23948sdkhjf

Beuc sätter europeiska etikett-trick i rampljuset

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Europeiska konsumentorganisationen Beuc:s medlemmar rapporterar om tre vanliga trick som tillverkare använder sig av vid märkning av produkter. Nu uppmanar man till hårdare regler.

Beuc, paraplyorganisationen som består av 43 nationella europeiska konsumentorganisationer (däribland Sveriges konsumenter), har nyligen släppt en ny rapport där man sätter produktmärkning i fokus.

Med hjälp av sina medlemsorganisationer har man i rapporten "Food Labels: Tricks of the Trade" identifierat tre typer av etikettmärkningar som man anser utnyttjar europeiska regler.

Enligt Beuc använder livsmedelsproducenterna dessa kryphål för att få konsumenterna att tro att de köper hälsosammare produkter eller produkter av högre kvalitet än vad de egentligen är.

Tre vanliga trick
Det första av de tre vanligaste sätten är etiketter som anspelar på kvalitet – med det menar man beskrivningar som "traditionell" eller "naturlig", vilket kan ha liten eller ingen koppling alls till den faktiska produktionen av livsmedlet.

Ett annat vanligt sätt är att avbilda frukter på produkter som har lite eller inget fruktinnehåll, alternativt avbildning av de dyraste frukterna i en produkt som innehåller väldigt liten del av dem. Man pekar även på fullkorn, som man ser används för att lyfta fram produkter som knappt innehåller just fullkorn.

Läs också: Organisation uppmanar till stopp för maskotar

Rapporten tar upp ett exempel från Norge, där en produkt märkt "naturlig kalkonfilé" endast innehöll 53 procent kalkon. Resten av produkten bestod av kyckling och tillsatser.

Ett annat exempel tas från Belgien och Nederländerna, där ett mejeriföretag kallade en produkt "Röd frukt-yoghurtdrink" och bildsatte med jordgubbar och hallon – fruktinnehållet bestod i själva verket bara av 2 procent fruktjuice, där äpple stod för majoriteten.

Hårdare regler
Därför propsar man nu för att etiketterna, likt ingrediensbeteckningarna, ska gå i linje med verkligheten. Därför ser man också att reglerna kring märkning bör bli hårdare.

Bland annat föreslår man att EU ska definiera nyckeltermer som används för att beskriva kvalitetsaspekter – exempelvis "naturlig" och "traditionell". Man anser också att det bör sättas en lägstanivå för att få använda sig av ordet "fullkorn" som märkning. Dessutom föreslår man att innehållet av ingredienser som används i marknadsföringen, också bör redovisas i procent på förpackningen.
Mer om: Beuc
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Polarbröds Anna Borgeryd avliden

Var huvudägare tillsammans med systern Karin Bodin.

De kan vinna Icas entreprenörspris

Ny halvpall lanseras av Svenska Retursystem

Oatly söker bönder

Cateringföretag tar in investerare

KFC-chef dömd för diskriminering

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Östgötasvamp in i stor dagligvarukedja

Gårdsfisk satsar externt

De har slutat med palmolja

Färdigmatsföretag uppmanar branschen att följa efter.

Gotlandsbageri återuppstår

Varsel när Coop byter köttleverantör

Därför älskar och hatar kunderna emv

På nytt jobb
Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Icagruppens strategi- och affärsutvecklingsdirektör ersätter Håkan Åkerström.

Findus mot 100 procent återvinningsbara plastförpackningar

Första Biofach för Business Sweden

Studie: Konsumenten föredrar kartong

Ny mer klimatsmart kaffeförpackning

Fazer backar

Framgång för Pricer

Ny ledamot till Cloettas styrelse

Mats Liedholm blir vd på Fazer

Ska stärka de nya produkternas marknadsposition i Sverige, Norden och norra Europa.

FTI överklagar domstolsbeslutet

Tvisten fortsätter om avtalet som ger konkurrent tillgång till FTI:s återvinningsstationer.

Probi lyfte under året

Mejeriet tror på kärlek vid första ögonkastet

Mer vego längs vägarna

Så ska Sveriges livsmedelsexport öka

På nytt jobb
Han lämnar Findus

De förvärvar Fiskexporten

Arla till försvar: ”Vi tittar inte på Oatly”

Coca-Cola går över till returpall

Salmonellavarning för fler rödbetsgroddar

Mackmyra behöver pengar

Nu kommer flytande ärtor i kaffet

Arla satsar på havre

Musslor kan bli framtidsmat i Östergötland

Löfbergs går in i kombuchaföretag

Se alla Företagens egna nyheter

Ny affärsutvecklare på ebm-papst OEM-avdelning

EC-fläktar för stormarknader sätter ny standard för både säkerhet och energieffektivitet

Strålande investering

Tack till alla som besökte oss i vår monter under Stockholm Furniture fair 2019!

Emballage med alla hjärtans dag-budskap

Flexiblare lagring för pallar och långgods

Förslutning med premiumkvalitet

Stort intresse för vårt kostnadsfria webinarium 22/2 - Anmäl dig nu!

Food waste: Air Liquide tar sitt ansvar med livsmedelsgaser som främjar hållbarheten på mat.

Nya partner på den svenska marknaden

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Jysk i Uldum, Danmark - Logistikcenter i Världsklass

Designa dina lagerlådor med BITO bin configurator

Synglas används för att inspektera eller övervaka en process med t.ex. vätska i en behållare

Nyfiken på ISO 45001 - Arbetsmiljöledning? Missa inte vårt kostnadsfria webinarium 22 februari!

Nomo ställer ut på industrimässa i Kalmar

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Kalmar 6-7 februari

Erbjudande för nya kunder

Besök oss i vår monter på Stockholm Furniture fair 2019

Helhetslösning hos AB H Brunner

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Kalmar ...

Nu upp till 100 enheter!

Komplett centrifugalfläktsmodul gör det enkelt att uppgradera till intellig...

Serviceavtal med City Gross i Stockholm

Cognex Releases Rugged, Ultra-High-Resolution Vision Systems

Sänd till en kollega

0.162