23948sdkhjf

Halloumin är för populär – riskerar att bli bristvara

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Efter att efterfrågan på halloumi ökat i Storbritannien finns det nu risk för att producenterna på Cypern inte längre hinner med.

Befolkningen i Storbritannien upplever just nu en av de varmaste veckorna i år, samtidigt som flera brittiska medier rapporterar om en brist på den grillvänliga halloumiosten.

Landet står i dag för den största konsumtionen av osten, borträknat ursprungslandet Cypern, och nu har efterfrågan blivit så stor att producenterna på medelhavsön har svårt att svara upp till den, skriver The Guardian.

Kedjorna Sainsbury’s och Tesco säger att det inte rör sig om någon brist. Men enligt Pittas, Storbritanniens största halloumileverantör, tvingas man till nödlösningen att frakta produkterna via land istället för att vänta på den vanliga, fyra veckor långa leveransen till havs, rapporterar The Herald.

Ingen brist i Sverige
I Sverige har man inte märkt av bristen på samma sätt. Svenskarna är också storkonsumenter av osten, men både Coop och Axfood säger till DN att det inte finns någon risk – än.

Läs också: McDonald's har slut på halloumi

Under sommaren kommer det finnas ost, men därefter kan det komma att ändras:

Läs också: Norrmejeriers vd om nya ”Ica-mejeriet”: 1 000 kvadratmeter

– Den riktiga bristen kommer när länder som, Frankrike, Tyskland och Storbritannien upptäcker osten på allvar. Vi vet inte exakt när men det kommer att bli en bristvara – det är bara en tidsfråga, säger Axfoods presschef Claes Salomonsson till DN.

Viktig ost för Cypern
För Cypern är osten viktig för landets ekonomi, då den står för 15 procent av all export. Sedan flera år tillbaka har landet en pågående ansökan om en skyddad ursprungsbeteckning för osten inom EU, som innebär att halloumi till största delen måste produceras på cypriotisk får- och getmjölk.

Eftersom getter och får inte producerar samma mängder mjölk som kor, betyder en ökad popularitet också problem för cypriotiska tillverkare. Förra året startades ett EU-projekt där europeiska experter tillsammans med cypriotiska forskningsinstitutioner arbetar för att öka produktionen av get- och fårmjölk, för att på så sätt kunna möta den ökande efterfrågan av osten.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Icanders första pilotbutik Ica Maxi Visby knyter till sig lokalt rosteri

Gute Rosteri blir ny leverantör av kaffe till Ica Maxi Visbys Icanders-satsning.

Sänkta volymer för Carlsberg

Maxi ökade mest bland Ica-butikerna i juni

Optimismen stiger bland landets ekobönder

Kokosmjölk stoppas efter larm om förslavade apor

Livsmedelsaktörer agerar efter larm om vanvårdade apor.

Doggy får nya ägare – köps av branschjätte

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut måndag-torsdag.

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Ny alkoholfri öl till dumplings

På nytt jobb
Ny ekonomidirektör för Arlakoncernen – ”enastående ung ledare”

På nytt jobb
Han blir ny försäljningsdirektör hos Löfbergs

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Ingelsta Kalkon stänger tre av fem butiker

Paulig bygger ut sitt lager och förlänger hyresavtalet

Digital kunskapsbank om hygien på arbetsplatsen

Index: Coronaledarskapet påverkar medarbetarnas lojalitet

Undersökning: Små leverantörer fortfarande utestängda under coronakrisen

På nytt jobb
Hon ska stärka kommunikationen hos Orkla Sverige

Ny pall av återvunnen plast för Systembolaget

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Carlsberg introducerar ”pladdling”

Ny certifieringsstandard för växtbaserade livsmedel

Bayn köper godisföretaget Tweek för 45 miljoner

På nytt jobb
Löfbergs vd går till HK Scan

Midsona köper Gainomax

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Sju av tio livsmedelsföretag är pessimistiska inför sommaren

Ica och Skånemejerier i klimatprojekt om alger i foder till kor

Kinas havsmatsaptit har kraschat efter coronalarm

Klassisk brittisk fotbollsklubb samarbetar med Quorn

1

Äkta vara: ”Industriella påhitt” i vegokorven

Förtroendet för svensk livsmedelsförsörjning sviktar

Plastbantar kvarg

Veg of Lund startar försäljning i Kina

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

På nytt jobb
Lars Appelqvist vice ordförande i europeisk branschorganisation

Fazer testar reaktionerna på ny havrechoklad

1

Ny wellpappbox för fryst och kylt

Se alla Företagens egna nyheter

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

KIPP önskar en trevlig sommar!

JAX smörjmedel

Deltog du på Lenzes spännande webcast-serie?

Öka din konkurrenskraft genom välja rätt servo-komponenter

Nytt kylsystem med CO2-teknik hos ICA-butik i Bodafors

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Glad Sommar önskar Lagafors!

25 000 kvm automatiserat och robotiserat kyl- och fryslager

Teltek C80 Combo – Specialanpassad för torrvaror

JAX utbildning: Smörjmedel och Smörjmedelsteknik, del 2

Fatpump i hygieniskt utförande

Absolutgivare med CIPsafety Ethernet/IP SIL3

Mirit Glas erbjudar Härdat glas

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Färdigmonterade pumpaggregat

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Modulär elektronisk säkring för 24V DC

KIPP önskar

Schmersals säkerhetsljusridåer med Bluetooth® interface

INOXPA omrörare och mixer.

Lasersvetsning av plast

JAX Smörjmedel och Smörjmedelsteknik

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

Lenze webcast onsdag 10 juni om Digital Engineering

Sänd till en kollega

0.172