Bakning på smutsigt golv gav säljförbud

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Allvarliga hygienbrister hos livsmedelsföretag i Södertälje – verksamheten stängdes ner i väntan på åtgärd.

När miljökontoret i Södertälje gjorde kontroll hos ett livsmedelsföretag i kommunen möttes man av vad som beskrivs som flera allvarliga hygienbrister – vilket ledde till omedelbart säljförbud, rapporterar SVT Nyheter Södertälje.

I lokalerna, där man bland annat tillverkar bakverket baklava, delade livsmedel rum med bland annat gamla maskiner och annat bråte. Bakverken förvarades i smutsiga våtutrymmen och dessutom vispades smet med en kvast. Delar av bakningen skedde på det smutsiga och dammiga golvet eftersom det inte fanns arbetsbänkar.

Inspektörerna kunde också notera att arbetskläder saknades, och att personalen sov i produktionslokalen.

De allvarliga bristerna ledde till ett omedelbart säljförbud. Bakverken är nu placerade i ett plomberat rum i väntan på att de slängs, skriver SVT.

Läs också: Tonvis med ruttet kött hos Södertäljebutik

– Verksamheten är stängd och de får inte släppa ut produkter över huvud taget på marknaden tills de åtgärdar det här, säger miljöinspektör Mathias Blomqvist till kanalen.

Ägaren av tillverkningen äger också en livsmedelsbutik i Skärholmen, vars personal först nekade att man köpt in produkterna tillverkade i Södertälje. Men senare bekräftade man att baklava köpts in från den nämnda lokalen. Ägaren säger också till SVT att produkterna inte sålts till kunder.

Läs också: Fler än var fjärde Stockholmsrestaurang serverar fel vara

Nu uppger ägaren att personalen i tillverkningen inte längre arbetar kvar, men att produktionen kommer att fortsätta i framtiden:

– Självklart kommer jag att fortsätta tillverka baklava, men då kommer det vara efter de regler och lagar som finns, säger ägaren till SVT.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet.

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Culinars nya såsfabrik invigd

Nybygge för 21 miljoner kronor tredubblar produktionskapaciteten för flytande smaksättare.

Ännu en ny marknad för chipstillverkaren

Efter intåget på Island är det dags för Rootfruit att söka sig söderut.

Risk för metall i danska tillverkarens godis

Danska Toms gruppen återkallar godis i både Sverige och Danmark efter risk för metallbitar.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Mindre miljögift i ekoägg

Svenska forskare lyfter naturbeteskött

Färskpotatis – en förlustaffär

En riklig tillgång ger så lågt kilopris att odlare går back.

På nytt jobb
Vd-byte hos Reitan convenience

På nytt jobb
Arla UK-chef till dansk dagligvaruhandel

Tomas Pietrangeli byter brittisk chefspost mot toppuppdraget hos Dagrofa.

42 sätt att minska matsvinnet

Ny svensk handlingsplan går under namnet "Fler gör mer" – ska halvera matsvinnet fram till 2030.

Unilever tar stark ställning mot fejkföljare

Livsmedelsjätten bryter med alla influencers som köpt följare – vill främja transparens i annonseringen.

Rootfruit till Island via Danmark

På nytt jobb
Hon tar över Coops hållbarhetsarbete

Blir chef för nya hållbarhets- och kvalitetsenheten.

Vegangodis-företaget i två nya avtal

Svenska Ec-go gör utlandsdebut hos Nordisk films danska biografer. Samtidigt äntrar man Bergendahls butiker med City gott-konceptet.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

2

Findus återkallar persilja – "Kan vara hälsorisk"

Fyra nya till Organic Sweden

Nya riktlinjer för alkoholreklam

Klart för Göteborgs kex Riga-flytt

Efter förvarningen i januari kommer slutbeskedet – då flyttas den traditionsrika kextillverkningen till Lettland.

Axfood och Lidl naggar på Coop

Fontana vann nyinstiftat pris

Max lanserar klimatpositiva burgare

Två graders skillnad – nu förstörs kött för miljoner

Grillkedja förlänger med Menigo

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

På nytt jobb
Han blir ordförande för Svensk Dagligvaruhandel

Triumf glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande för Fiskbranschen

Dansk Supermarked byter namn

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Första färskpotatisen är här

Nu tar hon plats hos Lantmännen

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Maskinsäkerhet: Hitta rätt produkt med några få klick!

Din förpackningsavdelning

Seminarie i Norge

NOVOnox Hygienic

AF Packaging Solutions

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

En fin sked i locket är inte en stad i Ryssland

Snabba leveranser, fri retur och hög service

Är era livsmedel säkra för de allra minsta?

Enkel styrning av skyddsgrindssystemet PSENslock

Nomo visar upp smarta lösningar för gruvindustrin

Ny broschyr

Effektivare packning utan luft

IMA dairy food HAMBA

IMA dairy food BENHIL

Ny säljare i vårt tyska bolag Lagafors GmbH

Säkerhetsbrytaren PSENmag i rostfritt stål – hög säkerhet och maximal tålighet för extrema förhållan

ebm-papst fläktvägg löste problem med Media Markts luftkonditionering i Berlin

Tara Pac

Spårbarhet under rengöringen bidrar till säkrare mat och bättre lönsamhet

IMA dairy food ERCA

Hyllsystem R3000 - en lösning för alla behov 

Lokala experter, världens bästa automation

BITO lanserar miljövänlig lagerlåda av solroskomposit

Förpackningen i centrum

Sänd till en kollega

0.168