23948sdkhjf

Halloumin är för populär – riskerar att bli bristvara

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Efter att efterfrågan på halloumi ökat i Storbritannien finns det nu risk för att producenterna på Cypern inte längre hinner med.

Befolkningen i Storbritannien upplever just nu en av de varmaste veckorna i år, samtidigt som flera brittiska medier rapporterar om en brist på den grillvänliga halloumiosten.

Landet står i dag för den största konsumtionen av osten, borträknat ursprungslandet Cypern, och nu har efterfrågan blivit så stor att producenterna på medelhavsön har svårt att svara upp till den, skriver The Guardian.

Kedjorna Sainsbury’s och Tesco säger att det inte rör sig om någon brist. Men enligt Pittas, Storbritanniens största halloumileverantör, tvingas man till nödlösningen att frakta produkterna via land istället för att vänta på den vanliga, fyra veckor långa leveransen till havs, rapporterar The Herald.

Ingen brist i Sverige
I Sverige har man inte märkt av bristen på samma sätt. Svenskarna är också storkonsumenter av osten, men både Coop och Axfood säger till DN att det inte finns någon risk – än.

Läs också: Dagligvaruhandeln satsar på halloumialternativ

Under sommaren kommer det finnas ost, men därefter kan det komma att ändras:

Läs också: Norrmejeriers vd om nya ”Ica-mejeriet”: 1 000 kvadratmeter

– Den riktiga bristen kommer när länder som, Frankrike, Tyskland och Storbritannien upptäcker osten på allvar. Vi vet inte exakt när men det kommer att bli en bristvara – det är bara en tidsfråga, säger Axfoods presschef Claes Salomonsson till DN.

Viktig ost för Cypern
För Cypern är osten viktig för landets ekonomi, då den står för 15 procent av all export. Sedan flera år tillbaka har landet en pågående ansökan om en skyddad ursprungsbeteckning för osten inom EU, som innebär att halloumi till största delen måste produceras på cypriotisk får- och getmjölk.

Eftersom getter och får inte producerar samma mängder mjölk som kor, betyder en ökad popularitet också problem för cypriotiska tillverkare. Förra året startades ett EU-projekt där europeiska experter tillsammans med cypriotiska forskningsinstitutioner arbetar för att öka produktionen av get- och fårmjölk, för att på så sätt kunna möta den ökande efterfrågan av osten.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Svenskt veganostföretag tar in 34 miljoner

Flera stora investerare tror på växtbaserad ost.

Sproud gör som Oatly – drar till USA

Jordskredsseger – här är Årets Matbluff: ”De lurar både kunder och butikspersonal”

Knappt 20 000 konsumenter har sagt sitt i antitävlingen – här är vinnaren.

Världens första Svanenmärkta dryckeskartong

På nytt jobb
Han blir Dagabs vice vd: "Extra väl lämpad”

Ica sponsrar Food Tech 2020

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

På nytt jobb
Hon ska leda forskning om livsmedel

Espresso House till dagligvaruhandeln

Stor norsk köttproducent storsatsar på vego

Atria sänker prognosen

Ännu en tysk matkassejätte till Sverige – lanseras i dag

Kale United vill bli en vegansk folkaktie

Återupplivade Astrid och aporna – en pusselbit bland många.

Ny teknik för laxtransport på tåg

EU diskuterar totalförbud av plastförpackningar

På nytt jobb
Han går in som vd i Clearon

Axfood vill bli större i Linköping

Papper på prästosten ersätter plasten

Köttbulleföretag i konkurs

Var tidigare underleverantör till Melkers.

Korvkedja expanderar med franchise

Gourmetkorv kliver för första gången utanför Göteborg.

Nestlé satsar miljarder på matanpassad plast

Handlare dumpar djurmaten efter nya avgifter: ”Det är horribelt”

Duni omorganiserar

På nytt jobb
Lohilo rekryterar vice vd från Unilever

Stort svinn av mat i skolan

Vid en vanlig skollunch slängs i genomsnitt ett halvt hekto mat per matgäst.

Ytterligare en amerikansk mejerikonkurs

Nu står det klart: hit får Sverige exportera fläsk

Oatly till 1 300 Starbucks

Kompetensbehov i köttbranschen undersöks

Framgång för Optifreeze i Tyskland

Impossible säger nej till McDonalds – då kliver Beyond in

Catena och Coop i slutförhandlingar om jättelagret

HK Scan lämnar Siljans Chark

Svenskt i matkassen – en vinst för bönderna

Bayn i nytt försäljningssamarbete

På nytt jobb
Candy People rekryterar marknadschef i USA

På nytt jobb
Han blir CFO på Lantmännen

Se alla Företagens egna nyheter

Nöjd kund i över 25 år

Lös enkelt en mängd olika bildbehandlingsuppgifter!

176 AxiCool-fläktar kyler gigantiskt livsmedelslager

Bakgrundsavbländning går lätt att välja av eller på!

Nu startar vi Nätverk i Skåne!

Lättare och bättre förpackning till smörblandning

En teälskare hos ebm-papst har utvecklat en underhållande te

EC-lågenergifläktar presenteras på minimässan ExpoVent

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Germanium glas från Mirit Glas

Fatpump i hygieniskt utförande

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

EuroExpo mässa Karlstad

​Hydroscand lanserar SlangExpress i Eskilstuna

AxFlow AB stärker organisationen

INOXPA lobrotorpump

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Nya säljare på plats!

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Nu lanserar vi Original Blend som Hela bönor.

Antibiotikafri kyckling: Megatrend 2020

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

Fatpump i hygieniskt utförande

Sänd till en kollega

0.172