrester bli biokol som sedan används i samband med köttproduktionen igen.

Studenter från SLU Alnarp ska tillsammans med bland andra Max och KLS Ugglarp genomföra ett pilotprojekt – tanken är att skapa ett cirkulärt flöde där biokol står i fokus.

Under våren kommer man att mylla ner biokol (förkolat organiskt material) på Österlens-gården Skönadal. Biokolet i sig har potential att både öka markens produktionsförmåga och även minska läckaget av näringsämnen.

Läs också: Nu öppnar Jureskogs

Skörden används sedan till att utfodra gårdens djur, där KLS Ugglarps i nästa steg producerar hamburgare av köttet. Dessa säljs sedan till hamburgerkedjan Max. Restaurangkedjan skickar i sin tur matavfall och rester till företaget Skånefrö som producerar nytt biokol för användning i jordbruket.

Läs också: Coop och Lantmännen i hållbarhetstopp

På detta sätt ser man att klimatnytta uppstår, både genom den kolinlagring som uppstår och att det organiska avfallet blir del av ett slutet kretslopp.

"Inom snar framtid är det rimligt att se biokolet som en grundpelare för att producera klimatsmarta livsmedel. Det är även ett kraftfullt instrument för lantbruket som genom att använda biokol kan minska miljöpåverkan", skriver studenterna bakom projektet i ett gemensamt uttalande.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Gotlands slagteri sätter punkt för hästslakt

Digitala gårdsbutiken byter ägare

Ägaren till webbutiken Glada lådan lämnar verksamheten – som nu flyttar och fortsätter med nya efterträdare.

Tidigare slakteriägare döms för fusk

Ny Sverigechef på Lidl

Johannes Fieber tar över Lidl i USA.

På nytt jobb
Generationsskifte i Wurstmaster

Nio av tio svenska tomater odlas på klimatsmart sätt

Maria Forshufvud, vd för Svenskmärkning: "Efterfrågan på svenska tomater fortsätter att öka"

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Dansk Supermarked byter namn

De bildar styrelsen i nygamla organisationen

Svenska senaper tog VM-guld

Kavli-senap i amerikansk stil vann guld – i USA.

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Helsanering och återkallelse efter listeriafynd

Bert Karlssons färdigrättsföretag Food Company återkallar en rad produkter efter att listeriabakterier hittats.

1

Jätteräkodlaren tillbaka efter konkursen

Ny ort och nya stora samarbetspartners för jätteräkodlaren Vegafish.

Så äter svenska ungdomar

En ny nationell matvaneundersökning från Livsmedelsverket visar att ungdomar i Sverige äter för lite frukt och grönt och för mycket rött kött och chark.

C vill fasa ut engångsplast

Partiet tycker att det "behövs krafttag" mot plasten. Lösningen ligger istället i material som trä.

Livsmedelskontrollerna ska bli effektivare

WHO: Transfetter måste elimineras

Världshälsoorganisationen uppmanar alla länder att lagstifta om transfett inom livsmedelsproduktionen.

Växjö-café hamnar högst

Arla-topp slår två flugor i en smäll

När försäljningen av gården är klar går Arlas styrelseordförande också i pension.

Saltå och Pyramidbageriet startar samarbete

Saudi-diss genom öl-miss

Nu kommer Paradiset hem

Dagligvarukedjan lanserar fullskalig näthandel – med sikte mot miljoner kunder.

Färre ägare i charkföretaget

Fem ägare blir tre hos Jakobsdals charkuteri – som i samband med ägarförändringarna behöver rekrytera ny vd.

Över ett ton chokladkakor stals från lastbil

Bakning på smutsigt golv gav säljförbud

Allvarliga hygienbrister hos livsmedelsföretag i Södertälje – verksamheten stängdes ner i väntan på åtgärd.

Första färskpotatisen är här

Nu tar hon plats hos Lantmännen

Restaurangerna fortsätter att växa

Starkt kvartal för Bergendahls

Walmart går ihop med brittisk dagligvarujätte

Framgångsrikt år för Lidl

Stor norsk pizzakedja tar in svenskt protein

På nytt jobb
Ny färskvaruchef på Coop

Färska kryddor utan krukor

På nytt jobb
Ny direktör för inköp hos Coop

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Arla planerar för växtbaserat

Se alla Företagens egna nyheter

Pilz växer både vad gäller omsättning och antal medarbetare samt nyheter i utbudet

Lätt att hitta rätt drivlösning med ebm-papst moduluppbyggda drivsystem

Trioplast - WE ARE #3

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

USON Separato® används i Turning Torso och Bo 01 i Malmö - sedan år 2001

Att modernisera ventilationsaggregat ska vara lika enkelt som att byta till LED-lampor

IMA dairy food GASTI

Tara Pac

Lagafors bidrar till kvaliteten i Espresso House eget bageri

Image Control Systems går samman med Ivisys

Är ert varumärke säkrat?

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Välkommen att besöka oss på Elmia Verktygsmaskiner 15-18 maj

Honung – ett av de mest fuskdrabbade livsmedlen

AF Packaging Solutions

Vår servicetekniker Ingvar Johansson tackar för sig...

Vi ses på Elmia!

Djupfilter (Ultra-Depth & Ultra-Wound)

Cerealier - Naturliga ingredienser för smak och färg

Sammankopplat med Revolution Pi och Pilz för framtidens automation

Arbetar du med plast? Möt Agaria på Elmia Polymer 15-18 maj 2018

Världens första PLC-styrning för säkerhet och automation med skyddsklass IP...

USON WasteQueen 2002S i SmartCity Sweden Show Room

IMA dairy food HAMBA

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Sänd till en kollega

0.194