23948sdkhjf

Portal ska förenkla myndighetskontakter

Verksamt.se ska framöver hjälpa aktörer inom livsmedelssektorn att få bättre överblick för till exempel att söka tillstånd.
Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Tillväxtverket har inom ramen av livsmedelsstrategin fått uppdraget att vidareutveckla portalen verksamt.se – målet är att det ska bli enklare att veta när, var och hur de ska hantera sina kontakter med olika myndigheter.

Bland annat ska processer för att söka rätt tillstånd gå snabbare, samtidigt som de ska bli enklare att överblicka.

– Det ska vara tydligt vad som behövs och varför. Dessutom blir det enklare att säkerställa att samma regler gäller vid kontakt med de lokala myndigheterna oavsett var i landet man befinner sig, säger uppdragsledaren Anne Hansson i ett pressmeddelande.

Som piloter i projektet har man valt ut två branscher: vattenbrukare samt biodlare och honungsproducenter – anledningen bakom valen är att bägge branscher beräknas ha stor tillväxtpotential där en förenkling kan leda till att fler företagare söker sig till dem.

Dessutom präglas vattenbruk av ett snårigt process innan ett företag drar igång, vilket gör det till en bransch som kan gynnas av förenklingar.

– I dagsläget har vi identifierat över 40 olika krav, registreringar, anmälningar och tillstånd som en entreprenör behöver känna till beroende på vad man vill odla. Det kan alltså vara svårt att veta vad som gäller och lätt att missa något, säger Veronica Andrén, vattenbrukssamordnare på Jordbruksverket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094