23948sdkhjf

Halloumin är för populär – riskerar att bli bristvara

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Efter att efterfrågan på halloumi ökat i Storbritannien finns det nu risk för att producenterna på Cypern inte längre hinner med.

Befolkningen i Storbritannien upplever just nu en av de varmaste veckorna i år, samtidigt som flera brittiska medier rapporterar om en brist på den grillvänliga halloumiosten.

Landet står i dag för den största konsumtionen av osten, borträknat ursprungslandet Cypern, och nu har efterfrågan blivit så stor att producenterna på medelhavsön har svårt att svara upp till den, skriver The Guardian.

Kedjorna Sainsbury’s och Tesco säger att det inte rör sig om någon brist. Men enligt Pittas, Storbritanniens största halloumileverantör, tvingas man till nödlösningen att frakta produkterna via land istället för att vänta på den vanliga, fyra veckor långa leveransen till havs, rapporterar The Herald.

Ingen brist i Sverige
I Sverige har man inte märkt av bristen på samma sätt. Svenskarna är också storkonsumenter av osten, men både Coop och Axfood säger till DN att det inte finns någon risk – än.

Läs också: Dagligvaruhandeln satsar på halloumialternativ

Under sommaren kommer det finnas ost, men därefter kan det komma att ändras:

Läs också: Arla flyttar till Östersund

– Den riktiga bristen kommer när länder som, Frankrike, Tyskland och Storbritannien upptäcker osten på allvar. Vi vet inte exakt när men det kommer att bli en bristvara – det är bara en tidsfråga, säger Axfoods presschef Claes Salomonsson till DN.

Viktig ost för Cypern
För Cypern är osten viktig för landets ekonomi, då den står för 15 procent av all export. Sedan flera år tillbaka har landet en pågående ansökan om en skyddad ursprungsbeteckning för osten inom EU, som innebär att halloumi till största delen måste produceras på cypriotisk får- och getmjölk.

Eftersom getter och får inte producerar samma mängder mjölk som kor, betyder en ökad popularitet också problem för cypriotiska tillverkare. Förra året startades ett EU-projekt där europeiska experter tillsammans med cypriotiska forskningsinstitutioner arbetar för att öka produktionen av get- och fårmjölk, för att på så sätt kunna möta den ökande efterfrågan av osten.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Klart: Ny vd på Findus Sverige

Sydgrönt med ny fabrik i Bjuv

AR ska halvera upplärningstid hos Kopparbergs

Trendbrott: Återvunnen PET dyrare än ny

"Bioteknik" gör kunderna osäkra

Gourmet Food tar in nya delägare

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Isländskt hotell tar in 77 svenska espressomaskiner

Juiceflaska av 100 % rPET

Nu får det vara ekologiskt – utan ekologisk jäst

De ska samla in mer plast än de säljer

De döms för dödsolycka i fabrik

Coca-Cola slog förväntningarna

Återvinning av kaffeförpackningar framgång i Finland

Ny social matbutik i Skellefteå

Moderaterna vill ge butiker rätten att sälja vin och starköl

”Det skulle kraftigt gynna branschen på fler sätt.”

Ersättning beviljas efter torskstoppet

Läsk- och glassföretag i konkurs efter 25 år

Leverantör av maskiner till nöjesfält och butiker stänger ner.

Proseccochips beslagtagna av italienska myndigheter.

På nytt jobb
Axfood rekryterar ny IR-chef

Löjfisket är slut för i år

Domino's ägare lämnar Norden – vill sälja svenska verksamheten

Efter Arlabråket – Oatly byter tillfälligt ut namn på förpackningar

Norska mjölkproduktionen ska minska med 100 miljoner liter

"Fem ton grön fisk i disk"

Bageriet flyttar in på Ica

Fortsatt torskfiskestopp i östra Östersjön

Rootfruit satsar miljoner på ny produktionslinje

Brexit gör så att skörden ruttnar bort

På nytt jobb
Ny IT-chef på Paulig

Hello Fresh höjer prognosen – går bättre än väntat

Uppsalaföretag startar egen butik

På nytt jobb
Ny vd på finska Salico och Snackpoint

Här kommer Happy Food Stores andra butik

HK Scan tar initiativ för klimatet

Världens första ölflaska i papper

Fåddman investerar och satsar på export

Se alla Företagens egna nyheter

Universellt tillämpligt, kompakt och hög precision!

Skyddsglas för lasersvetsning från Mirit Glas

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Hållbar kyla kyler glassen

Nomo på industrimässa i Borlänge

Webinarium - Få struktur på ditt hållbarhetsarbete! 25/10

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Borlänge 16-17 oktober

Är er verksamhet framtidssäker?

Test av räknare i vårt showroom.

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Borlänge 16-17 oktober

Spårbarhet inom tillverkning - Mer än bara RFID och streckkod!

Fem av ebm-papst drivenheter i unik maskin för torrisblästring

Balluff Machine Vision konfigurationsverktyg, har du provat det än?

ebm-papst hjälper industrin att både automatisera och kyla känslig elektronik

Certifiering av utrustning i farliga miljöer.

Begränsa bakterietillväxten med temperaturreglering

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Robusta produkter från oss på Balluff!

Integral smart för sjukhussängar

(Plast)avfall i havet – de rätta lösningarna är de viktigaste

Din unika produkt förtjänar en unik etikett

För extrema miljöer!

Hygienslussar

BITO utökar produktionskapaciteten med ny anläggning i Polen

Sänd till en kollega

0.191