23948sdkhjf

Internationell operation stoppar matfusk

Under perioden december 2017 till mars 2018 har över 3 620 ton mat beslagtagits eller stoppats. Flera insatser mot matfusk har gjorts i Sverige.
Sammanlagt gjordes kontroller i 67 länder under perioden som resulterade i att över 3 620 ton mat och 9,7 miljoner liter dryck stoppades från att nå konsumenter. Insatserna gjordes av den internationella antifuskoperationen Opson, i samverkan med Interpol och Europol.

– Det är viktigt att stoppa de som fuskar med livsmedel. De förstör marknaden för alla företag som är ärliga och gör rätt. Dessutom kan fusk med livsmedel innebära att konsumenterna utsätts för hälsorisker, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Enligt Livsmedelsverket har livsmedelskontrollen i Sverige upptäckt och stoppat flertalet fusk med kött, godis, sprit och andra livsmedel. Bland annat upptäcktes 86 ton godis som utsatts för råttor och skadedjur, i ett annat fall stoppade tullverket en skåpbil med 1,5 ton kött i lasten – som låg oförpackat på golvet.

– Insatsen visar tydligt vad som kan åstadkommas när myndigheter och länder samarbetar för att stoppa kriminalitet och fusk inom livsmedelssektorn, säger Aron Lindén statsinspektör vid Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079