23948sdkhjf

Ica: ”Prispress är det sista vi vill ha”

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

"Det kraftiga kampanjtrycket på svenskt kött är inte början till en prispress."

– Däremot försöker vi sälja så mycket svenskt kött som möjligt för att undvika en press längre fram, säger Ola Fernvall, presschef hos Ica Sverige till tidningen Fri Köpenskap.

Läs också: Ica storinvesterar för näthandel

Sommarens torka har kraftigt ansträngt många svenska köttbönder. Bristande skördar har inneburit dyr utfodring och i många fall nödslakt. Slaktköerna har mångdubblats och volymerna ökat.

Som Fri Köpenskap kunde berätta i fredags har kampanjtrycket på svenskt kött ökat med 43 procent mellan veckorna 29 och 32, jämfört med föregående år.

– Det är en enorm ökning, berättar Ulf Mazur, vd på Matpriskollen.

Aktiviteten har under perioden främst drivits av Coop och Axfood, där de sistnämnda tror att prisminskningar på 30-40 procent på vissa styckdetaljer kan uppstå i branschen under hösten.

Läs också: Ica släpper världsunik tjänst

Under förra veckan gav sig Ica-blocket in i köttracet med ett pris på 59.90 kronor kilot för svensk nötfärs. Det låga priset samt att kampanjen gick på förstasidorna i DR-bladen samt i TV-reklamen har av många tolkats som början till en prispress.

– Det stämmer inte, vi vill till varje pris försöka undvika en prispress, säger Ola Fernvall, presschef hos Ica Sverige.

Kampanjen är enligt honom snarare ett sätt att hjälpa bönderna att sälja större volymer innan priset börjar pressas.

– Många bönder har svårt att utfodra djuren och slaktköerna är väldigt långa. Vi vill sälja så mycket svenskt kött som möjligt innan det kommer till den punkt då de inte längre har råd att stödutfodra djuren och tvingas till nödslakt, säger Ola Fernvall.

Enligt Svenskt Kötts statistik hade Ica under förra veckan planerat för en beställning på 350 ton svensk nötfärs. Något som sedan fördubblades till 700. Fler insatser för att öka den svenska köttförsäljningen är att vänta.

– Vi kommer att kraftigt öka våra kampanjer på svenskt kött, och under ett antal veckor kommer alla våra köttkampanjer att vara på svenskt kött. Vi är oroliga för köttböndernas långsiktiga konsekvenser och gör vårt bästa för att hjälpa till, säger Ola Fernvall.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Priserna fortsätter att dala

Svenska matjordar blir allt bördigare

Ökad odling av gräs till betande djur som leder till ökad mullhalt.

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

De har hälsa och miljö i fokus

De är nominerade i kategorin Årets Hjärta i Fast Food Awards.

Orkla säljer Mrs Cheng’s till Continental Foods

Nytt samarbete stärker Löfbergs i Finland

Rosteriet knyter band med te-huset Nordqvist.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Två toppar årets julöl

Test av årets julöl och andra juldrycker – två öl i topp bland många fina brygder.

Nya matkoncept till Täby centrum

Anrik lanthandel lägger ner

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Matsmart och Blossa räddar 24 000 flaskor glögg

"Att slänga den fantastiska drycken var aldrig ett alternativ för oss"

Årets livsmedelshalvdag på Empack

Jäst gör fiskfoderolja av halm

SIA Glass byter vd

Rolf Frid lämnar över till Stefan Carlsson.

Willys introducerar ”Bröl”

Gammalt bröd blir mörk julöl. ”Mycket populär”.

Coop återkallar charkprodukter

Här är hela listan.

Valio utbildar sina bönder i kolbindande jordbruk

Målet är en koldioxidneutral mjölkproduktion.

Näringsrik mat ger hälsoeffekter

Enligt en ny rapport i Science är fördelningen mellan fett och kolhydrater oviktig ur hälsosynpunkt. Man bör istället fokusera på näringsrika livsmedel.

Fortsatt mindre kött och matfågel på tallriken, men mer svenskt

Jordbruksverket har undersökt svenskarnas köttvanor.

Estrella stöttar Musikhjälpen med snacksauktion

Få chansen att besöka chipsfabriken.

Han är ny vd på Sales Support

Nu öppnar Ölands första nätmathandel

Arvid Nordquist planerar nytt kafferosteri – kan ge 200 nya jobb

Rosteriet placeras i Järfälla.

Veganexpert granskar utbudet i butikerna

Food Supplys systersajt Fri Köpenskap och bloggaren Gustav Johansson jämför utbudet i fyra butiker.

Kavlis medarbetare delar ut miljonbelopp till välgörenhet

Matsmart retirerar från Norge

Delicato byter säljbolag

Matleveranstjänst till Malmö

Saffran hamnar på kryddhyllan

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Student öppnar obemannad butik

Han bjöd snattarna på lunch - då minskade stölderna

Här är årets bästa matböcker

Orkla lägger bud på Kotipizza

Svenska Lantchips tillverkar världens miljösnällaste chips

Se alla Företagens egna nyheter

Eurolådor

Konfigurerbara säkerhetsreläer - nu även med simulering offline

Synglas från Mirit Glas till process industrin

Ytterligare en ny Servicetekniker till Lagaforsteamet

Nytt fryslager åt GB-Grossisten

Kombinera fritt med nästa generations modulära drivsystem

Naturliga köldmedel i kylanläggningar ställer krav på säkra fläktar

IMA DAIRY & FOOD Erca är förhandlad av Bull Salicath ApS

Trevlig helg

Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknader

EC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärande med hjälp av Artificiell Intelligens

ebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligence

Mirit Glas har ett av det största och mest välsorterade utbud av glasrör och glasstavar

Bull Salicath ApS

Julkalender SSI Schäfer

SSI Schäfer Julkalender 2018

Motordrivna membranpumpar för livsmedelsindustrin

Naturliga "clean label" färger och extrakt för drycker

Carlsson & Möller AB

Universal koppling till IO-Link

Enkel och praktisk IO-Linklösning

Spara energi för en halv miljon kronor per år

Frystorkad avokadopulver - lätt, hälsosamt och minimalt svinn

Biggans såser fylls med komplett fyllningslinje från Christian Berner

Program för fläktval och beräkningsfunktion underlättar för både OEM-företa...

Sänd till en kollega

0.219