23948sdkhjf

Från hamburgare till biokol – och tillbaks igen

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Hamburgerkedjan Max är tillsammans med bland andra KLS Ugglarp med i ett cirkulärt pilotprojekt – där ska matrester bli biokol som sedan används i samband med köttproduktionen igen.

Studenter från SLU Alnarp ska tillsammans med bland andra Max och KLS Ugglarp genomföra ett pilotprojekt – tanken är att skapa ett cirkulärt flöde där biokol står i fokus.

Under våren kommer man att mylla ner biokol (förkolat organiskt material) på Österlens-gården Skönadal. Biokolet i sig har potential att både öka markens produktionsförmåga och även minska läckaget av näringsämnen.

Läs också: Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

Skörden används sedan till att utfodra gårdens djur, där KLS Ugglarps i nästa steg producerar hamburgare av köttet. Dessa säljs sedan till hamburgerkedjan Max. Restaurangkedjan skickar i sin tur matavfall och rester till företaget Skånefrö som producerar nytt biokol för användning i jordbruket.

Läs också: Max i ytterligare brödsamarbete

På detta sätt ser man att klimatnytta uppstår, både genom den kolinlagring som uppstår och att det organiska avfallet blir del av ett slutet kretslopp.

"Inom snar framtid är det rimligt att se biokolet som en grundpelare för att producera klimatsmarta livsmedel. Det är även ett kraftfullt instrument för lantbruket som genom att använda biokol kan minska miljöpåverkan", skriver studenterna bakom projektet i ett gemensamt uttalande.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nya matkoncept till Täby centrum

Willys introducerar ”Bröl”

Gammalt bröd blir mörk julöl. ”Mycket populär”.

Två toppar årets julöl

Test av årets julöl och andra juldrycker – två öl i topp bland många fina brygder.

Anrik lanthandel lägger ner

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Matsmart och Blossa räddar 24 000 flaskor glögg

"Att slänga den fantastiska drycken var aldrig ett alternativ för oss"

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Jäst gör fiskfoderolja av halm

Årets livsmedelshalvdag på Empack

SIA Glass byter vd

Rolf Frid lämnar över till Stefan Carlsson.

Valio utbildar sina bönder i kolbindande jordbruk

Målet är en koldioxidneutral mjölkproduktion.

Fortsatt mindre kött och matfågel på tallriken, men mer svenskt

Jordbruksverket har undersökt svenskarnas köttvanor.

Näringsrik mat ger hälsoeffekter

Enligt en ny rapport i Science är fördelningen mellan fett och kolhydrater oviktig ur hälsosynpunkt. Man bör istället fokusera på näringsrika livsmedel.

Coop återkallar charkprodukter

Här är hela listan.

Estrella stöttar Musikhjälpen med snacksauktion

Få chansen att besöka chipsfabriken.

Han är ny vd på Sales Support

Ny kommunikationsdirektör för Fazer Food Services Sverige

Tillträder tjänsten i januari.

Veganexpert granskar utbudet i butikerna

Food Supplys systersajt Fri Köpenskap och bloggaren Gustav Johansson jämför utbudet i fyra butiker.

Nu öppnar Ölands första nätmathandel

Arvid Nordquist planerar nytt kafferosteri – kan ge 200 nya jobb

Rosteriet placeras i Järfälla.

Coop återkallar skinka – kan innehålla listeriabakterier

Konsumenterna uppmanas lämna köpta produkter i butik.

Från pappersflaskor till bananband

För årets sista Pack@lunch var fokus livsmedelsförpackningar och hade BillerudKorsnäs som värd för cirka 140 deltagare.

Gateau öppnar pop-up butiker i H&M HOME:s nya konceptbutiker

"Ett spännande samarbete"

Liten handlare blev superföretagare

Så blev Handlar'n i Ursvik en av två på årets superföretagarlista.

Kavlis medarbetare delar ut miljonbelopp till välgörenhet

Matsmart retirerar från Norge

Delicato byter säljbolag

Matleveranstjänst till Malmö

Saffran hamnar på kryddhyllan

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Student öppnar obemannad butik

Han bjöd snattarna på lunch - då minskade stölderna

Här är årets bästa matböcker

Orkla lägger bud på Kotipizza

Svenska Lantchips tillverkar världens miljösnällaste chips

Vd-skifte på Martin & Servera

Se alla Företagens egna nyheter

Nytt fryslager åt GB-Grossisten

Kombinera fritt med nästa generations modulära drivsystem

Naturliga köldmedel i kylanläggningar ställer krav på säkra fläktar

IMA DAIRY & FOOD Erca är förhandlad av Bull Salicath ApS

Trevlig helg

Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknader

EC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärande med hjälp av Artificiell Intelligens

ebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligence

Mirit Glas har ett av det största och mest välsorterade utbud av glasrör och glasstavar

Bull Salicath ApS

Julkalender SSI Schäfer

SSI Schäfer Julkalender 2018

Motordrivna membranpumpar för livsmedelsindustrin

Naturliga "clean label" färger och extrakt för drycker

Carlsson & Möller AB

Universal koppling till IO-Link

Enkel och praktisk IO-Linklösning

Spara energi för en halv miljon kronor per år

Frystorkad avokadopulver - lätt, hälsosamt och minimalt svinn

Biggans såser fylls med komplett fyllningslinje från Christian Berner

Program för fläktval och beräkningsfunktion underlättar för både OEM-företa...

Trioplast - WE ARE #4

EC-lågenergifläktar på ExpoKyla i Malmö och Helsingborg

Mirit Glas leverar säkerhetsglas – glas for beskyttelse

IMA DAIRY & FOOD Hassia är förhandlad av Bull Salicath ApS

Sänd till en kollega

0.29