23948sdkhjf

Halloumin är för populär – riskerar att bli bristvara

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Efter att efterfrågan på halloumi ökat i Storbritannien finns det nu risk för att producenterna på Cypern inte längre hinner med.

Befolkningen i Storbritannien upplever just nu en av de varmaste veckorna i år, samtidigt som flera brittiska medier rapporterar om en brist på den grillvänliga halloumiosten.

Landet står i dag för den största konsumtionen av osten, borträknat ursprungslandet Cypern, och nu har efterfrågan blivit så stor att producenterna på medelhavsön har svårt att svara upp till den, skriver The Guardian.

Kedjorna Sainsbury’s och Tesco säger att det inte rör sig om någon brist. Men enligt Pittas, Storbritanniens största halloumileverantör, tvingas man till nödlösningen att frakta produkterna via land istället för att vänta på den vanliga, fyra veckor långa leveransen till havs, rapporterar The Herald.

Ingen brist i Sverige
I Sverige har man inte märkt av bristen på samma sätt. Svenskarna är också storkonsumenter av osten, men både Coop och Axfood säger till DN att det inte finns någon risk – än.

Läs också: Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Under sommaren kommer det finnas ost, men därefter kan det komma att ändras:

Läs också: Arla flyttar till Östersund

– Den riktiga bristen kommer när länder som, Frankrike, Tyskland och Storbritannien upptäcker osten på allvar. Vi vet inte exakt när men det kommer att bli en bristvara – det är bara en tidsfråga, säger Axfoods presschef Claes Salomonsson till DN.

Viktig ost för Cypern
För Cypern är osten viktig för landets ekonomi, då den står för 15 procent av all export. Sedan flera år tillbaka har landet en pågående ansökan om en skyddad ursprungsbeteckning för osten inom EU, som innebär att halloumi till största delen måste produceras på cypriotisk får- och getmjölk.

Eftersom getter och får inte producerar samma mängder mjölk som kor, betyder en ökad popularitet också problem för cypriotiska tillverkare. Förra året startades ett EU-projekt där europeiska experter tillsammans med cypriotiska forskningsinstitutioner arbetar för att öka produktionen av get- och fårmjölk, för att på så sätt kunna möta den ökande efterfrågan av osten.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Här strålar världens mattrender samman

Rapport från en av världens största matmässor i Paris.

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Fazer säljer världens mest sällsynta choklad

Lanserar ett parti i november.

Ny vision och design från Stjärnägg

Företaget ska få svenskarna att äta fler ägg.

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Årets julkaffe är redan slutsålt

2018 nytt rekord för Zoégas.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Scan lanserar närproducerad julskinka

"Vi kommer fortsätta erbjuda samma uppskattade smak och kvalitet som den vanliga Scan Piggham-skinkan har"

Nytt biologiskt nedbrytbart förpackningsmaterial

Nu ska PET-flaskorna återvinnas

Inför prisutdelningen i Sustainability Awards hölls seminariet Sustainability Packaging Summit på Superbrandscenen under Scanpack.

Storslam för kycklingjulskinka på Chark SM

"Givetvis jätteroligt"

Probi med ny CFO

Minskat klimatavtryck för returlådor

De blev årets marknadsförare på Umeågalan

"Otroligt stolta"

Från Arla till LRF

Mejerijättens kommunikationschef efterträder Linda Segerblom på LRF.

Pricer i affär med stor kanadensisk kedja

Martin & Servera och Kronfågel vill minska matsvinnet

Detta genom att ta vara på gamla värphöns som slaktas utan att köttet används.

Nedräkningen till FoodTech har börjat

Här är vinnarna i Chark-SM 2018

Tävlingen är avgjord.

Tetra Pak varslar 150 i Lund

Anledningen är organisationsförändring.

Omärkta rör gav 150 000 i sanktionsavgift

Lindt öppnar flaggskeppsbutik i centrala Stockholm

Snart kan alla chokladälskare shoppa godsaker centralt.

Här är Årets senap från Apoteket

Med smak av chili och honung.

Marabou släpper chokladkalender

Framtagen för den som vill äta mer än en bit om dagen.

Lantmännen Unibake expanderar i Australien

Köper upp känd bakverkstillverkare.

Besvikelse för HK Scan

Matsmart med ny marknadschef

Scandi Standard ökar omsättningen

Carlsberg ökade försäljningen i sommarvärmen

Han blir ny CFO för Menigo

Kunderna rasar – bojkottar Arla

Svegro går mot papper

Mer vegetariskt på tallriken

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Balkow om Axfoods lagerplaner

Värmen dämpade svenskarnas sug efter godis

Grossister håller på årets Kalix löjrom

Se alla Företagens egna nyheter

Nu lanserar vi vår uppdaterade och förbättrade Golvskumningsenhet FFU II C/DC.

Stora Charkdagen

Trioplast Nyborg får diplom för sitt miljöarbete

Tekniskt glas från Mirit Glas – för mer än bara syns skull

AF Packaging Solutions

Nomo är utställare på Elmia Subcontractor

Large hollow shaft encoders with Industrial Ethernet from TR Electronic

Träffa AxFlow på Euro Expo Örebro 28-29 november 2018

Nedräkningen till FoodTech 2018 har börjat

Välkommen till Elmia!

Termiska flödesregulatorer

Mirit Glas erbjudar synglas

ebm-papst DC-motor i transportsystem som eliminerar risken för kollisioner i monteringslinjer

IMA dairy food HAMBA

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Örnsköldsvik 7-8 november

Träffa oss på KIPP Scandinavia under Elmia Subcontractor 13-16 november

Lager-plock och transportlådor

Ny hemsida knyter ihop tidigare digitala portaler

Träffa oss på Elmia Subcontractor

Vi ses väl på Chark SM?

Coop Nord storsatsar på butiken Coop Åre

Motordrivna membranpumpar för livsmedelsindustrin

Ny Linjelaser i rostfritt stål

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Örnsköl...

Som partner till OEM-industrin kan ebm-papst erbjuda en unik bredd

Sänd till en kollega

0.192