23948sdkhjf

Kit kat fick inte rätt mot Kvikk lunsj

EU-domstolen slår fast att Nestlés varumärke Kit kat inte har ensamrätt till hur chokladkakan ser ut. Men striden är inte över.
En chokladtvist, som pågått i tio år och involverat Nestlé samt Mondelez, har tagit en ny vända.

EU-domstolen ECJ (European Court of Justice) slog under onsdagen fast att Nestlé inte har ensamrätt till utformningen av chokladkakan Kit kat, som består av fyra sammanhängande och avbrytbara chokladstänger. Kit kat fick under 2006 ett varumärkeskydd inom EU, vilket senare överklagades av Mondelez-ägda Cadbury.

Nestlé har sedan dess propsat för att formen på Kit kat är så pass allmänt känd och förknippad med namnet att den borde fungera som ett skyddat varumärke

Nestlés hopp i domstolen hängde på undersökningar som gjorts inom EU för att mäta om invånare i unionen förknippar formen med märket. Så var fallet i flera länder, men inte i alla, vilket lade grunden till ECJ:s beslut.

Istället får Nestlé söka sig till immaterialrättsmyndighet Euipo, som i sin tur får ta beslut om formen borde varumärkesskyddas.

Mondelez äger även ett annat varumärke direkt inblandat i striden – nämligen chokladmärket Kvikk lunsj, genom norska Freia. Dess chokladkaka är den som i dagsläget är mest lik Kit kats design. De bägge märkena lanserades med två års mellanrum under 1930-talet, där Kit kat var först 1935.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094