Beuc sätter europeiska etikett-trick i rampljuset

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Europeiska konsumentorganisationen Beuc:s medlemmar rapporterar om tre vanliga trick som tillverkare använder sig av vid märkning av produkter. Nu uppmanar man till hårdare regler.

Beuc, paraplyorganisationen som består av 43 nationella europeiska konsumentorganisationer (däribland Sveriges konsumenter), har nyligen släppt en ny rapport där man sätter produktmärkning i fokus.

Med hjälp av sina medlemsorganisationer har man i rapporten "Food Labels: Tricks of the Trade" identifierat tre typer av etikettmärkningar som man anser utnyttjar europeiska regler.

Enligt Beuc använder livsmedelsproducenterna dessa kryphål för att få konsumenterna att tro att de köper hälsosammare produkter eller produkter av högre kvalitet än vad de egentligen är.

Tre vanliga trick
Det första av de tre vanligaste sätten är etiketter som anspelar på kvalitet – med det menar man beskrivningar som "traditionell" eller "naturlig", vilket kan ha liten eller ingen koppling alls till den faktiska produktionen av livsmedlet.

Ett annat vanligt sätt är att avbilda frukter på produkter som har lite eller inget fruktinnehåll, alternativt avbildning av de dyraste frukterna i en produkt som innehåller väldigt liten del av dem. Man pekar även på fullkorn, som man ser används för att lyfta fram produkter som knappt innehåller just fullkorn.

Läs också: Organisation uppmanar till stopp för maskotar

Rapporten tar upp ett exempel från Norge, där en produkt märkt "naturlig kalkonfilé" endast innehöll 53 procent kalkon. Resten av produkten bestod av kyckling och tillsatser.

Ett annat exempel tas från Belgien och Nederländerna, där ett mejeriföretag kallade en produkt "Röd frukt-yoghurtdrink" och bildsatte med jordgubbar och hallon – fruktinnehållet bestod i själva verket bara av 2 procent fruktjuice, där äpple stod för majoriteten.

Hårdare regler
Därför propsar man nu för att etiketterna, likt ingrediensbeteckningarna, ska gå i linje med verkligheten. Därför ser man också att reglerna kring märkning bör bli hårdare.

Bland annat föreslår man att EU ska definiera nyckeltermer som används för att beskriva kvalitetsaspekter – exempelvis "naturlig" och "traditionell". Man anser också att det bör sättas en lägstanivå för att få använda sig av ordet "fullkorn" som märkning. Dessutom föreslår man att innehållet av ingredienser som används i marknadsföringen, också bör redovisas i procent på förpackningen.
Mer om: Beuc


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet.

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Culinars nya såsfabrik invigd

Nybygge för 21 miljoner kronor tredubblar produktionskapaciteten för flytande smaksättare.

Ännu en ny marknad för chipstillverkaren

Efter intåget på Island är det dags för Rootfruit att söka sig söderut.

Risk för metall i danska tillverkarens godis

Danska Toms gruppen återkallar godis i både Sverige och Danmark efter risk för metallbitar.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Svenska forskare lyfter naturbeteskött

Mindre miljögift i ekoägg

Färskpotatis – en förlustaffär

En riklig tillgång ger så lågt kilopris att odlare går back.

På nytt jobb
Vd-byte hos Reitan convenience

På nytt jobb
Arla UK-chef till dansk dagligvaruhandel

Tomas Pietrangeli byter brittisk chefspost mot toppuppdraget hos Dagrofa.

Unilever tar stark ställning mot fejkföljare

Livsmedelsjätten bryter med alla influencers som köpt följare – vill främja transparens i annonseringen.

42 sätt att minska matsvinnet

Ny svensk handlingsplan går under namnet "Fler gör mer" – ska halvera matsvinnet fram till 2030.

Rootfruit till Island via Danmark

På nytt jobb
Hon tar över Coops hållbarhetsarbete

Blir chef för nya hållbarhets- och kvalitetsenheten.

Vegangodis-företaget i två nya avtal

Svenska Ec-go gör utlandsdebut hos Nordisk films danska biografer. Samtidigt äntrar man Bergendahls butiker med City gott-konceptet.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Nya riktlinjer för alkoholreklam

Fyra nya till Organic Sweden

2

Findus återkallar persilja – "Kan vara hälsorisk"

Klart för Göteborgs kex Riga-flytt

Efter förvarningen i januari kommer slutbeskedet – då flyttas den traditionsrika kextillverkningen till Lettland.

Axfood och Lidl naggar på Coop

Fontana vann nyinstiftat pris

Max lanserar klimatpositiva burgare

Två graders skillnad – nu förstörs kött för miljoner

Grillkedja förlänger med Menigo

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

På nytt jobb
Han blir ordförande för Svensk Dagligvaruhandel

Triumf glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande för Fiskbranschen

Dansk Supermarked byter namn

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Första färskpotatisen är här

Nu tar hon plats hos Lantmännen

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Maskinsäkerhet: Hitta rätt produkt med några få klick!

Din förpackningsavdelning

Seminarie i Norge

NOVOnox Hygienic

AF Packaging Solutions

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

En fin sked i locket är inte en stad i Ryssland

Snabba leveranser, fri retur och hög service

Är era livsmedel säkra för de allra minsta?

Enkel styrning av skyddsgrindssystemet PSENslock

Nomo visar upp smarta lösningar för gruvindustrin

Ny broschyr

Effektivare packning utan luft

IMA dairy food HAMBA

IMA dairy food BENHIL

Ny säljare i vårt tyska bolag Lagafors GmbH

Säkerhetsbrytaren PSENmag i rostfritt stål – hög säkerhet och maximal tålighet för extrema förhållan

ebm-papst fläktvägg löste problem med Media Markts luftkonditionering i Berlin

Tara Pac

Spårbarhet under rengöringen bidrar till säkrare mat och bättre lönsamhet

IMA dairy food ERCA

Hyllsystem R3000 - en lösning för alla behov 

Lokala experter, världens bästa automation

BITO lanserar miljövänlig lagerlåda av solroskomposit

Förpackningen i centrum

Sänd till en kollega

0.216