23948sdkhjf

Lägsta vinproduktionen på 60 år

I fjol sjönk den globala vinproduktionen till den lägsta nivån sedan 1957, rapporterar internationella vinorganisationen OIV.
Dåliga väderförhållanden gjorde att fjolårets vinproduktion nådde nya bottennivåer – produktionen på 250 miljoner hektoliter är den lägsta sedan produktionen föll till drygt 173 miljoner 1957, skriver nyhetsbyrån Reuters .

Statistiken, som kommer från International Organisation of Vine and Wine (OIV), visar att produktionen minskade med 8,6 procent jämfört med 2016, där minskningen inom EU uppnår 14,6 procent.

Bland EU-länderna beräknar OIV att produktionen i Italien och Frankrike minskade med 17 respektive 19 procent, medan den i Spanien minskade med 20 procent. Samtidigt var produktionen stabil i USA och Kina, två andra topp tio-länder vad gäller vinproduktion.

Framförallt var det i Europa en kall vår, stormigt väder och en torr sommar som satte käppar i hjulen för vinproducerande regioner.

– Det här är tredje året i rad med extremt tuffa förhållanden, så det blir också en ackumulerad effekt. Man hinner inte riktigt i kapp – det är korta skördar och små lager, säger Staffan Dahlgren, vd på vinimportföretaget Winemarket Nordic, till TT, som tillägger att det kan innebära prishöjningar på Systembolaget om 2018 inte blir ett bättre år.
Läs mer om: vin
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109