23948sdkhjf

Torkan en risk för svenska livsmedel

De två senaste månadernas torka har påverkat spannmålen negativt – vilket i sin tur kan ge svallvågor för svenskproducerat kött, bröd och öl.
Förra årets totalskörd av spannmål beräknades till drygt 5,9 miljoner ton, enligt statistik från Jordbruksverket. I år kan skörden komma att bli 20 till 30 procent mindre vilket skulle ge flertalet olika effekter, rapporterar TT.

De två senaste månadernas torka har satt sina spår för odlingarna, där kombinationen av torrt och varmt väder gör att skörden blir betydligt mindre. Samtidigt finns det en risk för lägre kvalitet än vanligt.

I första hand skulle en sämre skörd än vanligt betyda att lantbrukarna får en sämre inkomst, samtidigt som Sverige tvingas importera spannmål. Men även det kan bli ett problem, eftersom flertalet länder i närheten också har haft liknande problem.

– Vanligtvis är Sverige en nettoexportör, men vi kommer inte att klara det i år, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef vid Lantmännen, till TT.

Livsmedel näst på tur
I nästa led innebär torkan att svenskproducerat kött, bröd och öl drabbas.

En minskad skörd gäller även för de lantbrukare som producerar djurfoder, och en fortsatt foderbrist kan betyda att djurbönderna tvingas till tidigare slakt. Det kan i sin tur betyda att det saknas kalvar till våren och att bönderna behöver tid för att bygga upp bestånden igen.

Om situationen håller i sig syns effekterna för konsumenter senare i år, där även handeln kan tvingas importera varor för att täcka upp.

– Vi har redan fått signaler om att det kan komma att uppstå bristsituationer för vissa svenska råvaror till hösten. Det skulle i så fall bli ett problem för en del av de produkter som är märkta med branschens ursprungsmärkning, säger Karin Brynell, vd för Svensk dagligvaruhandel, till TT.

Det är framförallt vetet som drabbas av torkan, och LRF har tillsammans med intresseorganisationer i bland annat Finland och Danmark nu vänt sig till EU för att få hjälp genom unionens krisbudget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11