23948sdkhjf

Ica: Knäckebrödsproducent en lokal hjälte

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Anders Åkerberg från Skedvi bröd får dagligvarukedjans entreprenörspris för sin insats.

Under torsdagen delade Ica för första gången ut det man kallar entreprenörspris – två personer utsågs därmed till Årets lokala hjälte respektive Årets nystartare. Syftet är att enligt kedjan att stödja entreprenörskap som man ser som svar på utmaningar inom ökade klyftor mellan städer och landsbygd samt integration.

Priset som Årets lokala hjälte, vilket går specifikt till en entreprenör verksam i glesbygd, gick till Anders Åkerberg som står bakom knäckebrödsföretaget Skedvi bröd, samt tillhörande Kulinariet.

Entreprenörsbedriften består inte bara av uppbyggandet av knäckebrödsproduktionen, där Åkerberg genom en crowdfunding-kampanj lyckades dra igång Skedvi bröd efter att föregångaren Vikabröd lagt ner sin produktion på orten, utan också etableringen av Kulinariet. Genom att samla fler livsmedelsverksamheter kring brödproduktionen har orten Stora Skedvi numera blivit en destination för matintresserade turister, där Kulinariet förra året uppmätte drygt 65 000 besökare.

I motiveringen skriver juryn, som bland andra bestod av Ica-vd:n Per Strömberg, LRF:s vd Anders Källström samt tidigare ministern Aida Hadzialic, att Åkerberg:

Läs också: Teknisk kyl till attack mot svinnet

"(...) såg möjligheter när andra såg motgång och vände en kris till hela bygdens stolthet. Genom att tillämpa crowfunding för att mobilisera stöd för en gammal lokal tradition har denne entreprenör lyckats skapa både arbetstillfällen och en turistmagnet på platsen där han verkar. "

Läs också: Saffran hamnar på kryddhyllan

Förutom äran och titeln belönas Anders Åkerberg också med en prissumma på 100 000 kronor.

Utöver det mejeri och försäljning av kött, chark och bröd som i dag finns vid Kulinariet planerar man framöver också att etablera bland annat glasstillverkning och ett lokalt styckeri.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nya matkoncept till Täby centrum

Två toppar årets julöl

Test av årets julöl och andra juldrycker – två öl i topp bland många fina brygder.

Anrik lanthandel lägger ner

Willys introducerar ”Bröl”

Gammalt bröd blir mörk julöl. ”Mycket populär”.

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Matsmart och Blossa räddar 24 000 flaskor glögg

"Att slänga den fantastiska drycken var aldrig ett alternativ för oss"

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Jäst gör fiskfoderolja av halm

Årets livsmedelshalvdag på Empack

SIA Glass byter vd

Rolf Frid lämnar över till Stefan Carlsson.

Valio utbildar sina bönder i kolbindande jordbruk

Målet är en koldioxidneutral mjölkproduktion.

Näringsrik mat ger hälsoeffekter

Enligt en ny rapport i Science är fördelningen mellan fett och kolhydrater oviktig ur hälsosynpunkt. Man bör istället fokusera på näringsrika livsmedel.

Fortsatt mindre kött och matfågel på tallriken, men mer svenskt

Jordbruksverket har undersökt svenskarnas köttvanor.

Estrella stöttar Musikhjälpen med snacksauktion

Få chansen att besöka chipsfabriken.

Coop återkallar charkprodukter

Här är hela listan.

Han är ny vd på Sales Support

Nu öppnar Ölands första nätmathandel

Arvid Nordquist planerar nytt kafferosteri – kan ge 200 nya jobb

Rosteriet placeras i Järfälla.

Ny kommunikationsdirektör för Fazer Food Services Sverige

Tillträder tjänsten i januari.

Veganexpert granskar utbudet i butikerna

Food Supplys systersajt Fri Köpenskap och bloggaren Gustav Johansson jämför utbudet i fyra butiker.

Coop återkallar skinka – kan innehålla listeriabakterier

Konsumenterna uppmanas lämna köpta produkter i butik.

Från pappersflaskor till bananband

För årets sista Pack@lunch var fokus livsmedelsförpackningar och hade BillerudKorsnäs som värd för cirka 140 deltagare.

Liten handlare blev superföretagare

Så blev Handlar'n i Ursvik en av två på årets superföretagarlista.

Kavlis medarbetare delar ut miljonbelopp till välgörenhet

Köttfärs återkallas – kan innehålla salmonella

Återkallelsen gäller sju produkter.

Matsmart retirerar från Norge

Delicato byter säljbolag

Matleveranstjänst till Malmö

Saffran hamnar på kryddhyllan

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Student öppnar obemannad butik

Han bjöd snattarna på lunch - då minskade stölderna

Här är årets bästa matböcker

Orkla lägger bud på Kotipizza

Svenska Lantchips tillverkar världens miljösnällaste chips

Vd-skifte på Martin & Servera

Se alla Företagens egna nyheter

Nytt fryslager åt GB-Grossisten

Kombinera fritt med nästa generations modulära drivsystem

Naturliga köldmedel i kylanläggningar ställer krav på säkra fläktar

IMA DAIRY & FOOD Erca är förhandlad av Bull Salicath ApS

Trevlig helg

Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknader

EC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärande med hjälp av Artificiell Intelligens

ebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligence

Mirit Glas har ett av det största och mest välsorterade utbud av glasrör och glasstavar

Bull Salicath ApS

Julkalender SSI Schäfer

SSI Schäfer Julkalender 2018

Motordrivna membranpumpar för livsmedelsindustrin

Naturliga "clean label" färger och extrakt för drycker

Carlsson & Möller AB

Universal koppling till IO-Link

Enkel och praktisk IO-Linklösning

Spara energi för en halv miljon kronor per år

Frystorkad avokadopulver - lätt, hälsosamt och minimalt svinn

Biggans såser fylls med komplett fyllningslinje från Christian Berner

Program för fläktval och beräkningsfunktion underlättar för både OEM-företa...

Trioplast - WE ARE #4

EC-lågenergifläktar på ExpoKyla i Malmö och Helsingborg

Mirit Glas leverar säkerhetsglas – glas for beskyttelse

IMA DAIRY & FOOD Hassia är förhandlad av Bull Salicath ApS

Sänd till en kollega

0.263