Investering ska ge nytt liv åt spillbröd

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Blekinge-bageriet brottades med tonvis av överblivet bröd – genom miljoninvestering ska det nu bli till ny produkt.

Bageriet Boalts bröd i Sölvesborg tillverkar i dag bröd till cirka en halv miljon smörgåstårtor om året – det innebär också en hel del spill i och med de över- och underdelar som sågas bort. Därför har producenten också letat efter fler användningsområden för brödet som blir över.

– Vi har jobbat och testat olika lösningar där vi kan använda ovandelarna till smörgåskakor, samt prövat olika typer av krutonger och brödsnacks som varit väldigt uppskattat där man inte hittar liknande produkter på marknaden idag, skriver Christian Nilsson, vd för Boalts bröd, i en kommentar till Food Supply.

Ströbröd en ny lösning
I dag går även en del av spillbrödet till djurfoder, något som inte sitter helt rätt hos producenten. För att kunna ta tillvara på så mycket som möjligt gör man därför en investering i en komplett anläggning för att också kunna producera ströbröd.

Läs också: Originalbagarn redo att köpa Polarbröds bageri

– Det har inte känts bra att sälja spillbrödet som djurfoder då produkten i sig är nybakat bröd. Samtidigt känner jag att det är vår skyldighet att ta tillvara så mycket vi kan av resurserna som våra bönder odlar fram. Och på grund av begränsade ytor i produktionen klarar vi inte av att hantera denna mängden spill på ett effektivt och rationellt sätt förutom till ströbröd, kommenterar Christian Nilsson.

285 ton spill ska bli ströbröd
Investeringen landar på knappt 2 miljoner kronor och är enligt vd:n det sista steget för att kunna återanvända allt brödspill man har. Den nya anläggningen kommer att förädla cirka 285 ton spillbröd till ströbröd om året, och beräknas vara igång till hösten.

Läs också: Kristianstadsbageri ska expandera med flytt

Även om man får ökade kostnader för hanteringen ser man det som viktigt att ha en hållbar inställning till produktionen, där resurserna tas tillvara. Boalts bröd har i dagsläget inte gjort klart med kunder eller förpackningsalternativ, men det är inget man oroar sig över än. Förhoppningen är att man genom den nya produkten kan få tillbaka på investeringen inom de närmaste åren.

– Det är ingen självklarhet för att vi nu lyckas sälja allt ströbröd till en början, men vill det sig väl är det meningen att investeringen ska ha betalt sig på två år, uppger Christian Nilsson.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet.

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Culinars nya såsfabrik invigd

Nybygge för 21 miljoner kronor tredubblar produktionskapaciteten för flytande smaksättare.

Ännu en ny marknad för chipstillverkaren

Efter intåget på Island är det dags för Rootfruit att söka sig söderut.

Risk för metall i danska tillverkarens godis

Danska Toms gruppen återkallar godis i både Sverige och Danmark efter risk för metallbitar.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Svenska forskare lyfter naturbeteskött

Mindre miljögift i ekoägg

Färskpotatis – en förlustaffär

En riklig tillgång ger så lågt kilopris att odlare går back.

På nytt jobb
Vd-byte hos Reitan convenience

På nytt jobb
Arla UK-chef till dansk dagligvaruhandel

Tomas Pietrangeli byter brittisk chefspost mot toppuppdraget hos Dagrofa.

Unilever tar stark ställning mot fejkföljare

Livsmedelsjätten bryter med alla influencers som köpt följare – vill främja transparens i annonseringen.

42 sätt att minska matsvinnet

Ny svensk handlingsplan går under namnet "Fler gör mer" – ska halvera matsvinnet fram till 2030.

Rootfruit till Island via Danmark

På nytt jobb
Hon tar över Coops hållbarhetsarbete

Blir chef för nya hållbarhets- och kvalitetsenheten.

Vegangodis-företaget i två nya avtal

Svenska Ec-go gör utlandsdebut hos Nordisk films danska biografer. Samtidigt äntrar man Bergendahls butiker med City gott-konceptet.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Nya riktlinjer för alkoholreklam

Fyra nya till Organic Sweden

2

Findus återkallar persilja – "Kan vara hälsorisk"

Klart för Göteborgs kex Riga-flytt

Efter förvarningen i januari kommer slutbeskedet – då flyttas den traditionsrika kextillverkningen till Lettland.

Axfood och Lidl naggar på Coop

Fontana vann nyinstiftat pris

Max lanserar klimatpositiva burgare

Två graders skillnad – nu förstörs kött för miljoner

Grillkedja förlänger med Menigo

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

På nytt jobb
Han blir ordförande för Svensk Dagligvaruhandel

Triumf glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande för Fiskbranschen

Dansk Supermarked byter namn

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Första färskpotatisen är här

Nu tar hon plats hos Lantmännen

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Maskinsäkerhet: Hitta rätt produkt med några få klick!

Din förpackningsavdelning

Seminarie i Norge

NOVOnox Hygienic

AF Packaging Solutions

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

En fin sked i locket är inte en stad i Ryssland

Snabba leveranser, fri retur och hög service

Är era livsmedel säkra för de allra minsta?

Enkel styrning av skyddsgrindssystemet PSENslock

Nomo visar upp smarta lösningar för gruvindustrin

Ny broschyr

Effektivare packning utan luft

IMA dairy food HAMBA

IMA dairy food BENHIL

Ny säljare i vårt tyska bolag Lagafors GmbH

Säkerhetsbrytaren PSENmag i rostfritt stål – hög säkerhet och maximal tålighet för extrema förhållan

ebm-papst fläktvägg löste problem med Media Markts luftkonditionering i Berlin

Tara Pac

Spårbarhet under rengöringen bidrar till säkrare mat och bättre lönsamhet

IMA dairy food ERCA

Hyllsystem R3000 - en lösning för alla behov 

Lokala experter, världens bästa automation

BITO lanserar miljövänlig lagerlåda av solroskomposit

Förpackningen i centrum

Sänd till en kollega

0.183