23948sdkhjf

Nio av tio svenska tomater odlas på klimatsmart sätt

Maria Forshufvud, vd för Svenskmärkning: "Efterfrågan på svenska tomater fortsätter att öka"
I en ny undersökning framtagen av Yougov framkommer det att tomater är en överlägsen storfavorit hos svenska folket. En tredjedel av befolkningen äter tomat på daglig basis. Dessutom är nio av tio svenska tomater från odlingar som värms upp med förnybar energi.

– Efterfrågan på svenska tomater fortsätter att öka. Sex av tio konsumenter vill köpa svenska tomater under säsong – trots detta är knappt två av tio tomater som säljs svenska. Det finns ett glapp mellan utbudet i butik och efterfrågan, och en fantastisk potential för ökad försäljning, säger Maria Forshufvud, vd, Svenskmärkning AB, som administrerar ursprungsmärkningen Från Sverige, i ett pressmeddelande.

Bland argumenten för svenska tomater finns smak, klimatsmart och miljövänlig odling samt att man vill stötta svenska odlare.

– Undersökningen visar att det finns ett stort förtroende för de svenska tomaterna och de svenska odlingsmetoderna, säger Maria Forshufvud.

Vidare går sett att läsa att mer än 90 procent av odlingarna värms upp med förnybar energi. Det rör sig om flis, pellets och jordvärme, men även spillvärme från annan industri. I själva odlingarna står humlor för pollinering och tomatodlarna använder biologiska metoder.

– En tomat som får sitta kvar längre på sin kvist smakar mer, säger Maria Forshufvud.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079